ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ριάντ: Στον «πάγο» το σχέδιο για το γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο

Στόχος της Σ. Αραβίας είναι πλέον μια ευρεία και εύκολα εφαρμόσιμη στρατηγική για την αύξηση της χρήσης πράσινης ενέργειας.

Kathimerini.gr

REUTERS, A.P.

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει η Σαουδική Αραβία το σχέδιο για την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, το οποίο ανακοινώθηκε τον Μάρτιο και θα κόστιζε 200 δισ. δολάρια. Εντούτοις, κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί με την υλοποίησή του.

Αυτό το μεγαλόπνοο έργο, σε συνεργασία με την ιαπωνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Softbank, εντασσόταν στο ευρύτερο πρόγραμμα αναπροσανατολισμού της σαουδαραβικής οικονομίας. Ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει θέσει ως μία από τις προτεραιότητές του τη σταδιακή απεξάρτηση της χώρας του από το πετρέλαιο και τη στροφή σε ήπιες μορφές ενέργειας.

Ωστόσο, επικαλούμενη επίσημες πηγές του βασιλείου, η Wall Street Journal ανέφερε χθες ότι η Σαουδική Αραβία αναβάλλει την κατασκευή του γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου. Στόχος της είναι έως τα τέλη Οκτωβρίου να ανακοινώσει μια ευρύτερη και εύκολα εφαρμόσιμη στρατηγική για την αύξηση της χρήσης πράσινης ενέργειας.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την παραγωγή 200 γιγαβάτ έως το 2030, δηλαδή τριπλάσια ποσότητα από τις καθημερινές ανάγκες του βασιλείου. «Είναι εύκολο να γίνεις το επίκεντρο της προσοχής μιλώντας για ένα εντυπωσιακό όραμα στο πεδίο της ηλιακής ενέργειας, αλλά πολύ δύσκολο να προχωρήσεις στην εφαρμογή όσων επαγγέλλεσαι», ανέφερε σύμβουλος της σαουδαραβικής κυβέρνησης τον οποίο επικαλείται η Wall Street Journal. «Κανείς δεν ασχολήθηκε πραγματικά με το σχέδιο της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης», προσέθεσε.

Πάντως, η Softbank και η Σαουδική Αραβία έχουν συγκροτήσει την κοινοπραξία Vision Fund, η οποία χρηματοδοτεί και στηρίζει καινοτομικά σχέδια στο βασίλειο. Στην κοινοπραξία, οι δύο εταίροι έβαλαν 100 δισ. δολάρια. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει αυτήν τη στιγμή δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τον αέρα ή τον ήλιο, ανεξαρτήτως του ότι την ευνοούν οι κλιματικές συνθήκες. Εξακολουθεί να καλύπτει τις ανάγκες της από ορυκτά καύσιμα. Αλλωστε, παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση