ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:27
 

Με συμμετοχή της ΣΕΚ η 24ωρη απεργία των λιμενεργατών της ΠΕΟ

Οι εργασίες στο λιμάνι Λεμεσού για την εξυπηρέτηση πλοίων δεν πραγματοποιούνται

Newsroom K

Την απόφαση να κατέλθουν σε 24ωρη απεργία σήμερα Σάββατο, έλαβαν οι λιμενεργάτες μέλη της ΠΕΟ, στο λιμάνι Λεμεσού.

Ενωμένοι σε έναν κοινό σκοπό, ανεξαρτήτως συντεχνίας, δηλώνουν οι λιμενεργάτες του λιμανιού Λεμεσού, που πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να ταλανίζουν τον κλάδο τους.
 
Στην απεργία που εξήγγειλε χθες η ΠΕΟ, λαμβάνουν μέρος και λιμενεργάτες, μέλη της ΣΕΚ, η οποία χθες είχε καλέσει τα μέλη της να προσέλθουν κανονικά στην εργασία τους, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Συμβουλίου Λιμενεργασίας για άρση οποιωνδήποτε απεργιακών κινητοποιήσεων και παραπομπή του θέματος της συλλογικής σύμβασης τους στο διαιτητικό δικαστήριο.
 
Ως εκ τούτου, οι εργασίες στο λιμάνι Λεμεσού για την εξυπηρέτηση πλοίων δεν πραγματοποιούνται και από αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους τους λιμενεργάτες, έχουν επηρεαστεί δυο πλοία, ένα στο τερματικό της Eurogate και ένα στο τερματικό της DP World Limassol. Δυο ακόμη πλοία που αναμένεται να φτάσουν αργότερα σήμερα, θα αναμένουν να εξυπηρετηθούν αύριο.
 
Σε δηλώσεις του έξω από το τερματικό της DP World Limassol, όπου συγκεντρώθηκαν οι απεργοί, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λεμεσού, Χρίστος Χριστοφή, ευχαρίστησε όλους τους λιμενεργάτες που συμμετέχουν στην απεργία, ανεξαρτήτως συντεχνίας, «γιατί τα προβλήματα των λιμενεργατών και σημειωτών δεν έχουν ούτε χρώμα και δεν διαφέρουν από τη συντεχνία που είναι ο καθένας».
 
Ανέφερε δε πως, αντί να υπάρξει διάλογος κατά την οκταήμερη προθεσμία που έδωσαν οι συντεχνίες, συνήλθε το Συμβούλιο Λιμενεργασίας και αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να παραπέμψει την εργατική διαφορά σε διαιτητικό δικαστήριο και να διατάξει άρση απεργιακών κινητοποιήσεων.
 
«Με αυτές τις εξελίξεις ήταν φυσικό εμείς να αντιδράσουμε και να διαφωνήσουμε, και σήμερα βρισκόμαστε εδώ και γι αυτόν τον λόγο"», είπε ενώ τόνισε πως «σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε τα εργασιακά θέσμια του τόπου να καταστρατηγούνται».
 
Υπέδειξε ακόμη πως τόσα χρόνια εφαρμόζεται ο περί λιμενεργατών νόμος αλλά και ο κώδικας εργασιακών σχέσεων, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και υπογράμμισε πως οι λιμενεργάτες δεν θα δεχθούν «ν` αποφασίζουν κάποιοι και να στέλνουν σε διαιτησίες να κρίνουν, είτε προβλήματα, είτε πώς πρέπει να ανανεώνονται συλλογικές συμβάσεις».
 
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως είναι πρωτόγνωρο αυτό που έγινε με το Συμβούλιο Λιμενεργασίας, αφού η συνήθης πρακτική ήταν να επικυρώνει τις συμφωνίες που γίνονταν μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, μετά από διάλογο.
 
Ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λεμεσού, σημείωσε ότι οι λιμενεργάτες περιορίστηκαν σε 24ωρη απεργία αντί σε επ`αόριστον που είχαν προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία «σε όσους λένε ότι είναι έτοιμοι να μπουν στο διάλογο για επίλυση των προβλημάτων».
 
Πρόσθεσε πως οι λιμενεργάτες δεν έχουν λάβει καμία αύξηση τα τελευταία δέκα χρόνια και εργάζονται με μια παγοποιημένη σύμβαση, ενώ διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν καταστροφικό για το λιμάνι και την οικονομία αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των λιμενεργατών και την ίδια ώρα να μην καταστρέφεται η οικονομία από την τεράστια αύξηση στις χρεώσεις που επιβάλλουν οι διαχειριστές - εργοδότες.
 
Εκ μέρους των λιμενεργατών της ΣΕΚ που αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν το κάλεσμα της συντεχνίας τους για αποχή από απεργιακές κινητοποιήσεις, ο Γιάννης Αγγελή δήλωσε πως οι λιμενεργάτες είναι ενωμένοι και τα προβλήματα είναι κοινά.
 
Εξέφρασε επίσης τη λύπη του που η συντεχνία του δεν συμμετέχει στην απεργία, ενώ κληθείς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο να βρεθούν οι απεργοί ενώπιον πειθαρχικής επιτροπής, δήλωσε ότι «ήδη θεωρούμε πως είμαστε τιμωρημένοι με τα όσα γίνονται και ο βρεγμένος δεν φοβάται το νερό».

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν και οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Γιώργος Γεωργίου, Κώστας Κώστα και Άντρος Καυκαλιάς, οι οποίοι τους ενημέρωσαν γύρω από τις θέσεις του κόμματος και άκουσαν τα αιτήματα τους.

Λύπη για απεργία λιμενεργατών εκφράζουν Eurogate και DP World Limassol 

Με σημερινή ανακοίνωση τους, οι διαχειρίστριες εταιρείες του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων και του τερματικού γενικού φορτίου και κρουαζιέρων, Eurogate και DP World Limassol, εκφράζουν τη λύπη τους για την 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν σήμερα οι λιμενεργάτες, από τους οποίους ζητούν να επιδείξουν υπευθυνότητα και να σεβαστούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Λιμενεργασίας.
 
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της, η Eurogate Container Terminal Limassol, εκφράζει "έκπληξη και λύπη για την εξέλιξη αυτή και απευθύνει έκκληση προς τους λιμενεργάτες που απεργούν να επιδείξουν υπευθυνότητα, ευελπιστώντας ότι οι διαβουλεύσεις με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα θα έχουν αίσιο τέλος το συντομότερο δυνατό".
 
Σημειώνει ακόμη ότι θα υπάρξουν κάποια προβλήματα στη φορτοεκφόρτωση των πλοίων που αφίχθησαν σήμερα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η εταιρεία για την ομαλή συνέχιση των εργασιών στο τερματικό.
 
Παράλληλα, υποδεικνύει πως συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες που αφορούν την παράδοση και την παραλαβή εμπορευματοκιβωτίων από και προς την ενδοχώρα.
 
Από την πλευρά της, η DP World Limassol εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση των λιμενεργατών να κατέλθουν σε 24ωρη απεργία στο λιμάνι Λεμεσού και σημειώνει "παρά το γεγονός ότι το Εργατικό Λιμενικό Συμβούλιο Λεμεσού αποφάσισε όπως η επίλυση του ζητήματος οδηγηθεί σε επιδιαιτησία, οι λιμενεργάτες επέλεξαν να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα".
 
Η ενέργεια αυτή, προστίθεται, επηρεάζει άμεσα την ομαλή διεξαγωγή εργασιών στο λιμάνι, "δημιουργώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η εταιρεία ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών".
 
"Με στόχο την οριστική επίλυση της διαφοράς και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του λιμανιού, η εταιρεία καλεί τους λιμενεργάτες να σεβαστούν την απόφαση για τη διεξαγωγή επιδιαιτησίας και να επιστρέψουν το συντομότερο στα καθήκοντά τους", συμπληρώνει η ανακοίνωση.
 
Τέλος, η DP World Limassol διαβεβαιώνει τους πελάτες της πως θα προχωρήσει με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, διασφαλίζοντας την ομαλή παροχή των υπηρεσιών της.

Η κλαδική της ΔΕΟΚ συμμετέχει στην απεργία και καλεί τα υπουργεία σε διάλογο 

Η Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ) καλεί τα αρμόδια Υπουργεία «όπως συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο προς τη συνέχιση των προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί» με την απεργία των λιμενεργατών μελών της ΠΕΟ στο λιμάνι Λεμεσού.
 
Ανακοινώνει, επίσης, ότι η Συντεχνία Χερσαίων, Θαλάσσιων και Εναέριων Μεταφορών της ΔΕΟΚ συμμετέχει στη σημερινή απεργία μετά από απόφαση που λήφθηκε σε συνέλευση των μελών της.
 
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΟΚ, στην ανακοίνωσή της, εκφράζει τη συμπάθειά της «σε όσους επηρεάζονται από τα σημερινά μέτρα», σημειώνει, ωστόσο «ότι δεν μένει στην εργατική πλευρά άλλη διέξοδος για υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων της».
 
Εξηγεί ότι «το θέμα είναι καθαρά εργατικό και πρέπει να λυθεί μέσω της συνέχισης του διαλόγου στο τμήμα εργασιακών σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και όχι το Συμβούλιο Λιμενεργασίας να αποφασίζει για θέματα τα οποία είναι αρμοδιότητα άλλων».
 
Καταλήγοντας η ΔΕΟΚ αναφέρει πως «υπάρχουν εργασιακά προβλήματα τα οποία ταλανίζουν αρκετά χρόνια τους εργαζόμενους του λιμανιού και στα οποία πρέπει να βρεθούν λύσεις, καθώς και άλλες παραβιάσεις ή και συμπεριφορές από μέρος της εργοδοτικής πλευράς οι οποίες οξύνουν περαιτέρω την ήδη έκρυθμη κατάσταση».

Τη στήριξη του στον αγώνα των λιμενεργατών έστειλε ο ΓΓ της ΣΥΧΘΕΜ ΔΕΟΚ, Στέλιος Ευστρατίου, ο οποίος δήλωσε ότι αν και η συντεχνία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση, «θεωρούμε ότι πρέπει να στηρίξουμε τους λιμενεργάτες, διότι επιτελούν ένα τεράστιο έργο».
 
Μόνο μέσα από διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις είπε, και εξέφρασε την ελπίδα η εργοδοτική πλευρά και το αρμόδιο Υπουργείο να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των λιμενεργατών, τους οποίους κάλεσε να παραμείνουν ενωμένοι και να σταθούν δυναμικά σε έναν διεκδικητικό αγώνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Ένας αγέλαστος και μοχθηρός άνθρωπος δεν είναι δυνατό να είναι και λογικός!!! »
ΑΚΑ  |  10:59

Στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές ο Άντρος

«Από πότε ενδιαφέρεσε για το καλό του ΑΚΕΛ κε ....ΑΚΑ? Μέχρι τώρα μόνο για τον Αβέρωφ ενδιαφερόσουν. ...»
Χριστοσ Α.  |  10:30

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X