ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:33
 

Σε Google, Facebook το 50% της διαφήμισης διεθνώς στο Διαδίκτυο

Ισχυρότατη η παρουσία των δύο κολοσσών στην παγκόσμια ψηφιακή αγορά

Newsroom Κ, Αθήνα

Αποτυχημένες κρίνονται μέχρι στιγμής οι προσπάθειες μεγάλων εταιρειών, όπως οι Amazon, Snapchat, Verizon Communications και AT&T, να σπάσουν το ολογοπώλιο της διαφημιστικής ψηφιακής αγοράς που κατέχουν οι κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας Google και Facebook. Κάτι τέτοιο φαίνεται ιδιαίτερα περίπλοκο καθώς η παρουσία των δύο κολοσσών στην παγκόσμια ψηφιακή αγορά είναι ισχυρότατη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο εταιρείες ελέγχουν τουλάχιστον το 50% της παγκόσμιας διαφημιστικής αγοράς. Μάλιστα, το 2016, τα έσοδα που κατεγράφησαν από το σύνολο της ψηφιακής αγοράς στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 12 δισ. δολ., με τις δύο εταιρείες να εισπράττουν συνολικά τουλάχιστον το 77% της διαφημιστικής πίτας. Ωστόσο, η Ε.Ε. κατηγορεί την Google για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στη διαδικτυακή αγορά αναζήτησης και ετοιμάζεται να της επιβάλει τις επόμενες εβδομάδες πρόστιμο που θα υπερβεί ενδεχομένως το 1 δισ. ευρώ.

Αρκετοί διαφημιστές έχουν εκφράσει την ελπίδα για την ανάδειξη ενός τρίτου παίκτη, ο οποίος θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό της ψηφιακής διαφήμισης και θα συμβάλει στη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις δυνατότητες που παρέχει η Amazon, καθώς πέρα από τις λιανικές πωλήσεις, η εταιρεία έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε άλλα πεδία όπως τo streaming video και η τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με το Emarketer, η Amazon θα μπορούσε να έχει έσοδα ύψους 1,81 δισ. ευρώ από την ψηφιακή αγορά διαφήμισης για το 2017, ποσό που δεν μπορεί εύκολα να συγκριθεί με τα έσοδα ύψους 74 δισ. ευρώ που εισέπραξε η Google. Αλλη μία εταιρεία που θα μπορούσε να σπάσει το δίπολο είναι η Snapchat, η οποία έχει κατορθώσει να κατακτήσει το νεανικό κοινό έχοντας προσελκύσει σε διάστημα πεντέμισι χρόνων 166 εκατομμύρια χρήστες.

Σε περίπτωση που ο χρήστης χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για διάστημα που ξεπερνά τα 30 λεπτά, η εταιρεία θα αποτελέσει «στόχο» πολλών διαφημιστών και ίσως κατορθώσει να λάβει μερος από τα έσοδα της διαφημιστικής πίτας. Ωστόσο, στη Βόρεια Αμερική το μέσο εισόδημα της εταιρείας ανά χρήστη ανέρχεται στα 1,81 δολ. έναντι 16,56 δολ. που αντιστοιχεί για τη Facebook.

Αλλες εταιρείες που θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τους δύο κολοσσούς από την πρώτη θέση στο πεδίο της ψηφιακής διαφημιστικής αγοράς είναι οι τηλεπικοινωνιακές Verizon Communications και AT&T. Πάντως, οι δύο κολοσσοί έχουν εξαρχής βρει τη μυστική συνταγή: Google και Facebook έχουν την οικονομική δυνατότητα να δημιουργήσουν ειδικές ομάδες οι οποίες θα συνεργάζονται άμεσα με τους εμπόρους χωρίς τη «διαμεσολάβηση» των διαφημιστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X