ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα 3,7 δισ., ευρώ το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών

Ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας για τους τριμηνιαίους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς

Newsroom K

Το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών όσον αφορά αμιγώς χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στα 3,7 δισ. ευρώ και είναι κατανεμημένο, 12% σε μετρητά και καταθέσεις, 2% σε δάνεια, 27% σε χρεόγραφα, 41% σε μετοχές και 19% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Αντίστοιχα, οι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν ενεργητικό σε χρηματοοικονομικά μέσα 4,6 δισ. ευρώ επενδυμένο 4% σε μετρητά και καταθέσεις, 15% σε δάνεια και χρεόγραφα, 77% σε μετοχές και 5% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν στα 3,3 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως μετρητά και καταθέσεις σε ποσοστό 40%, 19% σε δάνεια, 3% σε χρεόγραφα, 29% σε μετοχές και 9% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Νοικοκυριά και μη χρηματοοικονομικές εταιρείες

Το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 στα 45,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 62% αφορά μετρητά και καταθέσεις, 2% αφορά χρεόγραφα, 21% μετοχές και 15% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία. Το χρέος τους ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 στα 20,5 δισ. ευρώ με το σχετικό δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 100% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) παραμένοντας σταθερός σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 που το χρέος ανερχόταν στο 119% του ΑΕΠ, η μείωση είναι αισθητή και αγγίζει το 19%.

Το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα 60,1 δισ. ευρώ με αναλογία 16% σε μετρητά και καταθέσεις, 7% σε δάνεια, 1% σε χρεόγραφα, 48% σε μετοχές και 28% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία. Το χρέος2 του τομέα στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 ανήλθε στα 40,3 δισ. ευρώ με το δείκτη χρέους3 να βρίσκεται στο 197% του ΑΕΠ παραμένοντας σταθερός σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 που το χρέος ανερχόταν στο 219% του ΑΕΠ, η μείωση είναι μεγαλύτερη και φτάνει το 22%.

Από τον Μάρτιο 2016, τα στοιχεία του τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών καταρτίζονται με βάση το νέο Κανονισμό ΕΚΤ/2014/50
Τα ποσοστά που αναγράφονται πιθανό να μην αθροίζουν στο 100% λόγω στρογγυλοποίησης.
Χρέος ορίζεται το σύνολο του παθητικού σε δάνεια και χρεόγραφα (εξαιρουμένων ποσών μεταξύ εταιρειών του ίδιου τομέα).
Δείκτης χρέους ορίζεται το χρέος ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση