ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη γενναιοδωρία των Βρυξελλών βασίζονται Ουγγαρία και Πολωνία

Οι δύο χώρες έχουν ενδυναμώσει τη θέση τους, μιας και η Ε.Ε. εκτοξεύει μεν επί σειράν ετών απειλές εναντίον τους

Kathimerini.gr

Σε πρόσφατη ομιλία του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, σχολιάζοντας την απόφαση της Βρετανίας να γίνει η πρώτη δυτική χώρα που εκκίνησε πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, είπε πως «ίσως τελικά η αποχώρηση από την Ε.Ε. να μην είναι και τόσο κακή». Το μήνυμα, ωστόσο, ήταν σαφές, διότι η Ουγγαρία και η Πολωνία απειλούσαν με βέτο το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ (2,2 τρισ. δολάρια). «Μήπως οι Βρετανοί τα πήγαν χειρότερα;», διερωτήθηκε ο κ. Ορμπαν. «Η χώρα, που αποχώρησε και αναζητεί μόνη τις δικές της λύσεις, μπορεί πιο γρήγορα να υπερασπιστεί τους πολίτες και τη ζωή τους από εμάς που μείναμε».

Το ότι ο ηγέτης μιας χώρας, που έχει τόσο πολύ ωφεληθεί από την ένταξή της στην Ε.Ε., προβληματίζεται για το τι συμβαίνει εκτός αυτής, προκαλεί έκπληξη. Ωστόσο, λίγες ενδείξεις υπάρχουν πως η Ουγγαρία και η Πολωνία θα ακολουθήσουν την οδό του Ηνωμένου Βασιλείου. Ομως, η εσωτερική πολιτική δυναμική των δύο ανταρτών ενεργοποίησε έναν μέχρι πρότινος αδιανόητο μηχανισμό. Αμφότερες οι χώρες ήλθαν χθες σε συμβιβασμό με τη Γερμανία για να άρουν τις ενστάσεις τους ως προς τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το σχέδιο αποκατάστασης των συνεπειών της πανδημίας. Το ερώτημα, ωστόσο, που παραμένει, είναι εάν η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία έκαναν έναν καταστροφικά λανθασμένο υπολογισμό με τις μακροχρόνιες αντιρρήσεις τους προς την Ε.Ε., των οποίων η ανάμνηση θα διατηρηθεί για καιρό ανεξαρτήτως συμβιβασμού και ίσως τους κοστίσει πολιτικά και οικονομικά.

Ο Βίκτορ Ορμπαν και ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι απέκλεισαν τη διεξαγωγή ελέγχου για το πώς δαπανώνται στις χώρες τους τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να διασφαλιστεί πως τηρούνται οι όροι του κράτους δικαίου. Σε συνέντευξή του στην Die Zeit τον Νοέμβριο, ο κ. Ορμπαν ανέφερε πως ενημέρωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ότι αυτό που του ζητείται να κάνει είναι «αυτοκτονία».

Οι δύο χώρες έχουν ενδυναμώσει τη θέση τους, μιας και η Ε.Ε. εκτοξεύει μεν επί σειράν ετών απειλές εναντίον τους, αλλά δεν λαμβάνει μέτρα. Εντούτοις, εξακολουθούν να βασίζονται στη γενναιοδωρία των Βρυξελλών και ούτε η Ουγγαρία ούτε η μεγαλύτερή της Πολωνία δεν μπορούν, ρεαλιστικά μιλώντας, να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόμη και η Βρετανία, μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πιθανότατα θα περιπέσει και πάλι σε ύφεση, εάν ναυαγήσουν οι συνομιλίες της ύστατης ώρας για να συναφθεί εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες μετά την αποχώρησή της (Brexit).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, oι Πολωνία και Ουγγαρία θα λάβουν 180 δισ. ευρώ (220 δισ. δολάρια) για επτά χρόνια από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ήτοι το 30% του συνολικού τους ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση