ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:54
 

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

Ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΙΠΕΣ Στ. Ιακώβου ενώπιον της Ερευνητικής - Στόλο 117 αυτοκινήτων διαθέτει η ΚΕΔΙΠΕΣ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο σκέλος του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού.

Την αυλαία των δημοσίων ακροάσεων θα ρίξει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η πρώτη εμφάνιση του οποίου θα γίνει την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου.

Πρόθεση της Επιτροπής είναι να ολοκληρωθεί η κατάθεση του Χάρη Γεωργιάδη μέσα σε μια δημόσια ακρόαση. Εάν αυτό δεν γίνει εφικτό θα οριστεί και δεύτερη ημερομηνία αρχές Δεκεμβρίου λόγω υποχρεώσεων του Υπουργού Οικονομικών.

Για σήμερα Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής παρουσιάστηκε ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή της ΚΕΔΙΠΕΣ Σταύρος Ιακώβου.

Συνεχής ενημέρωση 

12.45 Τέλος ακροαματικής διαδικασίας

12.30 Από την κατάθεση του κ. Ιακώβου προκύπτει πως το έργο της Επιτροπής θα πάρει μικρή παράταση. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής προκύπτει ανάγκη να καλεστούν εκ νέου ο κ. Ιακώβου καθώς και δυο στελέχη της Altamira Cyprus.

12.15 Ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστηρίζει πως από τα όσα έχουν ακουστεί σήμερα και όσα είπε ο μάρτυρας σήμερα, εξάγεται το συμπέρασμα πως μέσα στη ΣΚΤ έκανε ότι ήθελε ο κ. Χατζηγιάννης. Άλλος με υπέσκαπτε κ. Αρέστη, ήταν η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, απάντησε ο κ. Ιακώβου.

11.20 Ο πρόεδρος της Επιτροπής σε κάποιο σημείο της κατάθεσης, σχολίασε πως στη ΣΚΤ φαίνεται να επικρατούσε η αντίληψη «εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει».

11.10 Ο μάρτυρας υποστηρίζει πως κατά καιρούς είχε διαφωνίες με τον Γενικό Διευθυντή της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη. Έφερε ως παράδειγμα τη μονιμοποίηση πέντε στελεχών της τράπεζας με πενταετές συμβόλαιο. Όπως διευκρινίζει, δεν είχε διαφωνία για την παραμονή τους στη ΣΚΤ αλλά με τον τρόπο που έγινε και που προκάλεσε στη συνέχεια έντονες αντιδράσεις.

11.05 Ο κ. Ιακώβου αναφέρει στην Επιτροπή πως από το 1 εκατ. ευρώ διαφημιστικές προπληρωμένες που έγιναν για το 2018, οι 800 χιλιάδες ευρώ είναι χρόνος που απέμεινε και ζητήθηκε η επιστροφή του ποσού αυτού από Μέσα Ενημέρωσης. «Δεν ξέρω αν έχουν αυτή τη στιγμή την οικονομική δυνατότητα να τα επιστρέψουν»

11.00 Η προσοχή της Επιτροπής μετά τα διάλειμμα στρέφεται στο κομμάτι των διαφημιστικών δαπανών της ΣΚΤ τα τελευταία χρόνια. Το κόστος διαφήμισης και επικοινωνίας για τα έτη 2017 – 2018 ανερχόταν στα 4 εκατ. ευρώ ετησίως, απαντά ο μάρτυρας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής. Ο κ. Αρέστη διερωτάται τι διαφήμιζε η ΣΚΤ τα τελευταία χρόνια. «Μήπως ότι θα έκλεινε;»

10.45 Διάλειμμα

10.30 Η Επιτροπή επικεντρώνεται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με έξοδα διευθυντικών στελεχών που κάλυπτε η ΣΚΤ, όπως γεύματα, παροχής πιστωτικής κάρτας και εταιρικών οχημάτων.

10.10 Στόλο 117 αυτοκινήτων έχει στην κατοχή της η ΚΕΔΙΠΕΣ. Οκτώ αυτοκίνητα έχουν οι διευθυντές,  22 αυτοκίνητα συν άλλα 26 έχουν οι κλητήρες και πέντε αυτοκίνητα η Ελληνική. 51 αυτοκίνητα θα πάνε για πλειστηριασμό.

10.05 Ο κ. Ιακώβου υποστηρίζει πως η συμφωνία ΣΚΤ – Altamira υπό τις περιστάσεις ήταν η καλύτερη, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να επικαλείται τη χθεσινή κατάθεση του CEO της εταιρείας υποστηρίζοντας πως υπήρχαν περιθώρια βελτίωσής της.

09.45 Η κατάθεση επικεντρώνεται στο πρόσωπο που είχε την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις με την Altamira. «Ο Νικόλας Χατζηγιάννης ή ο Βαρνάβας Κουρουνάς;» ρωτά ο πρόεδρος της Επιτροπής. Ο μάρτυρας αρχικά απάντησε πως δεν γνωρίσει, ενώ στη συνέχεια είπε πως ο κ. Κουρουνάς δεν είχε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

09.40 Ως θέμα αρχής ο μάρτυρας θεωρεί πως η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί στο θέμα της Altamira ήταν αυτό των δημόσιων προσφορών. Ωστόσο, όπως σημειώνει, εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Υπήρχε πίεση χρόνου, αναφέρει και οι δημόσιες προσφορές όπως σημειώνει θα προκαλούσαν καθυστέρηση. Κάποιοι μεθόδευσαν τη διαδικασία προκειμένου να υπάρχει πίεση χρόνου, είναι η ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής με τον κ. Ιακώβου να δηλώνει πως δεν γνωρίζει.

09.30 Ο μάρτυρας αναφέρεται στο καθεστώς εργοδότησης 300 υπαλλήλων της ΣΚΤ που μεταπήδησαν στην Altamira. Με βάση τη συμφωνία που έγινε τότε, ένα ποσοστό 10% των υπαλλήλων που πήγαν στην Altamira έχουν την δυνατότητα μετά από ένα χρόνο εργασίας στην Altamira, εάν το επιθυμούν, να επιστρέψουν στην ΚΕΔΙΠΕΣ διάδοχο κατάσταση της ΣΚΤ. Όπως είπε ο μάρτυρας, από τους αρχικά 300 υπαλλήλους που πήγαν στην Altamira σήμερα συνεχίζουν να εργοδοτούνται στην εταιρεία περίπου 200

09.20 Ο μάρτυρας αναφέρεται σε λειτουργικά ζητήματα που αφορούν τις δυο εταιρείες που δημιουργήθηκαν μετά την πώληση της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα. Την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) και Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ).

09.10 Ο μάρτυρας αναφέρει στην Επιτροπή το πότε εργοδοτήθηκε στο Συνεργατισμό τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί καθώς και τη μεταπήδησή του στην ΚΕΔΙΠΕΣ, εταιρεία που δημιουργήθηκε μετά την πώληση της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα.

09.00 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Σταύρος Ιακώβου, εκτελών χρέη γενικού διευθυντή της ΚΕΔΙΠΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X