ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ φοβάται ότι θα μπει ο Ρομάν Αμπράμοβιτς

Φοβούμενος τις αμερικανικές κυρώσεις ο Αμπράμοβιτς έχει αρχίσει να αναδιαρθρώνει τις εταιρείες του

Kathimerini.gr

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έχει να εμφανιστεί μήνες στο Λονδίνο, διότι η βρετανική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να του εκδώσει νέα βίζα. Η αποδιδόμενη στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επίθεση κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του, την άνοιξη, ανάγκασε τη Βρετανία να αναλάβει δράση κατά εκατοντάδων Ρώσων ολιγαρχών που έχουν βρει καταφύγιο στο Λονδίνο τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα κάποιοι να αποκαλούν ειρωνικά «Λόντονγκραντ» τη βρετανική πρωτεύουσα. Ο Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της βρετανικής ομάδας ποδοσφαίρου Τσέλσι από το 2003 και κάτοχος περιουσίας που αποτιμάται στα 14,7 δισ. δολάρια, αναγκάστηκε να φύγει από το «Λόντονγκραντ».

Η εικαζόμενη εμπλοκή του Κρεμλίνου στις αμερικανικές εκλογές του 2015 έχει ωθήσει την Ουάσιγκτον να επιβάλλει ολοένα και πιο αυστηρές κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών και ολιγαρχών. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι ο ολιγάρχης που διατηρεί στενότατες σχέσεις με το Κρεμλίνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg Businessweek. Φοβούμενος τις αμερικανικές κυρώσεις, ο Αμπράμοβιτς έχει αρχίσει να αναδιαρθρώνει τις εταιρείες του, ώστε να προστατεύσει την περιουσία του από ένα πιθανό αμερικανικό χτύπημα. Με περιουσία ύψους 14,7 δισ. δολαρίων, που προέρχεται από πετρελαϊκές και μεταλλευτικές εταιρείες, ο πλούτος του Αμπράμοβιτς εξαρτάται από την καλή θέληση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η στενή σχέση του Αμπράμοβιτς με το Κρεμλίνο τον έχει βάλει στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών και του νέου Ψυχρού Πολέμου που σιγοβράζει τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, η δηλητηρίαση των Σκριπάλ ανάγκασε το Λονδίνο να αλλάξει στάση απέναντι στους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν βρει καταφύγιο εκεί. Η βρετανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να ελέγχει την προέλευση της περιουσίας των Ρώσων που χρησιμοποιούν ως έδρα το Λονδίνο, όπως και τις βίζες που έχει χορηγήσει. «Θα έπρεπε να κάναμε σκληρότερες ερωτήσεις. Ευτυχώς έχουμε αρχίσει να το κάνουμε τους τελευταίες δώδεκα μήνες», λέει στο Businessweek ο Μπεν Γουάλας, Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για Ασφάλεια και Οικονομικό Εγκλημα. Η καθυστέρηση ανανέωσης της βίζας ανάγκασε τον Αμπράμοβιτς να αποσύρει την αίτηση και να αποκτήσει ισραηλινό διαβατήριο. Η περιπέτεια του έχει προκαλέσει ρίγη φόβου στους Ρώσους ολιγάρχες του Λονδίνου. «Είναι λες και κάποιος έριξε μια χειροβομβίδα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η έκβαση», λέει στο Businessweek ο Ντμίτρι Γκολόμποφ, Ρώσος δικηγόρος που ζει στο Λονδίνο και έχει εργαστεί στο παρελθόν για την Yukos Oil.

«Ολοι περιορίζουν την έκθεσή τους στη Βρετανία. Κανείς δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο θα τον ελέγξουν», προσθέτει. «Ο Αμπράμοβιτς ξόδεψε πολλά χρήματα για να εξαγοράσει την είσοδό του στη βρετανική κοινωνία, αλλά οι προσδοκίες περί κοινωνικής ανόδου που είχε επειδή είχε γίνει μεγάλος στο βρετανικό ποδόσφαιρο δεν επαληθεύθηκαν πλήρως», λέει ο Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός σε θέματα Ρωσίας στο Institute of International Relations που εδρεύει στην Πράγα. «Είναι πολύ γνωστός και έχει αρκετές διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο, ώστε να είναι χρήσιμος ως στόχος σε αυτή τη νέα καμπάνια κατά του Πούτιν. Ισως να αποφασίσει ότι δεν αξίζει να παραμείνει στη Βρετανία», προσθέτει ο Γκαλεότι.

Ο Αμπράμοβιτς άρχισε να πλουτίζει στη Ρωσία στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Εμεινε ορφανός σε ηλικία δύο ετών και τον μεγάλωσαν ένας θείος του και η γιαγιά του. Εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Στις αρχές του 1990 είχε γίνει ένας φιλόδοξος νεαρός διαπραγματευτής πετρελαίου, και το 1995 είχε αρχίσει να αγοράζει την πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft μαζί με τον Μπόρις Μπερεζόφσκι. Με τον τελευταίο, ο Αμπράμοβιτς κατάφερε να μπει στον στενό κύκλο του τότε προέδρου Μπορίς Γέλτσιν. Τον Οκτώβριο του 1999, όταν ο Γέλτσιν αναρωτιόταν ποιον να ορίσει ως διάδοχό του, ο Μπερεζόφσκι είχε στείλει τον Αμπράμοβιτς στην Αγία Πετρούπολη για να παραβρεθεί στα γενέθλια του νέου Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν, και να αναφέρει ποιοι αποτελούν τον στενό κύκλο των συνεργατών του. Ο Αμπράμοβιτς τάχθηκε σύντομα με το μέρος του Πούτιν, σύμφωνα με τον Αλεξ Γκόλντφαρμπ, Ρωσοαμερικανό, στενό συνεργάτη του Μπερεζόφσκι (ο οποίος αυτοκτόνησε στο Λονδίνο το 2013). «Ο Αμπράμοβιτς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άνοδο του Πούτιν στην εξουσία. Είναι πολύ πιο κοντά στον Πούτιν από άλλους ολιγάρχες που απλώς πλουτίζουν και παραμένουν πιστοί σε αυτόν», προσθέτει ο Γκόλντφαρμπ. Το Κρεμλίνο είχε επιτρέψει στον Αμπράμοβιτς να πουλήσει το 2005 τη Sibneft στην κρατική Gazprom έναντι 13 δισ. δολαρίων. Ανθρωποι που έχουν στενή σχέση με τον Αμπράμοβιτς λένε στο Businessweek ότι ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι (την οποία προσπαθεί να πουλήσει έναντι 3 δισ. δολαρίων) έχει αρχίσει να αναδιαρθρώνει την περιουσία του για να προστατευθεί σε περίπτωση που του επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Έντυπη

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση