ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον «αέρα» η εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο

Η Saudi Aramco είναι ο κεντρικός πυλώνας ενός σύνθετου μεταρρυθμιστικού σχεδίου του Σαουδάραβα πρίγκιπα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επειτα από προετοιμασίες δύο ετών, στις οποίες συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street, η εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο ενδέχεται, τελικά, να μη γίνει. Πρόκειται για τον κεντρικό πυλώνα ενός σύνθετου μεταρρυθμιστικού σχεδίου του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στην απεξάρτηση της οικονομίας του βασιλείου από το πετρέλαιο. Φαίνεται, όμως, ότι το βασίλειο δεν είναι έτοιμο για τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στην ιστορία των αγορών από την οποία στοχεύει να αντλήσει 100 δισ. δολάρια. Ισως ανησυχεί, άλλωστε, για τους σχολαστικούς ελέγχους στου οποίους ενδέχεται να υποβληθεί.

Αυτή είναι, τουλάχιστον, η εκτίμηση αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, που μίλησαν στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας. «Ολοι είναι σχεδόν βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να γίνει», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Aramco, ο εκπρόσωπος της οποίας αρνήθηκε να σχολιάσει. Βάσει του αρχικού σχεδίου, η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου των Σαούδ επρόκειτο να εισαχθεί σε τουλάχιστον ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου από το περασμένο έτος. Αυτό προέβλεπε το σχέδιο του πρίγκιπα που, ωστόσο, ανεβλήθη επανειλημμένως. Μέχρι προσφάτως φαινόταν να προχωρούν οι σχετικές προετοιμασίες, έστω και με αργούς ρυθμούς. Στελέχη τραπεζών και συμβουλευτικών εταιρειών είχαν σταθερή συνεργασία με τη διοίκηση της εταιρείας αλλά και με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η δυσκολότερη πλευρά των προετοιμασιών αφορά το πώς θα απεμπλακεί η εταιρεία από την ηγεσία του βασιλείου και από άλλες κρατικές εταιρείες.

Στις αρχές του έτους, η Aramco προσκάλεσε μεγάλες νομικές εταιρείες στο Ντουμπάι για να αναλάβουν το νομικό σκέλος του εγχειρήματος και να την προετοιμάσουν με την προοπτική παράλληλης εισαγωγής της σε περισσότερα του ενός μεγάλα χρηματιστήρια. Τους τελευταίους μήνες, όμως, τα στελέχη της εταιρείας άρχισαν να εκφράζουν ανοικτά τους φόβους τους στον πρίγκιπα Μοχαμέντ, καθώς διαπίστωναν μεγάλα προβλήματα στην εκτέλεση του σχεδίου. Είχαν διαπιστώσει ότι η εισαγωγή της σε κάποιο από τα μεγάλα χρηματιστήρια όπως της Νέας Υόρκης, Λονδίνου και Χονγκ Κονγκ ενέχει κινδύνους νομικής φύσεως, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα των μετόχων να ενάγουν την εταιρεία. Εχουν, άλλωστε, εκφραστεί αρνητικά για το εναλλακτικό σχέδιο της εισαγωγής ενός πολύ μικρού τμήματος στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, το γνωστό ως Tadawul. Στόχος του Ριάντ είναι μια χρηματιστηριακή αξία ύψους 2 τρισ. δολαρίων, και αυτό σημαίνει ότι ακόμη και η εισαγωγή ενός πολύ μικρού τμήματός της θα υπερέβαινε το Tadawul, του οποίου η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται περίπου σε 523 δισ. δολάρια.

Το τι θα γίνει, τελικά, εναπόκειται στην κρίση του πρίγκιπα Μοχάμεντ, που ενδεχομένως θα επιμείνει να προωθήσει το σχέδιό του. Στόχος του είναι να επενδύσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει σε τομείς της σαουδαραβικής οικονομίας ανεξάρτητους από το πετρέλαιο. Το σχέδιο για την εισαγωγή της Aramco έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στους κόλπους της εταιρείας. Ο Χαλίντ αλ Φαλίχ, πρόεδρος της Aramco και υπουργός Ενέργειας του βασιλείου, έχει ζητήσει νέα αναβολή του σχεδίου. Στην πρόσφατη σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, δήλωσε ότι «θα ήταν καλά αν το κάνουμε το 2019», ενώ προειδοποίησε ότι είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X