ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συγχωνεύσεις εντός 2018 βλέπουν οι CEO's των κυπριακών τραπεζών

Ποικίλες οι απόψεις για το τραπεζικό αύριο στην Κύπρο – Διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και συγκλίσεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε διαφορετικούς άξονες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα επικεντρώθηκαν οι CEO’s των κυπριακών τραπεζών κατά τη συζήτηση στο 5ο Τραπεζικό Forum. Όλοι όμως συμφωνούν πως στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν αναπόφευκτα συγχωνεύσεις τραπεζών, θα χρειαστούν μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην τεχνολογία και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Ο Αναπληρωτής CEO της Τράπεζας Κύπρου, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, ανέφερε ότι χρειάζεται να μειωθούν τα ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα, καθώς και να διπλασιαστεί ο προσπάθεια από πλευράς των τραπεζών. Τόνισε πως πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες, με καινούργιες τεχνικές, που θα φέρουν καινούργιες προοπτικές στον τραπεζικό τομέα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τεχνολογική υποδομή ότι πρέπει να εξελιχθεί, ώστε να γίνουν οι κυπριακές τράπεζες πιο ανταγωνιστικές.

Λαμβάνοντας το λόγο ο CEO της Astrobank, Γιώργος Άππιος, εξήγησε ότι οι επενδυτές είναι και οι σημαντικοί stakeholders των τραπεζών στην Κύπρο. Όταν ένας επενδυτής βάζει λεφτά στην τράπεζα σχολίασε, θέλει να έχει κέρδος. Ταυτόχρονα όμως, ενώ παλιά ενώ οι αποδόσεις ήταν στο 15%, τώρα είναι στο 2%, κάτι το οποίο πλέον προβληματίζει. Το δεύτερο πράγμα που θέλουν οι επενδυτές υπογράμμισε, είναι η σταθερότητα. Συνόψισε δηλαδή ότι, τώρα το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι επενδυτές δεν είναι μόνο το credit risk αλλά τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.

Από πλευράς του ο Senior General Manager της Eurobank Κύπρου Χάρης Χαμπάκης, είπε ότι πρέπει να συνεχίσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, καθώς όπως εξήγησε, οι επόπτες θα βάζουν κάθε χρόνο όλο και νέες απαιτήσεις. Εκεί που πρέπει να επικεντρωθεί ο τραπεζικός τομέας συνόψισε, είναι στο να γίνει πιο ανταγωνιστικός και να μην αναλώνεται μόνο στον όγκο των απαιτήσεων.

Από την RCB Bank, μιλώντας ο Head of Domestic Business Dmitry Chudakov, σημείωσε ότι οι τράπεζες δίνουν περισσότερη έμφαση στο να είναι μέσα στα εποπτικά πλαίσια, ενώ ο παγκόσμιος ανταγωνισμός προχωρά και είναι και έντονος. Συμπλήρωσε ότι υπάρχει ζήτηση για καινούργιο δανεισμό, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για τις τράπεζες.

Σμίκρυνση εντός του 2018

Ο Νικόλας Χατζηγιάννης, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, έκανε εκτίμηση πως εντός του 2018, θα υπάρξει σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα και ως αποτέλεσμα θα υπάρξουν λιγότερες τράπεζες. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η ΣΚΤ είχε και έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα που την βάραιναν από το παρελθόν, τα οποία έχουν εξαλείφει σε κάθε ευκαιρία και σταδιακά.

Ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης ανέφερε ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα τα οποία μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε πέντε πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας που πρέπει να αντιμετωπίσει μια κυπριακή τράπεζα, είπε πως, είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, βρίσκοντας τις κατάλληλες λύσεις για να τα «ρίξει».

Ο δεύτερος πυλώνας προβλήματος όπως είπε, είναι τα χαμηλά επιτόκια, τα οποία «ήρθαν για να μείνουν». Άρα συμπλήρωσε, οι τράπεζες θα πρέπει να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες, ώστε να επιλέγουν και το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα έναντι του άλλου.

Τρίτο μεγάλο πρόβλημα είπε πως είναι ο λόγος του Κόστους προς τα Έσοδα. «Το Cost to Income στην Κύπρο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και πρέπει να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες εντός της κάθε τράπεζας, να αλλάξει η κουλτούρα και το επιχειρηματικό μοντέλο», είπε χαρακτηριστικά. Αρωγός στη μείωση του κόστους, είναι η τεχνολογία κατέληξε.

Ως τέταρτο μεγάλο πρόβλημα ανέφερε την υπερ-εποπτεία. Ενώ σημείωσε ότι ο έλεγχος είναι πολύ καλός και βοηθά τις τράπεζες να γίνουν καλύτερες, οι τράπεζες απασχολούν πολλούς πόρους τους πλέον για να είναι εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί.

Πέμπτο και τελευταίο πυλώνα, ανέφερε το μεγάλο τραπεζικό σύστημα. «Έχουμε 10 φορές περισσότερες τράπεζες από ότι έπρεπε να έχουμε στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Στα επόμενα 5 χρόνια δεν πρόκειται να υπάρχουν 10 ονόματα τραπεζών στο τραπέζι», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X