ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναγερμός στην ΕΚΤ από τη συνεχιζόμενη ανατίμηση του ευρώ

Στο θέμα επανήλθε πρώτος ο επικεφαλής των οικονομολόγων της, Φίλιπ Λέιν, που σημειωτέον είχε προ ημερών εκφράσει ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες

Kathimerini.gr

Μία ημέρα μετά την ψύχραιμη στάση που φάνηκε να τηρεί η ΕΚΤ στο θέμα της εκτίναξης του ευρώ, δύο οικονομολόγοι της τράπεζας επαναφέρουν το θέμα εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους. Στο θέμα επανήλθε πρώτος ο επικεφαλής των οικονομολόγων της, Φίλιπ Λέιν, που σημειωτέον είχε προ ημερών εκφράσει ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες της εκτίναξης του ευρώ και μάλιστα όταν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έχει ήδη υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος. Σε ανάρτησή του σε blog, ο κ. Λέιν τόνισε πως «ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα πολύ κάτω του στόχου και δεν έχει υπάρξει παρά μόνον λίγη πρόοδος στην αντιμετώπιση των συνεπειών που έχει η πανδημία στη δυναμική του πληθωρισμού». Κάλεσε έτσι την τράπεζα «να μην επαναπαύεται καθώς είναι σαφές πως δεν υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο».

Τα σχόλιά του απευθύνονταν ευθέως στη φαινομενικά τουλάχιστον χαλαρή στάση που φάνηκε να υιοθετεί στο θέμα η ΕΚΤ, όπως είχε εκφραστεί μία ημέρα νωρίτερα διά στόματος της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων, η πρόεδρος της ΕΚΤ είχε απαντήσει πως η τράπεζα δεν θέτει κανέναν στόχο για την ισοτιμία του ευρώ και παραδέχθηκε μόνον ότι όντως η ενίσχυση του νομίσματος συμπιέζει τον πληθωρισμό. Είχε μάλιστα χρησιμοποιήσει μια ιδιαιτέρως ήπια έκφραση όταν απάντησε πως η ΕΚΤ απλώς «καταγράφει προσεκτικά» τις εξελίξεις στην ισοτιμία του ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να συνεχιστεί η άνοδος του νομίσματος καθώς οι επενδυτές άρχισαν να αμφιβάλλουν αν η ΕΚΤ προτίθεται να επιστρατεύσει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Τη θέση της κ. Λαγκάρντ επανέλαβε χθες ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Βιλερουά ντε Γκαλό, αλλά προσέθεσε πως «προφανώς η ισοτιμία επηρεάζει τον πληθωρισμό και τη νομισματική μας πολιτική».

Τόσο ο κ. Λέιν όσο και ο κ. Ντε Γκαλό επανέλαβαν, πάντως, ένα σύνηθες μήνυμα της τράπεζας προς την αγορά, ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει και να κάνει περισσότερα αν χρειαστεί. Παράλληλα, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, επίσης μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, τόνισε χθες πως η τράπεζα «πρέπει να προσέξει και να μη μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ούτε να αυξήσει τα επιτόκια, προκειμένου να μην υπονομεύσει την ανάκαμψη που μόλις έχει αρχίσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X