ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:27
 

Συνεχίζεται η τόνωση της οικονομίας στα κατεχόμενα, με κυπριακές κάρτες

Αεροπορικά εισιτήρια, ένδυση, υπόδηση και κρατήσεις ξενοδοχείων στην πρώτη γραμμή

Όλο και περισσότερα χρήματα ξοδεύουν οι Κύπριοι στις κατεχόμενες περιοχές, με τον προηγούμενο μήνα να παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία της JCC Payments, ο δείκτης όγκου και αξίας αυξήθηκε στις πλείστες κατηγορίες, αφού οι συνολικές αγορές που σημειώθηκαν μέσω πλαστικού χρήματος για τον μήνα Απρίλιο ανήλθαν στις 7.725, με την αξία τους να ανέρχεται στις 727,860 ευρώ στις κατεχόμενες περιοχές, δηλαδή 39,426 ευρώ περισσότερα από τον Μάρτιο.

Οι κατηγορίες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες για το μήνα Απρίλιο είναι τα αεροπορικά εισιτήρια που αγοράστηκαν από τις κατεχόμενες περιοχές, η ένδυση και η υπόδηση, η διαμονή στα ξενοδοχεία και οι αγορές από τις υπεραγορές. Αναλυτικότερα, μέσω πλαστικού χρήματος για τον μήνα Απρίλιο κρατήθηκαν 239 εισιτήρια, 57 περισσότερα από τα εισιτήρια που αγοράστηκαν τον προηγούμενο μήνα, με την αξία τους να ανέρχεται στις 30,689 ευρώ.

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν και οι κρατήσεις ξενοδοχείων με τις αγορές να ανέρχονται στις 2,079 και τη συνολική αξία να ανέρχεται στις 470,844 ευρώ γεγονός που καταδεικνύει ότι αρκετοί Κύπριοι επιλέγουν τα ξενοδοχεία των κατεχόμενων περιοχών για αναψυχή. Αξίζει να αναφερθεί πως οι κατηγορίες ένδυσης και υπόδησης παρουσίασαν επίσης άνοδο τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον Μάρτιο.

Πιο αναλυτικά και ολικά ο τομέας αυτός κινήθηκε στις 1,025 αγορές μέσω πιστωτικής κάρτας για τον μήνα Μάρτιο, 375 περισσότερες αγορές από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Η αξία ανέβηκε στις 63,375 ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό για τον περασμένο Μάρτιο ανήλθε στις 36,344 ευρώ. Αύξηση παρουσίασε και η κατηγορία της ψυχαγωγίας, με την αξία να ανέρχεται για το μήνα Απρίλιο στις 1,090 ευρώ.

Τρόφιμα και αγορές στην Τουρκία

Όσον αφορά τις αγορές τροφίμων, όλο και περισσότεροι Κύπριοι φαίνεται να επιλέγουν να ξοδεύουν τα χρήματά τους στις υπεραγορές που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές με τις αγορές να σημειώνουν σημαντική αύξηση τον προηγούμενο μήνα, σε σχέση με τον Μάρτιο.Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο έγιναν 1,494 αγορές με πλαστικό χρήμα, με την αξία να ανέρχεται στις 31,330 ευρώ, ενώ για τον μήνα Μάρτιο το αντίστοιχο ποσό ήταν 23,954 ευρώ.

Εκτός από τις αγορές στις κατεχόμενες περιοχές, οι Κύπριοι φαίνεται να επιλέγουν να ξοδεύουν τα χρήματά τους και στην Τουρκία με τον όγκο και την αξία συναλλαγών να παρουσιάζει επίσης αύξηση τον μήνα Απρίλιο. Τα στοιχεία της JCC Payments δείχνουν ότι έγιναν 1,757 πράξεις με κάρτες στην χώρα, 346 περισσότερες από τον Μάρτιο του 2017, με την συνολική αξία να ανέρχεται στις 242,532 ευρώ.

Εγχώρια αγορά

Την ίδια ώρα, η χώρα βρίσκεται σε έναν θετικό ρυθμό ανάπτυξης σε όλες τις κατηγορίες του λιανεμπορίου, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία της JCC Payments, για τον Απρίλιο του 2017 οι αγορές με πλαστικό χρήμα παρουσιάζουν αύξηση στις πλείστες κατηγορίες, με τις αγορές των αεροπορικών εισιτηρίων, τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα αναψυχής να παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Αύξηση παρουσίασαν επίσης και οι αγορές με πλαστικό χρήμα από τις υπεραγορές.

Συγκεκριμένα, οι αγορές των αεροπορικών εισιτηρίων με πλαστικό χρήμα για το μήνα Απρίλιο έφτασαν τις 12,435 εισιτήρια, 9,731 περισσότερα από τα εισιτήρια που αγοράστηκαν στην αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με την αξία τους να ανέρχεται στις 2,608,127.22 ευρώ, ποσοστό 157.50%.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η Κύπρος εισήλθε σε περίοδο διακοπών με την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν και στο ότι οι πλείστες ταξιδιωτικές εταιρείες προσφέρουν διαδικτυακά τα εισιτήρια τους διευκολύνοντας τους καταναλωτές. Μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια αυξήθηκαν και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία οι οποίες για τον μήνα Απρίλιο ανήλθαν στις 79,986, ποσοστό 30,99% έναντι 61,061 την αντίστοιχη περσινή περίοδο και συνολική αξία τα 23,564,176.99 ευρώ.

Η πολύ καλή ψυχολογία των καταναλωτών αλλά και η θετική πορεία που σημειώνει η Κύπρος τα δύο τελευταία χρόνια φαίνεται και μέσα από τις κρατήσεις που έγιναν στα κέντρα αναψυχής, τα εστιατόρια αλλά και από την κίνηση που παρουσιάζεται στις υπεραγορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της JCC, στις κατηγορίες των κρατήσεων στα κέντρα αναψυχής έγιναν 398,289 αγορές με πιστωτική κάρτα τον μήνα Απρίλιο με το ποσό να ανέρχεται στις 16,303,734.17 ευρώ.

Αντίθετα, την αντίστοιχη περίοδο του 2016 το ποσό από τις πιστωτικές κάρτες ήταν στις 12,691,306.86. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατηγορία των καυσίμων παρουσίασε αύξηση, με τις αγορές με πλαστικό χρήμα για το μήνα Απρίλιο να φτάνει στις 15,744,845.16 ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο του 2016, το ποσό ανήλθε στις 13,623,906.29 ευρώ.

Σχόλια αναγνωστών

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Ένας αγέλαστος και μοχθηρός άνθρωπος δεν είναι δυνατό να είναι και λογικός!!! »
ΑΚΑ  |  10:59

Στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές ο Άντρος

«Από πότε ενδιαφέρεσε για το καλό του ΑΚΕΛ κε ....ΑΚΑ? Μέχρι τώρα μόνο για τον Αβέρωφ ενδιαφερόσουν. ...»
Χριστοσ Α.  |  10:30

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X