ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Η ΚΤΚ ασκεί πιέσεις για αναδιαρθρώσεις με οποιοδήποτε κόστος

Υπάρχει πρόβλημα στη στάση των τραπεζών έναντι των δανειοληπτών, τονίζει ο Σύνδεσμος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

"Η Κεντρική Τράπεζα, παρασύροντας και άλλους φορείς, τα βάζει πάλι με τους δανειολήπτες και προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις για να γίνουν αναδιαρθρώσεις με οποιοδήποτε κόστος, απλά και μόνο για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες", αναφέρει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), προσθέτοντας ότι «αυτό δεν θα πετύχει αν δεν αλλάξει η νοοτροπία των τραπεζών και η ανύπαρκτη εποπτεία της Κεντρικής».

Σε σημερινή ανακοίνωση ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι κατά την διάρκεια χθεσινού σεμιναρίου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, «ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, εξέφρασε τη θέση ότι οι δανειολήπτες, πρέπει να προβούν σε αναδιαρθρώσεις διαφορετικά, βάσει και της αναφοράς της Διοικήτριας της Κεντρικής για ριζοσπαστικές λύσεις, θα ακολουθήσουν κατασχέσεις και εκποιήσεις».

«Σεβαστή αυτή η θέση, αλλά εν προκειμένω, παραγνωρίζει ότι το πρόβλημα με τις αναδιαρθρώσεις εντοπίζεται στη στάση των τραπεζών έναντι των δανειοληπτών και στις παράλογες απαιτήσεις που θέτουν», προσθέτει.

Αναφέρει ότι «είναι αυτονόητο ότι εάν η λύση που προτείνουν οι τράπεζες δεν είναι λογική και βιώσιμη, υπό την απειλή και τον εκβιασμό ότι ακολουθεί εκποίηση, ο δανειολήπτης δικαιολογημένα δεν θα την αποδεχτεί. Και καλά κάνει».

Προσθέτει ότι «είναι οι τράπεζες που θα έπρεπε να έχουν κυρώσεις, ούτως ώστε να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την αντιμετώπιση των αναδιαρθρώσεων και όχι να απειλούνται οι δανειολήπτες και να εκβιάζονται με τον τρόπο που περιέγραψε ο κ. Ιωάννου ερμηνεύοντας τις πιο πάνω δηλώσεις της διοικήτριας».

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι «στις περιπτώσεις που η αναδιάρθρωση δεν επιτυγχάνεται εξαιτίας της συμπεριφοράς των τραπεζών, ο δανειολήπτης έχει πάντοτε το δικαίωμα να κινηθεί δικαστικώς για προστασία των δικαιωμάτων του και προσθέτει ότι η όποια διαδικασία εκποίησης δεν μπορεί να προχωρήσει αφού το Δικαστήριο θα αποφανθεί για το δικαίωμα της τράπεζας να προχωρήσει με εκποίηση».

Τέλος, ο Σύνδεσμος διερωτάται «αν η μονομερής αύξηση των δικηγορικών εξόδων, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, έγινε από τους ‘ακόλουθους’ των τραπεζών για να εμποδίζεται ο απλός, φτωχός κόσμος να κινηθεί δικαστικά και να προστατεύσει τις περιουσίες του».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X