ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Στη καταχρηστική χρήση των «νέων όπλων» προβαίνουν οι τράπεζες

Αποστέλλουν σε δανειολήπτες επιστολές τύπου «Θ» και «Ι» προετοιμάζοντάς τους για διαδικασία εκποίησης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Oι τράπεζες επαλήθευσαν τους φόβους που εκφράστηκαν για κακόπιστη και καταχρηστική χρήση των «νέων όπλων» που τους δόθηκαν με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του νόμου για τις ιδιωτικές εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι «από την επομένη κιόλας μέρα των τροποποιήσεων της σχετικής νομοθεσίας οι τράπεζες αποστέλλουν μαζικά σε όλους τους δανειολήπτες επιστολές τύπου «Θ» και «Ι» που προετοιμάζουν την διαδικασία της εκποίησης, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τους δανειολήπτες για αναδιάρθρωση των δανείων τους».

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, «ενώ όλοι προέβαλλαν το επιχείρημα ότι με τα νέα αυτά όπλα θα κυνηγηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και παράλληλα θα προστατεύονταν οι ευάλωτες ομάδες, όπως ρητά αναφέρει η σχετική έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και επανειλημμένα διατύπωναν οι βουλευτές κατά την κρίσιμη περίοδο των συνεδριάσεων της Επιτροπής Οικονομικών».

Ο Σύνδεσμος καλεί την Κεντρική Τράπεζα να λάβει άμεσα μέτρα να σταματήσει αυτή η κατρακύλα, όπως αναφέρει, «για την οποία φέρει τεράστια ευθύνη».

Επίσης, καλεί όλους τους δανειολήπτες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το περιεχόμενο των επιστολών αυτών και να ανταποκρίνονται θετικά σε όσα αναγράφονται.

«Θα πρέπει να αποτείνονται σε ειδικούς για να τους συμβουλεύσουν για το πώς μπορούν να αντιδράσουν. Η μη λήψη των αναγκαίων προστατευτικών μέτρων θα επιφέρει μοιραία την εκποίηση των περιουσιών των δανειοληπτών», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, είναι πραγματικά τραγελαφικές οι δικαιολογίες που δίνονται από τους υπαλλήλους των τραπεζών για αυτό το θέμα.

«Οι κυριότερες είναι ότι δήθεν είναι το σύστημα που αποστέλλει τις πιο πάνω επιστολές, ότι είναι οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», προσθέτει.

Ο Σύνδεσμος προειδοποιεί τις Τράπεζες ότι «υπάρχουν μέσα και τρόποι για να εμποδιστούν στην καταχρηστική αυτή συμπεριφορά τους» και προσθέτει ότι «τις αμέσως επόμενες μέρες θα δουν την αντίδραση των Δανειοληπτών αν δεν σταματήσει άμεσα αυτή η συμπεριφορά».

«Μελετούμε νόμιμες διαδικασίες με τις οποίες μπορεί να αντιμετωπισθεί την στάση αυτή των τραπεζών», προσθέτει.

Τέλος, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι παρόλες τις προειδοποιήσεις του «για αντισυνταγματικές πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, στα τελικά κείμενα όπως έχουν δημοσιευτεί, περιέχονται αντισυνταγματικές πρόνοιες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση