ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:13
 

Συρρίκνωση και φόβοι ύφεσης για τη βρετανική οικονομία

Κατά 0,2% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πρόκειται για επίδοση χειρότερη του αναμενόμενου και έρχεται μετά από ένα τρίμηνο με ρυθμό ανάπτυξης 0,5% στην αρχή του έτους. Είναι το πρώτο τρίμηνο από το τέλος του 2012 που η βρετανική οικονομία τρέχει με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, προκαλώντας προειδοποιήσεις περί ύφεσης από ορισμένους οικονομολόγους. Αρκετοί σχολιαστές επισημαίνουν ως παράγοντα που επηρεάζει την οικονομική επίδοση το επερχόμενο Brexit και την αβεβαιότητα που το συνοδεύει.

Ο κατασκευαστικός τομέας κατέγραψε μείωση παραγωγής της τάξης του 2,3%, ο τομέας των υπηρεσιών σημείωσε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τριμήνου από τις αρχές του 2016 και οι επιχειρηματικές επενδύσεις περιορίστηκαν περαιτέρω, κατά 0,5%.

Ο υπουργός Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ αντέδρασε κάνοντας λόγο για περίοδο με προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία και τονίζοντας ότι η βρετανική οικονομία έχει γερά θεμέλια, καθώς και ότι προβλέπεται συνολικά για φέτος να έχει ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας.

Αν η βρετανική οικονομία συρρικνωθεί περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο θα πρόκειται για την πρώτη τεχνική ύφεση στη χώρα από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και το 2009.

Ωστόσο, τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο αναμένονται στις αρχές Νοεμβρίου, μετά από την ημερομηνία του Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Ένας αγέλαστος και μοχθηρός άνθρωπος δεν είναι δυνατό να είναι και λογικός!!! »
ΑΚΑ  |  10:59

Στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές ο Άντρος

«Από πότε ενδιαφέρεσε για το καλό του ΑΚΕΛ κε ....ΑΚΑ? Μέχρι τώρα μόνο για τον Αβέρωφ ενδιαφερόσουν. ...»
Χριστοσ Α.  |  10:30

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X