ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα δύο «δεσμεύομαι» για εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες και εγγυητές

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών διευθετεί το πρόβλημα που απασχολεί τράπεζες και κτηματολόγιο εδώ και χρόνια

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Δύο «δεσμεύομαι» ακούστηκαν από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών αναφορικά με το πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες και τους εγγυητές δανείων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου και Αναπληρωτή CEO της Τράπεζας Κύπρου Χριστόδουλο Πατσαλίδη, οι τράπεζες δεσμεύονται να προβούν σε δύο τροποποιήσεις από τις οποίες θα έχουν όφελος εγγυητές και πολίτες που αν και έχουν αποπληρώσει όποιο δάνειό τους, δεν κρατούν τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου.

Για τους εγγυητές, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι μέχρι πρότινος, οι εγγυητές ενός δανείου που ήταν για παράδειγμα δύο (2), στην περίπτωση που ένα από τα δύο μέρη απεβίωνε ή χρεωκοπούσε, τότε ο άλλος εγγυητής βαρυνόταν με όλο το δάνειο. Από εδώ και πέρα όμως, αφού οι εγγυητές ενός δανείου στο συγκεκριμένο παράδειγμα είναι δύο, το ποσοστό που βαραίνει κάθε έναν θα είναι μόνο το 50%. Θα είναι υπεύθυνος ο κάθε εγγυητής για το ποσοστό του δανείου που έχει εγγυηθεί επακριβώς την ώρα που συνάφθηκε και όχι να γίνεται υπεύθυνος για παραπάνω ποσοστό ή για όλο το δάνειο αφού ο άλλος εγγυητής του δανείου απεβίωσε ή χρεωκόπησε. Ως γνωστόν, την ευθύνη της εγγύησης του δανείου την είχε ο πιο εύρωστος δανειολήπτης, άρα και αλλάζει αυτή η πρακτική.

Για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες και τους τίτλους ιδιοκτησίας ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ένα δεύτερο «δεσμεύομαι», λέγοντας πως εάν ένας δανειολήπτης από εδώ και πέρα αποδεικνύεται πως έχει αποπληρώσει το δάνειό του, για το ακίνητο που συνάφθηκε το δάνειο, τότε θα του δίδεται ένα «release» από την τράπεζα και θα πηγαίνει στο κτηματολόγιο για να του εκδοθεί ο τίτλος ιδιοκτησίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος στον πολλαπλασιασμό των εγκλωβισμένων αγοραστών. Οι τράπεζες ειπώθηκε στην Επιτροπή πως θα σταματήσουν τις προσφυγές και τις εφέσεις στα δικαστήρια για τους δανειολήπτες που ήταν συνετοί και σωστοί στις αποπληρωμές τους. Το μέτρο αυτό θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο στο οποίο οι ντιβέλοπερς χρωστούν το ακίνητο αυτό στις τράπεζες και δεν διδονταν οι τίτλοι ιδιοκτησίας γι αυτό το σκοπό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση