ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα Χριστουγεννιάτικα χωριά γεμίζουν τα ορεινά (εικόνες-βίντεο)

Οι περικοπές της πανδημίας κουτσούρεψαν το πρόγραμμα, αλλά δεν κράτησαν μακριά τους επισκέπτες

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Με την έναρξη της διοργάνωσης των Χριστουγεννιάτικων χωριών το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, τα ορεινά θέρετρα είχαν την τιμητική τους. Τόσο ο Αγρός, η Κυπερούντα, οι Πλάτρες, η Κακοπετριά και ο Καλοπαναγιώτης, όσο και οι πέριξ κοινότητες κατέγραψαν αυξημένη επισκεψιμότητα και υπήρχε σημαντική ώθηση σε ξενοδοχεία αλλά και εστιατόρια των ορεινών περιοχών. Τα δωμάτια στα ξενοδοχεία σε Αγρό, Πλάτρες, Κακοπετριά, Κυπερούντα και Καλοπαναγιώτη, είχαν σε αρκετές περιπτώσεις εξαντληθεί αρκετές εβδομάδες πριν τον Δεκέμβριο. Αυτά ήταν και τα πέντε χωριά που συμμετείχαν φέτος, την πρώτη χρονιά διοργάνωσης, η οποία έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να κάνουν μια βόλτα σε ένα πιο χριστουγεννιάτικο σκηνικό στα ορεινά, ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα της πόλης. Αν και οι εικόνες και το επίπεδο των χριστουγεννιάτικων χωριών δεν είναι στα επίπεδα ανάλογων διοργανώσεων του εξωτερικού, εντούτοις η καμπάνια που προηγήθηκε, κατάφερε να προσελκύσει σημαντική μερίδα επισκεπτών και να γεμίσει τα ξενοδοχεία των ορεινών περιοχών. Συγκεκριμένα, γύρω στο 70% σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ Ορεινών Θερέτρων.

Χωρίς ποτό και φαγητό

Μιλώντας στην «Κ» ο κοινοτάρχης Πλατρών Παναγιώτης Παπαδόπουλος περιέγραψε ότι τα Χριστουγεννιάτικα χωριά δεν είχαν τελικά την μορφή του αρχικού σχεδιασμού, αφού λόγω των μέτρων της πανδημίας, το πρόγραμμα τους κουτσουρεύτηκε. Έτσι, ναι μεν ήρθαν οι επισκέπτες, εντούτοις δεν είδαν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις αφού ακυρώθηκαν μετά την ανακοίνωση των μέτρων του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ δεν δοκίμασαν ούτε τις γαστρονομικές προτάσεις που περιλάμβανε ο αρχικός σχεδιασμός : ψήσιμο κάστανων, ζεστά παραδοσιακά εδέσματα όπως σούπες και ψητό κρέας και λουκάνικα αλλά και ζεστό κρασί της ώρας. Ωστόσο, λειτούργησαν κανονικά τα σπιτάκια και τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής, χριστουγεννιάτικων κατασκευών και επεξεργασίας κυπριακών βοτάνων, τα οποία είχαν αρκετή προσέλευση.

Καλύτερο το απόγευμα

Εν τη απουσία εκδηλώσεων, το πρωινό πρόγραμμα ήταν λίγο φτωχό επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, ωστόσο η εικόνα ήταν σαφώς πιο ωραία το απόγευμα με την φωταγώγηση του στολισμού και με την συνοδεία της μουσικής δημιουργείτο μια πιο εορταστική ατμόσφαιρα. Ως εκ τούτου, οι τοπικές αρχές εισηγήθηκαν να αλλάξουν οι ώρες λειτουργίας των Χριστουγεννιάτικων χωριών ώστε να λειτουργούν μόνο τις απογευματινές ώρες. Σύμφωνα με το υφιστάμενο πρόγραμμα, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τα Χριστουγεννιάτικα χωριά από τις 11:00-17:00 και η εισήγηση των τοπικών αρχών είναι να μεταφερθεί από τις 16:00- 20:00 το βράδυ. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα και τις καθημερινές.

Πέραν του μισού εκατ.

Πρόθεση του Υφυπουργείου πάντως είναι το πρόγραμμα να γίνει ξανά και του χρόνου, με την συμμετοχή περισσότερων χωριών και αναβαθμισμένο χωρίς την σκιά της πανδημίας. Σημειώνεται ότι το κόστος κατασκευής για τα σπιτάκια αλλά και τον στολισμό της πλατείας, την προβολή των εκδηλώσεων και των εκπαιδευτών για τα εργαστήρια καλύφθηκε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού και ανήλθε στις 600.000 ευρώ.

Πληρότητες στο 70%

Οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής των ορεινών περιοχών στις πέντε κοινότητες αλλά και πέριξ αυτών βγήκαν κερδισμένοι, αφού η ροή του κόσμου ήταν αυξημένη. Οι κρατήσεις δείχνουν ότι ο Δεκέμβριος θα συνεχίσει στα ίδια επίπεδα, εφόσον φυσικά δεν επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα και διαφοροποιηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επί του παρόντος, για όλη την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων οι πληρότητες κυμαίνονται κυρίως μεταξύ 70-80% κυρίως, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι σε χαμηλότερα ποσοστά. Σε μονοψήφια νούμερα κινούνται οι καθημερινές, ενώ δεν βοηθά το γεγονός ότι φέτος οι αργίες έχουν συμπέσει με τα Σαββατοκύριακα.

Όπως δηλώνει στην «Κ» ο Αντρέας Μαντάλας, εκπρόσωπος των ορεινών καταλυμάτων του ΠΑΣΥΞΕ, ο κόσμος αυτές τις μέρες επισκέπτεται τα ορεινά και τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα το συνδυάζει με διαμονή σε κάποιο από τα ορεινά καταλύματα. Οι περισσότεροι επισκέπτες αξιοποιούν το πρόγραμμα εγχώριου τουρισμού κυρίως για εγχώριο τουρισμό, ενώ όπως αναφέρει ένα πολύ μικρό ποσοστό των κρατήσεων αφορά εισερχόμενους τουρίστες. Εκτιμά επίσης ότι τα ξενοδοχεία δεν θα επηρεαστούν από τα νέα μέτρα του Υπουργικού Συμβουλίου, εφόσον και οι υφιστάμενοι επισκέπτες προέρχονται κυρίως μέσα από το πρόγραμμα ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού, το οποίο έχει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος ώστε να καταστεί κάποιος δικαιούχος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση