ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι αλλάζει για εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία

Σε ισχύ ο νόμος για τους εργοδοτούμενους στην οικοδομική βιομηχανία

ΚΥΠΕ

Λεπτομέρειες δίνει το Υπουργείο Εργασίας για το νόμο για τους εργοδοτούμενους στην οικοδομική βιομηχανία, τον οποίο και χαρακτηρίζει σταθμό. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 28 Μαΐου.

Ο υπό αναφορά Νόμος συντάχθηκε υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των συντεχνιών των οικοδόμων Σ.Ε.Κ., Π.Ε.Ο. και Δ.Ε.Ο.Κ. εκ μέρους των εργαζομένων και της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ., εκ μέρους των εργοδοτών, παράλληλα με την ανανέωση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης της Οικοδομικής Βιομηχανίας με τριετή διάρκεια (1/6/2019-31/5/2022).

Ο Νόμος θεωρείται σταθμός στην ιστορία της Οικοδομικής Βιομηχανίας της Κύπρου, καθώς καθορίζει νομοθετικά συγκεκριμένες πρόνοιες που απορρέουν από την Συλλογική Σύμβαση του Κλάδου της Οικοδομικής Βιομηχανίας, όπως οι ώρες εργασίας, υπερωρίες, γιορτές/αργίες, ταμείο προνοίας και φιλοδώρημα.

Συγκεκριμένα, ο Νόμος προνοεί ότι οι εργοδοτούμενοι στην Οικοδομική Βιομηχανία απασχολούνται μέχρι 38 ώρες την βδομάδα, όπως συμφωνείται στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση. Η εφαρμογή συστήματος υπερωριών και η αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης εφαρμόζονται όπως αυτές συμφωνούνται στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση. Ειδικότερα, η υπερωρία υπολογίζεται μετά τη συμπλήρωση 38 ωρών εβδομαδιαίως και είναι σε αναλογία 1:1,5 από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο και 1:2 για τις Κυριακές και αργίες.

Επίσης, κάθε εργοδοτούμενος στην Οικοδομική Βιομηχανία δικαιούται ανάπαυσης κατά τις γιορτές/αργίες που συμφωνούνται στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση και είναι 16 (1/1, 6/1, 25/3, Καθαρά Δευτέρα, 1/4, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Δευτέρα της Διακαινησίμου, Τρίτη του Πάσχα, 1/5, Αγίου Πνεύματος, 1/10, 28/10, 24/12, 25/12 και 26/12).

Σύμφωνα με τον υπό αναφορά Νόμο, το Ταμείο Προνοίας για τους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία λειτουργεί βάσει ειδικών κανονισμών, όπως συμφωνείται μεταξύ των δύο Μερών. Οι συνεισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων στο Ταμείο Προνοίας καθορίζονται στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση και φαίνονται πιο κάτω.

Η συνεισφορά της εργοδοτικής πλευράς στο Ταμείο Προνοίας έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Για τα νέα μέλη Για τα υφιστάμενα μέλη
1% τον 1ο χρόνο 2% τον 1ο χρόνο
2% τον 2ο χρόνο 2% τον 2ο χρόνο
3% τον 3ο χρόνο 3% τον 3ο χρόνο

Η συνεισφορά εργοδοτουμένων στο Ταμείο Προνοίας έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Για τα νέα μέλη
1% τον 1ο χρόνο
2% τον 2ο χρόνο
3% τον 3ο χρόνο
4% τον 4ο χρόνο
6% τον 5ο χρόνο

Η συνεισφορά των υφιστάμενων μελών στο Ταμείο Προνοίας παραμένει στο 6%.

Επιπρόσθετα, κάθε εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει φιλοδώρημα για κάθε εργοδοτούμενό του και το ποσό του φιλοδωρήματος συμφωνείται στην εκάστοτε εν ισχύ Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, δηλαδή, καταβάλλει 8% επί του προσωπικού ημερομισθίου (χωρίς να περιλαμβάνεται οποιαδήποτε αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση). Το αντίστοιχο ποσοστό για κάθε νεοεισερχόμενο στη Βιομηχανία ανέρχεται στο 6% και αυξάνεται στο 8% σε τρία χρόνια.

Τονίζεται ότι, ο Νόμος απαιτεί την υποχρεωτική τήρηση, από κάθε εργολήπτη και εργοδότη, καταλόγου εργοδοτουμένων του σε εν λειτουργία εργοτάξιο, ο οποίος να βρίσκεται στη διάθεση του Επιθεωρητή του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όποτε αυτός ζητηθεί.

Ο Νόμος αυτούσιος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: www.mlsi.gov.cy/dlr και για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να αποτείνονται στα τηλέφωνα: 22803100, 25819440/820, 24817800/1, 26822614.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση