ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τον Νοέμβριο για διευκρινίσεις στο Ανώτατο η αναφορά για αποκρατικοποιήσεις

Η αναφορά ορίστηκε για οδηγίες με τις δύο πλευρές να παίρνουν χρόνο για να καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις τους

ΚΥΠΕ

Τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, θα συνεχιστεί η διαδικασία εξέτασης της αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για το νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 14 Ιουλίου για κατάργηση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων.

Η αναφορά είχε οριστεί σήμερα για οδηγίες και δόθηκε ο χρόνος στις δύο πλευρές για να καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις τους και ορίστηκε η 20η Νοεμβρίου, στις 1200, για διευκρινίσεις.

Με την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο όπως γνωματεύσει κατά πόσο το νομοθέτημα είναι αντίθετο και ασύμφωνο με τα άρθρα 26 (ελευθερία του συμβάλλεσθαι), 54 (άσκηση εκτελεστικής εξουσίας από Υπουργικό), 61 (άσκηση νομοθετικής εξουσίας από Βουλή), 80 (δικαίωμα υποβολής προτάσεων νόμου από Βουλευτές και εξαίρεση) και 179 (υπερίσχυση Συντάγματος και οποιασδήποτε υποχρέωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας από συμμετοχή σε ΕΕ).

Η αναφορά ζητά από το Ανώτατο να γνωματεύσει επίσης κατά πόσο το νομοθέτημα, το οποίο ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι αντίθετο και ασύμφωνο με «την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών από την οποία διαπνέεται το Σύνταγμα της Δημοκρατίας».

Το νομοθέτημα είχε ψηφιστεί στις 14 Ιουλίου 2017 κατά πλειοψηφία με 26 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον.

Πρόκειται για πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ την οποία υπερψήφισαν οι παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, της Συμμαχίας Πολιτών, του Κινήματος Αλληλεγγύης, των Οικολόγων και του ΕΛΑΜ, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς.

Εναντίον της πρότασης του ΑΚΕΛ ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ. Την ώρα της ψηφοφορίας εκτός αιθούσης ήταν οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου και Ζαχαρίας Κουλίας και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.

Με βάση την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών, ο νόμος που ψηφίστηκε καταργεί τη μονάδα αποκρατικοποιήσεων, η οποία έχει θεσμοθετηθεί βάσει σχετικής νομοθεσίας του 2014 αφενός, και αφετέρου την ίδια τη νομοθεσία για την αποκρατικοποίηση δημόσιων οργανισμών και δημόσιας περιουσίας.

Η πρόταση των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που προνοούσε τη μετονομασία της μονάδας αποκρατικοποιήσεων σε μονάδα αξιοποίησης κρατικής περιουσίας και τον καθορισμό δημοσίου υπαλλήλου ως επικεφαλής της μονάδας, δεν είχε τεθεί σε ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος είχε καταχωρήσει αναφορά στο Ανώτατο για τους ίδιους λόγους και για το νόμο που ψήφισε η Βουλή με την προηγούμενη σύνθεσή της, ο οποίος τροποποιούσε τον περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμο του 2014 με την προσθήκη ενός νέου άρθρου του άρθρου 24 στον υφιστάμενο νόμο. Το νέο άρθρο ανέστελλε την εφαρμογή των διατάξεων του υφιστάμενου νόμου αναφορικά με την ΑΤΗΚ και την ΑΗΚ μέχρι την 31/12/2017.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τον περασμένο Μάιο ότι ο εν λόγω νόμος ήταν αντισυνταγματικός, καθ' ότι καταστρατηγούσε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και το άρθρο 54 του Συντάγματος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση