ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τον Σεπτέμβριο του 2019 e-πλειστηριασμοί στην Κύπρο

Ο πάροχος υπηρεσιών τεχνολογίας και πληροφορικής «Newsphone Hellas S.A.» θα κατασκευάσει την πλατφόρμα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Έχουν περάσει πέντε και πλέον μήνες από τότε που ψηφίστηκε η ενίσχυση του νομικού πλαισίου που διέπει την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στα μέσα του Ιουλίου του 2018. Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή αποσκοπούσαν στην εισαγωγή της τραπεζικής τιτλοποίησης δανείων, την εισαγωγή όρων που διευκολύνουν την πώληση των δανείων, αλλά και την ισχυροποίηση των μέτρων των εκποιήσεων, εισάγοντας παράλληλα στην Κύπρο για πρώτη φορά τις ηλεκτρονικές εκποιήσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμοστεί οι ηλεκτρονικές εκποιήσεις, αφού είναι μια διαδικασία για την οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ο τρόπος που θα λειτουργεί, αλλά και ποιος θα κατασκευάσει την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας των διαδικασιών, των βημάτων και των τεχνικών παραμέτρων που θα ακολουθούνται από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτων και που θα γίνονται εντός του συστήματος ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Πρόσθετα, το Υπουργείο Οικονομικών, όπως πληροφορείται η «Κ», έχει καταλήξει με την εταιρεία η οποία θα αναλάβει την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής αυτής πλατφόρμας, δηλαδή εκεί που θα πραγματοποιούνται οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

Βάσει των πληροφοριών τα δεδομένα είναι δύο. Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ την πλατφόρμα θα δημιουργήσει η εταιρεία «Newsphone Hellas S.A.», η οποία ανέλαβε και τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που χρησιμοποιείται στις ελληνικές ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων. Εκτιμάται πως η εισαγωγή της ηλεκτρονικής δημοπρασίας θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη διαδικασία των –πενιχρών σε ποσότητα μέχρι στιγμής επιτυχών– δημοπρασιών, αλλά η διαδικασία θα γίνει και ευκολότερη. Κι αυτό γιατί οι αγοραστές δεν θα χρειάζεται να έχουν φυσική παρουσία στη διαδικασία. Ισχυρός παράγοντας για τη διαφαινόμενη επιτυχία της ηλεκτρονικής διαδικασίας έναντι του παραδοσιακού πλειστηριασμού, η ανωνυμία, σημειώνουν στην «Κ» πηγές που είναι εις θέση να γνωρίζουν διαδικασίες αντίστοιχες άλλων χωρών.

Πιο πέρα από εξάμηνο

Ο διευθυντής της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Χαραλάμπους, ανέφερε στην «Κ» πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προϋποθέτουν διάταγμα, αλλά κυρίως τη δημιουργία πλατφόρμας, η οποία να ανταποκρίνεται στην ηλεκτρονική δημοπράτηση. Σημείωσε πως το διάταγμα είναι σχεδόν έτοιμο, συνεχίζεται η διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη εξήγησε, αλλά βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Το διάταγμα θα εκδοθεί από τον υπουργό είπε, όταν ολοκληρωθεί.

Ο κ. Χαραλάμπους επιβεβαίωσε πως έχει επιλεγεί ο οίκος που θα δημιουργήσει την πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών, δίχως όμως να τον κατονομάσει. Εξήγησε ότι θα χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι να ετοιμαστεί η πλατφόρμα, οπότε δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί - λειτουργήσει πριν από το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου, με πιο ρεαλιστικό σενάριο να είναι ο Σεπτέμβριος του 2019. «Καταβάλλονται προσπάθειες για να επισπευτεί η διαδικασία δημιουργίας της πλατφόρμας και λειτουργίας της, αλλά πράγματι πιθανότερη ημερομηνία για τα παραπάνω είναι ο Σεπτέμβριος του 2019», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προχωρημένη συνεργασία

Για τα του οίκου που έχει αναλάβει τη διαδικασία δημιουργίας της πλατφόρμας ο διευθυντής της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι προχωρούν οι σχετικές ενέργειες, απλώς πρέπει να προσαρμοστεί το σύστημα στα κυπριακά δεδομένα. «Πρέπει να τονιστεί πως ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν είναι διαφορετικός από τον κανονικό, απλώς γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα. Οι διαδικασίες ενός πλειστηριασμού και το νομοθετικό πλαίσιο που τον διέπει είναι ακριβώς το ίδιο με τον παραδοσιακό. Μόνη διαφορά είναι ότι αντί να διεξάγεται σε συγκεκριμένο χώρο, θα διεξάγεται ηλεκτρονικά και θα μπορούν να συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι και εκτός Κύπρου. Θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία με την ίδια λογική που ένας πελάτης μιας τράπεζας μπορεί να διεκπεραιώσει τραπεζικές συναλλαγές από τον προσωπικό του χώρο και όχι μέσω τραπέζης», εξήγησε. Τέλος, σχολίασε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με τον οίκο που ανέπτυξε το αντίστοιχο σύστημα στην Ελλάδα, αλλά επειδή το νομικό σύστημα της Κύπρου είναι διαφορετικό, χρειάζονται προσαρμογές.

ΚΤΚ: Το πρόβλημα των ΜΕΔ παραμένει

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, οι προκλήσεις των κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων συνεχίζουν να εντοπίζονται και κατά το 2018 στην αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, σημειώνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στο τελευταίο της οικονομικό δελτίο για το 2018. Ωστόσο, σημειώνει πως το 2018 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χρονιά σταθμός προς την κατεύθυνση της απομόχλευσης των ισολογισμών των τραπεζών από τα ΜΕΔ μέσω πωλήσεων, αλλά και ως χρονιά σημαντικής ενοποίησης του κυπριακού τραπεζικού τομέα με την απορρόφηση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα, και των εργασιών της USB από την Astrobank. Ταυτόχρονα, η Κεντρική σημειώνει πως θα πρέπει να σημειωθούν οι αλλαγές στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για την επίλυση των ΜΕΔ και το επερχόμενο κυβερνητικό σχέδιο ΕΣΤΙΑ, για το οποίο όμως η ΚΤΚ έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις της για δημιουργία ηθικού κινδύνου σε δανειολήπτες που εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Καταλήγει πως οι πρόσφατες αποξενώσεις ΜΕΔ από τραπεζικά ιδρύματα, βελτίωσαν την ποιότητα του ενεργητικού τους και ενίσχυσαν παράλληλα την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών, ενώ παρά την πρόοδο που σημειώνεται και η οποία θα μειώσει το ποσοστό των ΜΕΔ κάτω από το 30%, η Κύπρος είναι πολύ μακριά από τα ευρωπαϊκά επίπεδα που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 3,6%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση