ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:01
 

Χαμηλό πληθωρισμό στις αρχές ‘18, προβλέπει η ΕΚΤ

Εκτιμάται ότι η αύξηση των τιμών μπορεί να πέσεις ως το 0,9%

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα σημειώσει πτώση στις αρχές του 2018, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά θα επιστρέψει σε ανοδική πορεία και προς τον επιθυμητό στόχο αργότερα τον ίδιο χρόνο.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναλυτές της ΕΚΤ στο τακτικό της οικονομικό δελτίο εκτιμούν ότι η αύξηση των τιμών μπορεί να πέσει ως και το 0,9% το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου, πολύ πιο χαμηλά δηλαδή από τον στόχο των Διοικητών του μόλις κάτω από το 2%.

Οι τιμές στη ζώνη των 19 αυξήθηκαν με γρήγορους ρυθμούς στις αρχές του 2017, καθοδηγούμενες από απότομες αλλαγές στο κόστος των τροφίμων και του πετρελαίου, αναφέρεται στο δελτίο.

Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές του 2018 θα είναι πολύ πιο χαμηλές, καθώς οι προβλέψεις θεωρούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν πολύ πιο αργά σε ετήσια βάση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο φέτος.

Οι αναλυτές της ΕΚΤ αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πιο κοντά στο στόχο του το δεύτερο τρίμηνο του 2018, νοουμένου ότι δεν υπάρξουν αναπάντεχες εξελίξεις στον τομέα των τιμών.

Σε τριμηνιαίες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα το Σεπτέμβριο η ΕΚΤ είχε αναφέρει ότι αναμένει τον πληθωρισμό να είναι κατά μέσο όρο στο 1,% το 2017 και 1,2% το 2018, μικρή υποβάθμιση για του χρόνου σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Παρατηρητές αναμένουν την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα ολοκληρώσει σταδιακά το πρόγραμμα μαζικής αγοράς μετοχών που υπάρχει σε ισχύ. Τέτοιου είδους «ποσοτικής χαλάρωσης» εφαρμόζεται με στόχο την εισροή ρευστού στην οικονομία και την καθοδήγηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης προς τον στόχο του 2% και θεωρείται ότι πολύ επωφελής για την ανάπτυξη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X