ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάρης: Ανευθυνότητα οι φήμες για νέο κούρεμα λόγω ΣΚΤ

Εντούτοις, σε ένα γενικό πλαίσιο έρχονται αλλαγές και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, διαμήνυσε ο Υπουργός Οικονομικών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι συγχωνεύσεις τραπεζών, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, το Σχέδιο Εστία, ο Συνεργατισμός και οι πολιτογραφήσεις ήταν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι συγχωνεύσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Κύπρο θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, από την στιγμή που το μέγεθος της οικονομίας δεν δικαιολογεί τον αριθμό των τραπεζών και των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα. Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν συνεπάγεται με απολύσεις υπαλλήλων, τακτική η οποία αποφεύχθηκε εξάλλου ακόμα και το 2013, που οι καταστάσεις ήταν πολύ δύσκολες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τρόπος μείωσης του προσωπικού μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την συγκράτηση των προσλήψεων και την φυσική μείωση του αριθμού των εργαζομένων, σημείωσε.

«Να είμαστε προετοιμασμένοι για αλλαγές»

Ο υπουργός χαρακτήρισε ανευθυνότητα τις φήμες για ένα νέο κούρεμα ως απόρροια προβλημάτων στον Συνεργατισμό, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει περίπτωση συγχώνευσης για τον Συνεργατισμό. Εξήγησε ότι, δεν υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον. Την ίδια ώρα διαμήνυσε ότι θα υπάρχουν αλλαγές μέσα από τις οποίες θα προκύψει ένα πιο υγιές τραπεζικό σύστημα. «Σε ένα γενικό πλαίσιο έρχονται αλλαγές και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν έχει σημασία το πότε, αλλά το μήνυμα μου είναι ότι αυτές τις αλλαγές δεν πρέπει να τις φοβόμαστε επειδή μέσα από τις αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη είναι που θα διαμορφωθεί ένα πιο υγιές τραπεζικό σύστημα το οποίο θα βασίζεται σε πιο στέρεα θεμέλια, θα δημιουργεί ασφάλεια και όχι αβεβαιότητα». Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο είτε τον δανειολήπτη είτε τον καταθέτη. Ενώ ανέφερε ότι ακόμα και σε περίπτωση που δάνεια μεταφερθούν σε κάποιο φορέα, αυτό δεν θα συνοδευτεί με αλλαγή δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων των πελατών της τράπεζας.

Εξάλλου κατά τον υπουργό, ο στόχος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, να αντιμετωπιστούν ανησυχίες για την αποσταθεροποίηση και την ίδια ώρα να ενισχυθεί η εργαλειοθήκη για διαχείριση των ΜΕΔ. «Οι σχεδιασμοί αφορούν την σταθεροποίηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των πιέσεων ώστε σίγουρα να μην κινδυνεύσουν ξανά οι καταθέσεις του κόσμου» ανέφερε. 

Υπάρχουν εργαλεία, όχι λύσεις για τα ΜΕΔ

Κληθείς να σχολιάσει αν το σχέδιο ΕΣΤΙΑ είναι η λύση για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι δεν υπάρχει λύση για τα ΜΕΔ αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει. Εξάλλου δεν έχει οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ «δεν είμαι σε θέση να απαντήσω το σχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλάζει και συνεπώς δεν θα ήταν σωστό και υπεύθυνο κάτι το οποίο βρίσκεται επί χάρτου να αρχίσω να δίνω εικόνα».

Τι δεν είναι το σχέδιο ΕΣΤΙΑ

«Δεν είναι πρόθεση να έρθει το κράτος και να αναλάβει τις υποχρεώσεις των δανειοληπτών παρά το γεγονός ότι κάποιοι έτσι το περίμεναν». Ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια και η συμμόρφωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση από πλευράς δανειολήπτη. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των ΜΕΔ αφορά τις ευάλωτες ομάδες ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στα επιχειρηματικά δάνεια. «Έχουν μείνει πολλά μικρότερα δάνεια που σχετίζονται με την κατοικία, εκεί επικεντρωνόμαστε και δεν υπάρχει μια λύση γι αυτό. Υπάρχει μια ικανοποιητική πρόοδος τα τελευταία χρόνια μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας και τις προσπάθειες που γίνονται και υπάρχει μια μείωση του ιδιωτικού δανεισμού. Έχουμε πάει 11 χρόνια πίσω. Βλέπουμε να αντιστρέφεται η υπερβολική διόγκωση του ιδιωτικού δανεισμού και είμαστε στο επίπεδο του 2007».

Ο Υπουργός παραδέκτηκε ότι οι εποπτικές αρχές δεν είναι ικανοποιημένες και επιμένουν και πιέζουν για ακόμη ταχύτερη πρόοδο, πιέσεις  οι οποίες είναι αφόρητες. «Το κράτος μας δεν είναι το οικονομικά αποδυναμωμένο και στα όρια της χρεωκοπίας κράτος. έχουμε σχετική οικονομική δυνατότητα σε σχέση με το 2013 οπότε χωρίς να είναι εύκολη απόφαση βάζουμε κάτω και αυτή την πτυχή, επιβάρυνσης των δημοσίων οικονομικών προκειμένου να δούμε μεγαλύτερο όφελος σε ένα πιεστικό πρόβλημα το οποίο δεν είναι μόνο τους οίκους αξιολόγησης που απασχολεί αλλά και την κοινωνία.

Ουδέν μεμπτό για πολιτογραφήσεις

Έχουμε υποστεί ελέγχους και είμαστε πανέτοιμοι για κάθε έλεγχο σε σχέση με το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών. Επισημαίνοντας ότι το ποσοστό των πολιτογραφήσεων στην Κύπρο είναι μόλις στο 3% των ευρωπαϊκών πολιτογραφήσεων. Και από αυτό, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης μόλις το 30% σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με πολιτογραφήσεις επενδυτών.
«Να μην τροφοδοτούμε και εμείς ότι υπάρχει ανεξέλεγκτη κατάσταση. Υπάρχει καχυποψία αλλά αν υπάρχει από πλευράς των ευρωπαϊκών κρατών ας βάλουν κάτω όλα τα κράτη τις διαδικασίες τους», σημείωσε. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές στο σχέδιο και τυγχάνει συνεχούς παρακολούθησης.

Είμαστε ανοικτή οικονομία και είναι στόχος να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις επειδή έτσι έρχεται ξένο χρήμα στην αγορά. Συνεπώς το σχέδιο είναι μια αναγνώριση και ανταμοιβή προς ξένους οι οποίοι έχουν δείξει εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X