ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:12
 

Χάρης στο Bloomberg: Το ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί στο επόμενο Eurogroup

Πριν την προθεσμία θα αποπληρώσει η Κύπρος το ΔΝΤ αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ

Newsroom K

Βέβαιος για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ κατά το επόμενο Eurogroup σε τρεις εβδομάδες στο Λουξεμβούργο εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg.

Μεταφέροντας ένα θετικό μήνυμα, ο Υπουργός, απάντησε σε σχετική ερώτηση λέγοντας πως "είμαστε σχεδόν εκεί, ο κύριος λόγος που συγκεντρωθήκαμε χθες στο Eurogroup ήταν για να επιβεβαιώσουμε ότι ολοκληρώθηκε η ελληνική αξιολόγηση, η οποία έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Στην πραγματικότητα οι περισσότερες από τις προαπαιτούμενες ενέργειες έχουν γίνει. Δεν θέλω να απεικονίσω μια αρνητική εικόνα. Έγινε καλή δουλειά και η εκταμίευση είναι πραγματικά επικείμενη και αυτό είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω", είπε ο Χάρης Γεωργιάδης.

"Αυτά είναι πραγματικά καλά νέα", τόνισε.

Ξεκαθάρισε όμως σε σχέση με το ελληνικό χρέος ότι υπάρχει ανάγκη "να κάνουμε ένα επόμενο βήμα, ένα παράλληλο βήμα και να μεταφέρουμε με σαφήνεια και με πολύ ικανοποιητικό τρόπο τις παραμέτρους του χρέους. Εδώ σημειώθηκε επίσης πρόοδος, αλλά δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία".

"Επαναλαμβάνω", είπε ο Υπουργός, "πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε στο επόμενο Eurogroup και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε με πολύ σαφή τρόπο ώστε να μεταφέρουμε την ίδια σαφήνεια στις αγορές, στην ίδια την Ελλάδα και σε όλους εμάς".

Κληθείς να αποκαλύψει τις προτιμώμενες από την Κύπρο επιλογές αναδιάρθρωσης εξήγησε ότι συμφωνεί με "οτιδήποτε θα αποκαταστήσει την πρόσβαση στην αγορά για την Ελλάδα" και τόνισε ότι είναι "εφοδιασμένος με την απόφαση του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου και έχω σαφή εντολή να συμφωνήσω και να υποστηρίξω οποιαδήποτε ρύθμιση για το ελληνικό χρέος, γι' αυτό είμαι πολύ θετικός σε ένα ισχυρό σαφές πλαίσιο που προσφέρει καθαρότητα και ελπίζω ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες μετά από προπαρασκευή θα έχουμε πράγματι την ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Eurogroup".

Πρόθεση της Κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ

Ο Υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει και την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ "Αυτό δείχνει ότι έχουμε προχωρήσει πολύ. Μόλις λίγα χρόνια πριν δεν μπορούσαμε να δανειστούμε και έπρεπε να βασιστούμε στον ESM και τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ", είπε.

"Όχι μόνο είχαμε αποκαταστήσει την πρόσβαση στην αγορά αλλά είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες μας με πολύ καλές αποδόσεις", ανέφερε ο Χ. Γεωργιάδης στο Bloomberg. "Έτσι αρχίζει να έχει νόημα και ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία για να εξασφαλίσουμε τη συναίνεση του ΔΝΤ και του ESM για την αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ".

Εξήγησε ότι "ήμασταν σε θέση να εξασφαλίσουμε φθηνότερη χρηματοδότηση, ώστε να έχει νόημα και αυτό αντανακλά τις ισχυρές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας".

"Το γεγονός ότι καταγράφουμε ρυθμό ανάπτυξης 3,3% το προηγούμενο τρίμηνο, εξομαλύνοντας το χρέος και εξαλείφοντας πλήρως τα δημοσιονομικά ελλείμματα - στην πραγματικότητα σημειώνουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα - έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στις αγορές, γεγονός που μας επιτρέπει να κάνουμε αυτό το πρώτο βήμα στην πρόωρη εξόφληση του δανείου από το ΔΝΤ", κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

Κληθείς, τέλος, να απαντήσει σε ερώτημα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την επίπτωσή τους στην οικονομία ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι "πρόκειται για ένα πρόβλημα, είναι ένα παλαιό πρόβλημα, οπότε το υψηλό απόθεμα των μη εκτελεστικών δανείων, η υψηλή ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλή".

"Πρόκειται για παλιά προβλήματα που ουσιαστικά υπαγορεύουν ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, την ορμή, τη δημοσιονομική πειθαρχία, πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανάπτυξη, με τρόπο που θα μας επιτρέψει να εξαλείψουμε πλήρως αυτά τα κληροδοτημένα προβλήματα της κρίσης τα τελευταία 3 χρόνια", τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X