ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χωρίς «Εστία» το μενού αντιμετώπισης των ΜΕΔ

Αγώνας δρόμου Υπ.Οικονομικών, Κεντρικής Τράπεζας και Τραπεζών για βελτίωση του πλαισίου ενάντια στα κόκκινα δάνεια

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μάχη με το χρόνο δίνει η κυπριακή οικονομία, καθώς οι αναδιαρθρώσεις των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων όπου είναι και το βασικό της πρόβλημα, έχει μειωθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

Από την αρχή του χρόνου έχει γίνει απολύτως κατανοητό από τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα, το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου πως οι ρυθμοί που προχωρούν οι μειώσεις των ΜΕΔ δεν είναι ικανοί για να εξαλειφτούν συντόμως. Ο χρόνος όμως «τρέχει» και η Κύπρος είναι ολοένα και μακρύτερα από τη πάγια θέση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, ότι τα ΜΕΔ πρέπει να εξαλειφτούν πλήρως, ή να σημειωθεί πρόοδος που να είναι επιτέλους υπολογίσιμη.

Γι' αυτό, η Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ετοίμασε σχετική παρουσίαση με σκοπό να δείξει στα κόμματα ότι έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής το ζήτημα των ΜΕΔ και ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Επί πολλούς μήνες κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά κιτάπια ότι αναμένονται τροποποιήσεις σε αυτό τον τομέα, με τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για αντιμετώπισή τους.

Την Πέμπτη το πρωί υπήρξαν δύο διαφορετικοί γύροι συναντήσεων μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς και με εμπλεκόμενους φορείς, όπως τον ΣΕΛΚ, τον Σύνδεσμο Τραπεζών και ΣΥΠΡΟΔΑΤ. Εκεί, κατέστη σαφές πως οι μόνοι τρόποι για να μειωθούν αποτελεσματικά τα ΜΕΔ είναι να ενθαρρυνθούν οι αναδιαρθρώσεις μέσω του πλαισίου αφερεγγυότητας, να γίνεται δίχως γραφειοκρατικές δυσκολίες η πώληση δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα, να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εκποιήσεων συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, να περάσει η τιτλοποίηση δανείων, να γίνεται άμεσα η μεταβίβαση των ακινήτων στο κτηματολόγιο και να διαχωριστούν οι ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών για να απομονωθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Όσον αφορά όμως στο τελευταίο κομμάτι και κατά τη σημερινή συνάντηση, ενώ από τότε που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι γίνονται σκέψεις για ένα τέτοιο Σχέδιο που θα ονομάζεται ΕΣΤΙΑ, το Υπουργείο Οικονομικών κρατά κρυφά τα χαρτιά του και δεν παρουσίασε κάτι που να σχετιζόταν με αυτό. Πηγές αναφέρουν πως είναι λογικό, καθώς η ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και η έκβαση αυτής θα καθορίσει και τη μορφή που θα έχει αυτός ο Φορέας Διαχείρισης Δανείων, δηλαδή η Εστία.

Συμφέρον μόνο στις τράπεζες

Τα κόμματα εξερχόμενα του Υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο -μετά τις παρουσιάσεις- για τροποποιήσεις που είναι θετικές μόνο για τα τραπεζικά ιδρύματα, μη στοχευμένες στους πολίτες - δανειολήπτες και δίχως κοινωνικό χαρακτήρα. Όλα τα κόμματα δηλαδή επικεντρώθηκαν στην έλλειψη παρουσίασης του πολυσυζητημένου Σχεδίου αντιμετώπισης των ΜΕΔ, ΕΣΤΙΑ.

Για να περάσουν οι νομοθεσίες που θα κάνουν τα εργαλεία αντιμετώπισης των ΜΕΔ πιο αποτελεσματικά, χρειάζεται η συμβολή των βουλευτών. Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις αλλαγές είναι θετικός μόνο ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με το ΑΚΕΛ να είναι φανερά αντίθετο, ενώ το ΔΗΚΟ διατηρεί μια ουδέτερη στάση, δίχως να δείχνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. Το παράδοξο είναι πως ανά καιρούς όλοι οι βουλευτές έχουν ενταχθεί υπέρ στο να βελτιωθεί το πλαίσιο αντιμετώπισης των ΜΕΔ και να μειωθεί σημαντικά το ύψος των κόκκινων δανείων.

Η τελευταία Ολομέλεια της Βουλής είναι στις 13 Ιουλίου 2018, άρα τα νομοσχέδια πρέπει να ετοιμασθούν - περάσουν από νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας - συζητηθούν και ψηφιστούν σε ένα μήνα από τώρα. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαιτέρως ασφυκτικό, αλλά εάν συνεργαστούν κυρίως οι Βουλευτές με Υπ. Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και εμπλεκόμενους φορείς, μπορεί να γίνει κατορθωτό.

«Οι συνέπειες εάν δεν τροποποιηθούν υφιστάμενοι νόμοι, αλλά και να ψηφιστούν καινούργιοι, θα είναι καταστροφικές για την οικονομία», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση