ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χριστοφόρου προς Μοσκοβισί: Επιχειρείτε να πλήξετε χώρες όπως η Κύπρος

Χαρακτήρισε άστοχη την εισήγηση Μοσκοβισή για κατάργηση της ομοφωνίας για θέματα Φορολογικής Πολιτικής

ΚΥΠΕ

Άστοχη χαρακτήρισε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου (ΔΗ.ΣΥ. – Ε.Λ.Κ) την εισήγηση του Επιτρόπου της ΕΕ για Οικονομικά Θέματα Πιέρ Μοσκοβισί για κατάργηση της ομοφωνίας στο Συμβούλιο για θέματα Φορολογικής Πολιτικής, λέγοντας ότι έτσι γίνεται προσπάθεια να πληγούν οι μικρές χώρες στην ΕΕ κάτι που είναι ‘απαράδεκτο’.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση της Έκθεσης της Επιτροπής, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τα Panama Papers και των Εισηγήσεων προς ΕΕ για θέματα φοροδιαφυγής και Φοροαποφυγής, ο κ. Χριστοφόρου είπε στον κ. Μοσκοβισί ότι «ήταν άστοχο εκ μέρους σας να εισηγηθείτε κατάργηση της ομοφωνίας στο Συμβούλιο για θέματα Φορολογικής Πολιτικής, για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όταν για ασήμαντα θέματα ισχύει η ομοφωνία. Με αυτό το τρόπο επιχειρείτε να πλήξετε τις μικρές χώρες στην ΕΕ και είναι απαράδεκτο».

Οπως σημείωσε, «η άσκηση της φορολογικής πολιτικής ελεύθερα από την κάθε χώρα αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα και βασικό στοιχείο της Ελεύθερης Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Η αλλαγή αυτού του καθεστώτος οδηγεί την ΕΕ σε πισωγύρισμα».

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τασσόμαστε ενάντια στη Φοροδιαφυγή, στη Φοροαποφυγή, στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και γενικά σε κάθε παράνομη φορολογική δραστηριότητα. Όμως δεν νοείται εν’ ονόματι της πάταξης της παράνομης φορολογικής πρακτικής, ουσιαστικά να σκοτώσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό, την ανταγωνιστικότητα των χωρών μελών της ΕΕ να προσελκύουν επενδύσεις, την δυνατότητα παροχής υπηρεσιών. Με αυτές τις πολιτικές θα οδηγήσουμε και Ευρωπαϊκές και μη Ευρωπαϊκές εταιρείες κι Επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ και ουσιαστικά θα πλήξουμε ανεπανόρθωτα την οικονομία της ίδιας της ΕΕ.», είπε.

Έκανε λόγο για επιχειρούμενες ισοπεδωτικές αλλαγές στο Φορολογικό Πλαίσιο στην Ε.Ε., λέγοντας ότι «ουσιαστικά πλήττει ανεπανόρθωτα την ίδια την Ε.Ε. αφού θα οδηγήσει σε μαζική έξοδο ξένων εταιρειών και επενδύσεων από την Ε.Ε., προς άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς και συγχρόνως θα επιφέρει κόστος και προβλήματα τόσο στον ευρύτερο τομέα της παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών όσο και στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μικρών χωρών όπως η Κύπρος καθώς και ολόκληρης της Ε.Ε.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X