ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:04
 

ΥΠΟΙΚ: Δεν θα υπάρξει άλλο Σχέδιο Εθελούσιας στη ΣΚΤ

Το Σχέδιο δε θα πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης

Newsroom K

Για την διακυβέρνηση του Συνεργατισμού, τους διορισμούς στο Διοικητικό Συμβούλιο του, το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης από τον Συνεργατισμό, το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, και τις προοπτικές της CYTA, μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης στο Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου ΡΙΚ και στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» το πρωί της Τρίτης.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Εθελούσιας, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως το σχέδιο ετοιμάστηκε και επικυρώθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. "Δε θα πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από τα έσοδα και τους οικονομικούς πόρους της ίδιας της τράπεζας, γι'αυτό και έχει τα όριά του τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα περιορισμένα. Πρόσθεσε δε πως, πρόκειται για ένα γενναιόδωρο σχέδιο, ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει άλλο εθελούσιο σχέδιο.

"Δεν πρόκειται να υπάρξει μεταφορά εργαζομένων από τη Συνεργατική στο δημόσιο. Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, εξάλλου είναι και αντισυνταγματικό. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το σχέδιο θα αξιοποιηθεί από τον αριθμό που χρειάζεται. Θα υπάρξει πολύ σύντομα και νέα διοίκηση στη Συνεργατική που δεν θα έχει τραπεζική άδεια αλλά ασφαλώς θα είναι οργανισμός που θα διαχειρίζεται δάνεια και περιουσιακά στοιχεία. Είναι οργανισμός που λειτουργεί κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, όπως έχουν εγκριθεί και καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ ασφαλώς και πάνω απ’ όλα θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί και η βιωσιμότητα της μετεξελιγμένης Συνεργατικής αλλά και η συμμόρφωση με τις πρόνοιες της εμπορικής συμφωνίας που έχει γίνει με την Ελληνική Τράπεζα για να μεταφερθούν 1100 υπάλληλοι (όχι 1150) για να εκπληρωθούν οι όροι της συμφωνίας αλλά και οι δεσμευτικοί όροι που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνοντας αυτό το σχεδιασμό. Εναλλακτικές λύσεις θα αποφασιστούν από τη νέα διοίκηση του οργανισμού", ανέφερε.

Κάποια στιγμή θα κληθώ κι εγώ στην Ερευνητική

Σχετικά με τις εργασίες της Επιτροπής, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν κλήθηκε στην Ερευνητική, ωστόσο θεωρεί πως κάποια στιγμή θα κληθεί. "Δε θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να σχολιάζω από αέρος τις καταθέσεις σε μια θεσμοθετημένη Ερευνητική Επιτροπή, δεν το θεωρώ δεοντολογικό" 

Μέλη του ΔΣ διορίζονται με πρόταση της Κυβέρνησης

Κληθείς να σχολιάσει την εμπλοκή της Κυβέρνησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεργατισμού, ο Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι το κράτος, βάσει νομοθεσίας έχει το δικαίωμα να ορίζει το Συμβούλιο. Πρόσθεσε δε ότι μέλη του Συμβουλίου διορίζονται με πρόταση της Κυβέρνησης η οποία συνοδεύεται με τη σύμφωνο γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας και ακολούθως εξασφαλίζει την έγκριση της Βουλής.

"Δεν υπάρχει καμιά εμπλοκή σε οποιοδήποτε άλλο διορισμό. Και στο Διοικητικό Συμβούλιο όμως που υπήρχε η εξουσία του διορισμού, η εξουσία ήταν περιορισμένη διότι θα έπρεπε να ήταν κοινή απόφαση Κυβέρνησης, Κεντρικής Τράπεζας και Βουλής. Πέραν αυτής της εσωτερικής διαδικασίας που προβλέπεται σε κυπριακή νομοθεσία, υπάρχει και το ότι όσοι προτείνονται για διορισμό στο Διοικητικό Συμβούλιο μέσα από αυτή τη διαδικασία ελέγχονται ένας-ένας και συλλογικά σε διαρκή βάση αν πράγματι πληρούν τα κριτήρια της ικανότητας και της καταλληλότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την ίδια διαδικασία ελέγχου και για τα διευθυντικά στελέχη κάθε τράπεζας, δηλαδή αυτά που δεν διορίζονται από τους μετόχους – το κράτος – αλλά εσωτερικά από τη διοίκηση της τράπεζας. Και αυτοί πρέπει να ελέγχονται με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια ικανότητας. Διαψεύδω τις εντυπώσεις ότι η Κυβέρνηση ή το Υπουργείο Οικονομικών μπορούσε να διορίσει όποιον θέλει", κατέληξε.

Σχετικά με το Σχέδιο Εστία ανέφερε πως η διαδικασία υποβολής και έγκρισης του σχεδίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Όταν υπάρξει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τρέξει η διαδικασία και στόχος είναι την 1η του Ιανουαρίου 2019 να ξεκινήσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X