ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

ΥΠΟΙΚ: Δίνεται βαρύτητα στην έρευνα και την καινοτομία

Η Κύπρος εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για έξι ερευνητικά κέντρα αριστείας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας ως εργαλείο για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, επανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΕ για την Έρευνα και Καινοτομία Ζαν Έρικ Πακέ, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη νέα στρατηγική της κυβέρνησης για την έρευνα και την καινοτομία, που αποσκοπεί στον τριπλασιασμό των δαπανών στο 1,5% σε περίοδο πέντε ετών.

«Θέλω να επαναλάβω πόσο ψηλά στην ιεράρχηση της κυβερνητικής πολιτικής είναι πλέον η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, η δημιουργία ενός πλαισίου διακυβέρνησης, ενός πλαισίου κινήτρων χρηματοδότησης, ενεργοποίησης και υποστήριξης, που τελικά θα μας επιτρέψει να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως τα βήματα που έχουν γίνει μας το τελευταίο διάστημα μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι.

Διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε να θέτουμε ψηλούς στόχους», για να διευκρινίσει πως αυτό που θα καθορίσει σε ένα μεγάλο βαθμό την επιτυχία είναι η συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η αξιοποίηση των ευκαιριών, των προγραμμάτων που σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε επίπεδο ΕΕ, προσφέρονται.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ως πως η Κύπρος εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για έξι ερευνητικά κέντρα αριστείας, με δύο, το ΚΟΙΟΣ και RAIS να έχουν ξεκινήσει ήδη τη λειτουργία τους.

«Είμαι πεπεισμένος πως η δραστηριότητα των ερευνητικών κέντρων αριστείας θα αλλάξει το σκηνικό στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στην χώρα μας», κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Πακέτ είπε πως η συγκυρία της επίσκεψής του δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο, καθώς συνέπεσε με την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής της Κύπρου για την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και την ανακοίνωση για την επιλογή άλλων τεσσάρων ερευνητικών αριστείας, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με εθνικούς πόρους αλλά και σημαντική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την νέα στρατηγική για προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.

«Πιστεύω ότι η στρατηγική είναι πολύ ολοκληρωμένη και πράγματι πολύ αισιόδοξη σε σχέση με τους πόρους που στοχεύει να κινητοποιήσει για την έρευνα και καινοτομία, από το 0,5% του ΑΕΠ στο 1,5% τα επόμενα πέντε χρόνια», είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X