ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:48
 

ΥΠΟΙΚ: Εθνικός στόχος η προώθηση μεταρρυθμίσεων

Μιλήσε ενώπιον της Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικόν προϋπολογισμό του 2019

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις για προώθηση μεταρρυθμίσεων, απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα της Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, επαναφέροντας στο τραπέζι το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών στην κυπριακή οικονομία.

«Η προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στις δομές και διαδικασίες του κράτους και της οικονομίας πρέπει να είναι εθνικός στόχος», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

Ο κ. Γεωργιάδης παρέθεσε ένα πλαίσιο πολιτικής με 13 ενέργειες, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποκρατικοποίηση της Cyta με προσέλκυση στρατηγικού συνεργάτη «προτού να είναι πολύ αργά», την αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου και του Κρατικού Λαχείου, τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με δραστική μείωση των αριθμών των Δήμων, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, το ΓεΣΥ, τον τουρισμό και τον ασφαλιστικό τομέα. Περιέλαβε δε και τη μεταρρύθμιση της Κεντρικής Τράπεζας, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική

«Τα όσα έχω αναφέρει ενδεικτικά συνθέτουν ένα συγκεκριμένο φιλόδοξο αλλά υλοποιήσιμο σχεδιασμό που αν εφαρμοστεί θα αλλάξει τη χώρα μας», είπε, προσθέτοντας ότι «με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσουμε και θα διευρύνουμε την αναπτυξιακή δομή».

Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια διόρθωσης διαχρονικών στρεβλώσεων και παθογενειών στην οικονομία μας, στο κράτος, στο τραπεζικό σύστημα.

«Αυτή την προσπάθεια πρέπει να την συνεχίσουμε. Οι αλλαγές δεν πρέπει να μας φοβίζουν. Γιατί μέσα από τις αλλαγές είναι που διασφαλίζουμε την προοπτική», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως τα δημόσια οικονομικά διαθέτουν τα περιθώρια που επιτρέπουν την εφαρμογή μέτρων στήριξης για τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη, αλλά και την προώθηση φορολογικών κινήτρων και ελαφρύνσεων.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα περιθώρια δεν είναι απεριόριστα. «Υπάρχουν συγκεκριμένα περιθώρια τα οπαία με υπεύθυνο τρόπο μπορούμε και πρέπει να διαχειριστούμε. Δεν μπορούν να γίνουν όλα διαμιάς», τόνισε, μιλώντας για απαιτήσεις και πιέσεις για αλόγιστη διόγκωση των δημοσίων δαπανών, κυρίως του μισθολογίου.

«Υπάρχουν κινήσεις που μπορεί να γίνουν, αλλά υπάρχουν και άλλες που ξεφεύγουν από τα όρια της βιωσιμότητας και της κοινής λογικής και θα μας βρουν αντίθετους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Οφείλουμε σήμερα να αναλάβουμε μια κοινή δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, ότι δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή μας σε κακές πρακτικές του παρελθόντος και ότι δεν θα διστάσουμε ποτέ μπροστά στις δύσκολες αλλά καθοριστικές αποφάσεις ευθύνης».

Για τον προϋπολογισμό, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αυτός προβλέπει μια λελογισμένη αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά €250 εκατομμύρια, με τις συνολικές δαπάνες να ανέρχονται στα €7.9 δισεκατομμύρια και έσοδα €8,55 δις.

Διαφωνία με μείωση φόρου στα καύσιμα, η μπάλα στη Βουλή

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην έγκριση από την κυβέρνηση της μεταρρύθμισης της φορολογία οχημάτων αλλά και για την επιστροφή ΦΠΑ για ανέγερση κατοικίας σε οικόπεδο, το οποίο θα εφαρμοστεί αναδρομικά, ενώ σημείωσε πως το 2019 έχει προϋπολογιστεί περιθώριο άλλων €45 εκατ. για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, η οποία θα αποδοθεί μέσω της μείωσης των φορολογίας επί των τόκων από 30% σε 17%.

«Πρόκειται για μια φορολογία που είναι ψηλή σε σύγκριση με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και που δεν επιβάλλεται σε ξένους παρά μόνο σε Κύπριους καταθέτες», είπε.

Ωστόσο, ο ΥΠΟΙΚ διατύπωσε τη διαφωνία του με τα όσα προωθούνται στο πλαίσιο της συνεννόησης ΔΗΣΥ με ΔΗΚΟ για μείωση φόρου στα καύσιμα, με αντιστάθμιση την ακύρωση της μείωσης επί της φορολογίας των καταθέσεων.

Λέγοντας ότι η φορολογία στα καύσιμα, είναι συγκριτικά χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κ. Γεωργιάδης τόνισε ταυτόχρονα ότι «υπάρχουν και λόγοι περιβαλλοντικοί που πρέπει να ληφθούν υπόψη και που δεν επιτρέπουν στη κυβέρνηση να προτείνει τη μείωση αυτής της φορολογίας».

«Η τελική απόφαση όμως, ανήκει στη Βουλή», είπε.

Τράπεζες: Θα συνεχίσει η εποπτική πίεση

Για τον τραπεζικό τομέα, ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως πραγματοποιήθηκε πρόοδος και αναφέρθηκε στην ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου, τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων μετά τη συναλλαγή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και στις πρώτες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), για να προσθέσει πως τα ΜΕΔ από €28 δισ. που ήταν στην κορύφωσή τους υποχώρησαν στα €11 δισ.

Όμως, είπε, «πρέπει να κατανοήσουμε ότι το τραπεζικό μας σύστημα λειτουργεί πλέον κάτω από ένα ιδιαίτερα απαιτητικό, πανευρωπαϊκό, εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο. Και ότι η πίεση θα είναι συνεχής μέχρι την πλήρη και οριστική εξυγίανση».

Αναφέρθηκε, επίσης, και στο σχέδιο Εστία, λέγοντας ότι αποτελεί άλλο ένα εργαλείο που θα συμβάλει προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση.

Μηνύματα στην ΕΕ για φορολογική κυριαρχία

Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε την προσήλωση του στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ και τις άλλες μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, όπως και τις πρωτοβουλίες για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών.

«Αλλά την ίδια ώρα δηλώνουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως θα διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα δικαιώματα των κρατών-μελών, στον τομέα της φορολογικής πολιτικής», σημείωσε.

Τόνισε ακόμη ότι η Κύπρος είναι απόλυτα δεσμευμένη στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος.

«Θα καθαρίσουμε οριστικά και αμετάκλητα το όνομα την Κύπρου από τις όποιες κηλίδες του παρελθόντος. Και θα στηρίξουμε αποφασιστικά τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και το Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση του πλαισίου εφαρμογής κατά του ξεπλύματος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X