ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Νέο πλαίσιο για έρευνα και καινοτομία

Ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ)

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η προώθηση ενός νέου πλαισίου διακυβέρνησης για τα θέματα έρευνας και καινοτομίας έχει καθοριστεί ως μια από τις κορυφαίες και πιο σημαντικές κυβερνητικές προτεραιότητες, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ), στο Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας στο πλευρό του τον Επικεφαλής του ΕΣΕΚ και πρώην Υπουργό Υγείας, Φίλιππο Πατσαλή.

«Έχοντας ως χώρα αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές συνέπειες από την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, αυτό που τώρα πρέπει να κάνουμε είναι ακριβώς να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις, αλλαγές, όχι μόνο στο κράτος αλλά και στην οικονομία μας, με επιδίωξη ακριβώς τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της κυπριακής οικονομίας» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ανέφερε επίσης ότι «αυτή η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τον στόχο της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να προέλθει μέσα ακριβώς από την προώθηση της έρευνας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας».

Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε επίσης λόγο για ένα «διεθνούς επιπέδου» Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, αποτελούμενο από επιστήμονες και επαγγελματίες που συνδυάζουν την πανεπιστημιακή, ερευνητική επιστημονική δράση με τη δράση στον τομέα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Είπε επίσης ότι σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του Επικεφαλής Επιστήμονα, ο οποίος θα έχει συντονιστικό και εκτελεστικό ρόλο, αποτελώντας το σημείο επαφής για τις υπηρεσίες του κράτους, τα Υπουργεία, την πανεπιστημιακή κοινότητα και φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Μέσα από την δουλειά του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, μέσα από τις συμβουλές, τις πρωτοβουλίες που θα έχουμε ως Κυβέρνηση θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε ο Υπουργός.

Από την πλευρά του ο Φίλιππος Πατσαλής είπε ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας μιας χώρας.

«Η Κύπρος μπορεί να καταστεί μια ανταγωνιστική και αναπτυγμένη χώρα με βασικούς πυλώνες προώθησης την έρευνα και την καινοτομία, την επιστημονική αριστεία, την τεχνολογική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα» είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι η χώρα έχει ανάγκη αυτό το μοντέλο ανάπτυξης και η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει πολύ αποφασιστικά στην υλοποίησή του.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλή, το ΕΣΕΚ θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει μια νέα και ολοκληρωμένη δομή διακυβέρνησης, με συντονισμό όλων των παραγωγικών ιστών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ «θα λειτουργήσει στη βάση μιας καλά μελετημένης, μακροπρόθεσμης στρατηγικής».

Παράλληλα είπε ότι θα υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για να αξιολογούνται οι πολιτικές και ενέργειες στον τομέα αυτό, με στόχο να ενισχυθεί η έρευνα, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας.

Ο κ. Πατσαλής ανέφερε ακόμη ότι η έρευνα και η καινοτομία στην Κύπρο λαμβάνουν χαμηλότερη χρηματοδότηση από τον μέσο όρο της ΕΕ, όμως η απόδοση με μετρήσιμα κριτήρια και δείκτες θέτει την Κύπρο πάνω από τον μέσο όρο.

Μέσα από ένα συντονισμένο στρατηγικό πλάνο, με συγκεκριμένες πολιτικές και ενέργειες, με καλό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων και των οργανισμών που υπηρετούν την έρευνα και με περισσότερες επενδύσεις «τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο καλά», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε ακολούθως στα παραδείγματα χωρών όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Φιλανδία όπου «η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν τα σημαντικότερα εργαλεία προόδου και ανάπτυξης της οικονομίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πατσαλής είπε ότι οι πρώτες δράσεις του Συμβουλίου θα εστιαστούν στην ανάπτυξη ενός νέου οργανογράμματος, συνδέοντας όλο τον παραγωγικό ιστό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Η ανάπτυξη και η εδραίωση ενός οικοσυστήματος ευνοϊκού γιο την έρευνα, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα είναι απόλυτη προτεραιότητα» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι θα ακολουθήσουν προτάσεις προς την Κυβέρνηση για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΕΣΕΚ για ενίσχυση ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων καθώς και για τη μεταξύ τους συνεργασία.

Σε συνεργασία με άλλες χώρες και άλλους οργανισμούς θα ολοκληρωθεί ένα συλλογικό πλάνο μέσα από το οποίο η Κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση