ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Σημαντική η προώθηση και η έρευνα

Ως Κυβέρνηση αποδίδουμε κορυφαία σημασία στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομία δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης

ΚΥΠΕ

Τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην έρευνα και καινοτομία, στο πλαίσιο του στόχο για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, επιβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
 
Ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε στη συνεδρία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (το πρώην Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας), το οποίο αναλαμβάνει το ολιστικό και ολοκληρωμένο σύστημα διακυβέρνησης για την έρευνα και καινοτομία.
 
«Αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι ως κυβέρνηση αποδίδουμε κορυφαία σημασία στην προώθηση της έρευνας, στην προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, επειδή θεωρούμε πως μέσα από την έρευνα μέσα από την οικονομία θα πετύχουμε τον πολύ σημαντικό στόχο της οικονομικής πολιτικής, όπως τον έχουμε καθορίσει, της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ πλαισιούμενος από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος και επικεφαλής επιστήμονα, Κυριάκο Κόκκινο.
 
Λέγοντας ότι η κυπριακή οικονομία έχει ανακάμψει και βασίζεται σε πολύ πιο στέρεα θεμέλια, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως ωστόσο ότι «η προσπάθεια θα είναι ημιτελής αν δεν συνοδευθεί ακριβώς με μια στοχευμένη πολυεπίπεδη προσπάθεια να διευρύνουμε την παραγωγική μας βάση, να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη νέων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, τομέων που να προσφέρουν ποιοτικές θέσεις εργασίας στη νέα γενιά και που να αξιοποιούν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας».

Είπε πως το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας έχει αποκτήσει νέο σκοπό, νέο πλαίσιο λειτουργίας, προσθέτοντας ότι η συνάντηση δεν ήταν εθιμοτυπική, αφού συζητήθηκαν συγκεκριμένες πτυχές που αφορούν τόσο τη δημόσια χρηματοδότηση όσο και την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων για αυτόν τον σκοπό.
 
«Θεωρούμε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας ως ένα βασικότατο πυλώνα τον εκτελεστικό ουσιαστικά πυλώνα αυτής της προσπάθειας και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και θα είναι συνεχής», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκινος είπε πως στη συνάντηση εξετάστηκε η αποστολή του Ιδρύματος και πώς μέσα από το νέο σύστημα διακυβέρνησης  το ίδρυμα θα υπηρετήσει αυτό το ολιστικό και ολοκληρωμένο σύστημα διακυβέρνησης, έτσι ώστε να υπάρξει ένας νέος αναπτυξιακός πυλώνας μία νέα ώθηση στην οικονομία για διεύρυνση παραγωγικής βάσης η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομίας, την κοινωνική ευημερία αλλά, προπαντός, στην αξιοποίηση του πνευματικού μας κεφαλαίου, αξιοποιώντας «τον επιστημονικό και επαγγελματικό μας πλούτο που είναι είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό πιο κοντά για να συνδράμουν σε μα πιο αναπτυγμένη οικονομία».

«Πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι η συνάντηση με τον Υπουργό ήταν μια επιβεβαίωση της κατεύθυνσης που το ίδρυμα έχει ήδη ξεκινήσει και θεωρούμε πάρα πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι ο Υπουργός για ακόμη μια φορά μας επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Πολιτείας να στηρίξει και την έρευνα και την καινοτομία, πάνω στη βάση ότι αυτή στοχεύει, όπως είπα προηγουμένως, σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο».
 
Σε ερώτηση αν το Ίδρυμα θα επωφεληθεί από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αυτό είναι γεγονός, αφού προσπαθούμε ακριβώς και έχουμε ήδη λάβει κάποιες αποφάσεις για διοχέτευση νέων πόρων προς το Ίδρυμα».
 
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις αλλαγές που ενέκρινε πέρσι το Υπουργικό Συμβούλιο στο Επενδυτικό Πρόγραμμα, οι επίδοξοι επενδυτές, υπό προϋποθέσεις, υποχρεούνται να εισφέρουν ποσό €75.000 στο Ίδρυμα.
 
«Θα αναμένουμε τις προτάσεις του ιδρύματος για το πώς ακριβώς θα τύχουν αξιοποίησης αυτές οι νέες οικονομικές δυνατότητες που θα προσφέρουμε και δεν είναι το τελευταίο βήμα, είναι ίσως ένα πρώτο καλό βήμα προς μιας κατεύθυνση που ακόμη περισσότερο θα ενισχύσει τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους σε αυτό το τομέα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση