ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπόθεση Focus: Αντεξέταση πρώην στελέχους της Κεντρικής

Μερίδιο της Τράπεζας πωλήθηκε από την HSBC κατά 9,98% στη Μαρφίν και κατά 8,18% στην Tosca Fund

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με την αντεξέταση του πρώην στελέχους της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Τσολάκη από τον συνήγορο υπεράσπισης Ανδρέα Χαβιαρά συνεχίστηκε η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης για την κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Η υπόθεση συνεχίζεται στις 22 και 23, 30 και 31 Ιουλίου καθώς και στις 1, 5, 6 και 7 Αυγούστου. Δικάσιμος που είχε αρχικά οριστεί για την Τετάρτη, ακυρώθηκε. Κατά την επόμενη δικάσιμο αναμένεται να κληθούν από την Κατηγορούσα Αρχή μάρτυρες κατηγορίας που επίσης εργάζονταν στην Κεντρική Τράπεζα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Χαβιαρά ο κ. Τσολάκης ανέφερε ότι ο ίδιος εκ της θέσεως του στην Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν αρμόδιος, αλλά ούτε και του είχε ζητηθεί από τον τότε προϊστάμενό του Κώστα Πουλλή να διεξάγει έρευνα για ενδεχόμενο ζήτημα που μπορεί να προέκυπτε σε σχέση με το επενδυτικό ταμείο Tosca Fund, το οποίο και αγόρασε εν τέλει το 8,18% του μεριδίου των μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας που κατείχε προηγουμένως η HSBC .

Να σημειωθεί ότι το μερίδιο της Τράπεζας πωλήθηκε από την HSBC κατά 9,98% στη Μαρφίν, κατά 8,18% στην Tosca Fund και στη Λαϊκή Nominees κατά 3%.

Για το ενδιαφέρον της HSBC να πουλήσει το μερίδιό της ανέφερε ότι και ο ίδιος και ο κ. Πουλλής το είχαν μάθει μέσω ενημέρωσης που είχαν από τον τότε Διοικητή της Κεντρικής Χριστόδουλο Χριστοδούλου αλλά ότι το ενδιαφέρον της Μαρφίν να το αγοράσει το έμαθαν από τον εγχώριο Τύπο στις 2 Φεβρουαρίου 2006.

Ο ίδιος εξέφρασε την δική του πεποίθηση ότι το Tosca Fund δεν ήρθε μόνο του για να αγοράσει το μερίδιο εκείνο αλλά πρόσθεσε ότι δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να γίνει προσυνεννόηση.

Ερωτηθείς αν αποκλείεται ο κάθε ένας από τους αγοραστές να κατέληξε στην απόφαση του για αγορά του μεριδίου της Λαϊκής στη βάση της δικής του ανεξάρτητης επενδυτικής πολιτικής απάντησε «το αποκλείω τελείως».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε επίσης σε ιδιωτική συμφωνία που είχε συναφθεί μεταξύ του Κίκη Λαζαρίδη και της MFG για επιπρόσθετη αμοιβή του, κάτι που κατά τον ίδιο ερχόταν σε αντίθεση με ζητήματα που άπτονται του κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης του ΧΑΚ ο κ. Τσολάκης είπε ότι οι τράπεζες δεν ήταν υποχρεωμένες να τον εφαρμόσουν αλλά έπρεπε να καταγράψουν τα σημεία που δεν εφάρμοσαν στις οικονομικές τους καταστάσεις.

Μετά τη διακοπή της ποινικής δίωξης εναντίον του Ανδρέα Κιζουρίδη, κατηγορούμενοι στην υπόθεση, εκτός από τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση