ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υποχώρηση της μεταποίησης σε Ευρώπη και Ασία

Στην Ευρωζώνη, η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε τον Ιούνιο για πέμπτο συναπτό μήνα

Kathimerini.gr

Ανησυχητικά είναι τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη και στην Ασία, απεικονίζοντας τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους. Στην Ευρωζώνη, η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε τον Ιούνιο για πέμπτο συναπτό μήνα και σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι είχε καταγραφεί αρχικά, με τη Γερμανία να παρατείνει την κάμψη αυτή επί ένα εξάμηνο. Λόγω του Brexit, παράλληλα, η μεταποιητική στη Βρετανία έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας εξαετίας και πλέον.

Μεγάλη ήταν, επίσης, η συρρίκνωση της μεταποίησης στην Κίνα και στην Ιαπωνία, οι οποίες μαζί με την Ευρωζώνη έχουν μπει στο στόχαστρο της πολιτικής προστατευτισμού που ασκεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ολι Ρεν, κεντρικός τραπεζίτης στη Φινλανδία και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), επανέλαβε χθες πως εάν χρειαστεί θα ληφθούν τα νέα μέτρα για τη στήριξη του πληθωρισμού. «Το διοικητικό συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα εργαλεία του, ώστε οι τιμές να πορευθούν προς τον στόχο για τον πληθωρισμό», σχολίασε ο Ρεν, ένας από τους υποψήφιους διαδόχους του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ, από το Ελσίνκι.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί στη σύνοδο του G20, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ιαπωνία, πως προτίθεται να διαπραγματευθεί με την Κίνα ώστε να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια εμπορική συμφωνία, αναλυτές της αγοράς διατηρούν επιφυλάξεις.

«Είναι νωρίς για να είναι κανείς αισιόδοξος», σχολίασε ο Γιοσίρι Σίνκε, επικεφαλής οικονομολόγος της Dai-ichi- Life Research Institute στο Τόκιο. Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις ματαιώνουν επενδύσεις και προσλήψεις στο υφιστάμενο περιβάλλον αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί όχι μόνον λόγω εμπορικών πολέμων αλλά και του Brexit.

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών (ΡΜΙ) της εταιρείας αναλύσεων IHS Markit διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 47,6 μονάδες, δηλαδή κινήθηκε χαμηλότερα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδειξαν 47,8 μονάδες αλλά και από τις 47,7 μονάδες που παρουσιάστηκαν τον Μάιο. Θετικό σημάδι, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός πως η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γαλλία ενισχύθηκε τον Ιούνιο, φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών και αντισταθμίζοντας έτσι έως έναν βαθμό την πτώση στη Γερμανία. Στην Κίνα, ο αντίστοιχος δείκτης Caixin/IHS Markit διαμορφώθηκε στις 49,4 μονάδες που είναι το χαμηλό του τελευταίου εξαμήνου. Τέλος, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ιαπωνία διολίσθησε στο κατώτερο επίπεδο κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X