ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξασθενεί το Ελ Νίνιο δίνοντας τη σκυτάλη στο Λα Νίνια

ΠΗΓΗ: Reuters

Δραματική κλιματική μετάβαση από το φαινόμενο του Ελ Νίνιο σε αυτό του Λα Νίνια περιμένει τον πλανήτη μας, σύμφωνα με νέες δορυφορικές παρατηρήσεις της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NOOA).

Οι αμερικανικοί δορυφόροι, οι οποίοι μετρούν τη μεταβολή θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας, δείχνουν ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο αρχίζει να εξασθενεί, έχοντας φθάσει στο απόγειό του τον Δεκέμβριο του 2015.

Το Ελ Νίνιο καταγράφεται όταν το ύδατα στην ισημερινή ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού εμφανίζουν θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού.

Το φαινόμενο είναι, ωστόσο, τόσο εκτεταμένο γεωγραφικά, που οι επιπτώσεις του γίνονται αισθητές από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ μέχρι και τη Νέα Ζηλανδία, με αύξηση των θερμοκρασιών το καλοκαίρι και μείωσή τους τον χειμώνα. Αν και το φαινόμενο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από ναυτικούς του 16ου αιώνα, η επιστημονική κοινότητα προχώρησε στην ανάλυσή του μόλις τα τελευταία χρόνια. Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, δορυφορικές παρατηρήσεις και μετρήσεις των ωκεανών της Γης έχουν δώσει τη δυνατότητα στους μετεωρολόγους να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια την εμφάνιση του φαινομένου. Η μετάβαση από Ελ Νίνιο σε Λα Νίνια αφορά την απότομη ψύξη των ωκεάνειων υδάτων, με σημαντικές συνέπειες στο κλίμα και των δύο ημισφαιρίων του πλανήτη.

Φθινόπωρο του 2016
Σύμφωνα με τις πρόσφατες παρατηρήσεις, η μέση θερμοκρασία των υδάτων του Ειρηνικού Ωκεανού βρίσκεται ακόμη πάνω από τον μέσο όρο, αν και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνη του προηγούμενου μήνα. Καθώς η άνοιξη πλησιάζει στο Βόρειο Ημισφαίριο όμως, η θερμοκρασιακή αυτή υποχώρηση θα ενταθεί, με το φαινόμενο Λα Νίνια να αναμένεται για το φθινόπωρο του 2016.

Ενώ το Ελ Νίνιο προκαλεί θερμότερους χειμώνες, μειώνοντας τις δαπάνες θέρμανσης και οδηγώντας σε ωφέλιμες βροχοπτώσεις, το Λα Νίνια προκαλεί θερμότερα και ξηρά καλοκαίρια, πλήττοντας άμεσα τη γεωργική παραγωγή. Το Λα Νίνια προκαλεί επίσης και ιδιαίτερα ψυχρούς χειμώνες, αυξάνοντας κατακόρυφα τη δαπάνη θέρμανσης.

Το ινστιτούτο Wall Street Daily εξηγεί: «Οταν το Ελ Νίνιο μετατράπηκε σε Λα Νίνια το 1983-84, η σοδειά καλαμποκιού μειώθηκε στο ήμισυ, για να φθάσει στα χαμηλότερα επίπεδά της από το 1970. Η σοδειά σόγιας ήταν η μικρότερη των τελευταίων επτά ετών.

Το ίδιο σημειώθηκε και το 1988, οπότε το Λα Νίνια οδήγησε σε μία από τις πιο εκτεταμένες ξηρασίες που γνώρισαν ποτέ οι ΗΠΑ». Η τελευταία φορά που σημειώθηκε το φαινόμενο Λα Νίνια ήταν το 2012, με δεινές συνέπειες για τις αγροτικές οικονομίες, κυρίως στο Νότιο Ημισφαίριο.

Κρίσιμοι μήνες για την εξέλιξη του φαινομένου χαρακτηρίζονται ο Μάρτιος και ο Απρίλιος, καθώς, εάν τα ύδατα του Ειρηνικού εμφανίσουν ταχεία υποχώρηση θερμοκρασίας, το Λα Νίνια θα πρέπει να θεωρηθεί αναπόφευκτο.

Η εμπειρία προηγούμενων ετών έδειξε ότι σε μια τέτοια περίπτωση όσοι επενδυτές στοιχημάτισαν στη συρρίκνωση του όγκου σιτηρών και σόγιας αποκόμισαν μεγάλα κέρδη.

Το Earth Observatory της NASA επεσήμανε πριν από τρεις εβδομάδες: «Το καλοκαίρι, οι τροπικές ζώνες του Ειρηνικού θα πληγούν από το φαινόμενο Λα Νίνια, ξεπερνώντας τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το 2015 και ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 135 ετών».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση