ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κουγιάλης: Σε ένα χρόνο η αναβάθμιση στον Ακάμα

«Χρειάζεται ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης» δηλώνει στην «Κ» ο Υπουργός

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη της περιοχής του Ακάμα αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, σημειώνοντας ότι οι σχεδιασμοί του Υπουργείου του προχωρούν και η αναβάθμιση της περιοχής θα πραγματοποιηθεί εντός ενός έτους.

Σε επικοινωνία της «Κ», με τον κ. Κουγιάλη ο υπουργός τόνισε πως πρόκειται να γίνουν τρία πράγματα για την περιοχή του Ακάμα. Ένας διεθνής οίκος θα αναλάβει την δημιουργία ενός Εθνικού Πάρκου, θα παρθούν μέτρα προστασίας και ανάδειξης της περιοχή και θα εκπονηθεί ένα νέο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο ανάπτυξης που δεν υπάρχει σήμερα.

Ο κ. Κουγιάλης τόνισε πως «Γενικά χρειάζεται ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης που ξεκίνησε η Πολεοδομία να εκπονεί, με διαβούλευση με τους κοινοτάρχες». Αναφορικά μετρά διευκρίνισε «Υπάρχουν μέτρα προστασίας και μέτρα ανάδειξης, δηλαδή υπάρχουν βιοιποικιλότητα, οικότοποι οι οποίοι πρέπει να προστατευτούν όπως η παραλία της Λάρας. Πιθανόν να χρειάζεται περίφραξη ή να μπλοκαριστεί η πρόσβαση αυτοκινήτων στην παραλία. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναδειχθούν και κάποιους από αυτούς τους οικότοπους».

Νωρίτερα μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας για την πορεία υλοποίησης των δράσεων για την περιοχή της χερσονήσου του Ακάμα, ο κ. Κουγιάλης δήλωσε ότι “η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη της περιοχής του Ακάμα αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση για αυτό και πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών σύσκεψη υπό τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Στόχος μας, ανέφερε, είναι η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής μέσα από τη δημιουργία ενός Εθνικού Πάρκου εφάμιλλου με αντίστοιχα πάρκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ποιοτική και οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής.

Είπε πως οι σχεδιασμοί του Υπουργείου του για αναζωογόνηση της περιοχής του Ακάμα προχωρούν κανονικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως εντός των ήμερων τα Τμήματα Δασών, Περιβάλλοντος και Αλιείας προχωρούν στη λήψη μέτρων προστασίας και ανάδειξης της περιοχής συνολικού προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα τα μέτρα εντάσσονται σε 2 άξονες: τα μέτρα προστασίας των οικότοπων, που αφορούν τόσο τα είδη χλωρίδας και πανίδας καθώς και τα μέτρα ανάδειξης της περιοχής που θα αφορούν κυρίως ελαφρές κατασκευές για ενημέρωση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την διαμόρφωση θέσεων θέας καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού.

Αναφορικά με τη δημιουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως εντός Σεπτεμβρίου θα γίνει η προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού από το Τμήμα Δασών. Ο διαγωνισμός θα αφορά την πρόσληψη διεθνούς οίκου, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό του Πάρκου και την υποβολή συμβουλευτικού πλάνου για τον τρόπο αξιοποίησης του Πάρκου προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων. Ερωτηθείς για τα χρονικά πλαίσια ο Υπουργός υπέδειξε πως αυτή η εργασία θα ολοκληρωθεί σε εννέα μήνες.

Τέλος ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε και στον καταρτισμό ενός ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού για την ευρύτερη περιοχή Ακάμα, που θα αφορά όχι μόνο για την περιοχή που βρίσκεται εντός NATURA αλλά και τις περιουσίες εκτός σχεδίου NATURA, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών και θα βελτιώσει σημαντικά την διαβίωση των κατοίκων της περιοχής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X