ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άδεια για fracking στη Βρετανία

Με ανατροπή απόφασης τοπικού συμβουλίου

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της για την έναρξη εργασιών γεώτρησης για την εξαγωγή σχιστολιθικού αερίου με την αμφιλεγόμενη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) στην κομητεία του Λάνκασιρ, παρά προηγούμενη απόρριψη της ίδιας αίτησης από τις τοπικές αρχές.

Η έγκριση αφορά αίτηση της εταιρείας Cuadrilla για γεωτρήσεις κοντά στην πόλη Μπλάκπουλ. Η αίτηση είχε απορριφθεί το περιφερειακό συμβούλιο του Λάνκασιρ στα μέσα του 2015, στη βάση ανησυχιών για πρόκληση υπερβολικού θορύβου, υποβάθμισης της περιοχής και αυξημένης κίνησης οχημάτων.

Ωστόσο, λίγο αργότερα η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέκτησε τη δυνατότητα ανατροπής αποφάσεων τοπικών συμβουλίων.

Η σημερινή ανατροπή της αρχικής απαγορευτικής απόφασης για την έναρξη εργασιών fracking έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων της περιοχής.

Όπως λένε, η μέθοδος του fracking, που περιλαμβάνει τη χορήγηση πεπιεσμένου υγρού στο υπέδαφος για να επιτευχθεί η διάρρηξη σχιστόλιθων και να απελευθερωθεί αέριο, προκαλεί σεισμικές δονήσεις και μολύνει τους υδάτινους πόρους λόγω των χημικών στο πεπιεσμένο υγρό.

Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι «η απόφαση έπεται εκτενούς εξέτασης όλων των αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης έκθεσης ανεξάρτητου επιθεωρητή και αποδείξεων που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια δημόσιας διαβούλευσης διάρκειας δύο εβδομάδων».

Η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί του αιτήματος για μία ακόμα άδεια fracking σε άλλο σημείο της ίδιας περιοχής.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών έχει επιτρέψει τις εργασίες fracking σε διάφορες περιοχές της νότιας και της βόρειας Αγγλίας, ενώ αντίθετα οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν έχουν δεσμευθεί να απαγορεύσουν την πρακτική αν εκλεγούν κυβέρνηση. Το Εργατικό Κόμμα κάνει σε ανακοίνωσή του λόγο για «κακή μέρα για τη δημοκρατία».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση