ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:11
 

Μπαίνει στα δύσκολα η Διάσκεψη για το Κλίμα

Σε πολιτική φάση εισέρχεται από σήμερα η Διεθνής Διάσκεψη της Βόννης

ΠΗΓΗ: skai.gr

Θα αναμετρηθούν με την πραγματικότητα στις χώρες τους οι Μέρκελ και Μακρόν στη Βόννη. Η Γερμανία κινδυνεύει να μην αγγίξει τους στόχους μείωσης των ρύπων. Η Γαλλία παραμένει προσδεδεμένη στην πυρηνική ενέργεια.

Στην τελευταία πιο δύσκολη και πιο πολιτική φάση της εισέρχεται από σήμερα η Διεθνής Διάσκεψη της Βόννης για το Κλίμα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένονται ο γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η καγκελάριος Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, οι πρόεδροι του Γκαμπόν Αλί Μπόνγκο, της Γουϊνέας -και πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης- Άλφα Κοντέ, της Σενεγάλης Μάκι Σαλ, πρωθυπουργοί, υπουργοί Περιβάλλοντος, μεταξύ αυτών και ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταμάτης Φάμελλος. Το «παρών» θα δώσει και ο Γεν. Γραμματέας των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Πράξεις όχι θερμά λόγια»

Η μαζική πολιτική παρουσία ανώτατων αξιωματούχων από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα έχει ως στόχο να ασκήσει εντονότερες πιέσεις για επίσπευση της υλοποίησης της συμφωνίας πριν να είναι αργά. «Ο ανησυχητικός απολογισμός των εκπομπών για το 2017 δείχνει ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από ένθερμες διακηρύξεις» δηλώνει ο Μοχάμεντ Αντό από την ΜΚΟ Christian Aid.

«Το κάρβουνο ως καύσιμο πρέπει να καταργηθεί και να επιταχυνθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Από την πλευρά της η Τερέζα Ριμπέρα, από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Βιώσιμης Ανάπτυξης iddri, με έδρα το Παρίσι, υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί να μείνουμε στη Συμφωνία των Παρισίων, πρέπει να εξηγήσουμε πως θα αλλάξουμε την κατάσταση, το σύστημα κάλυψης των αναγκών μας σε ενέργεια, την μετακίνηση στις πόλεις. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές τοπικής εμβέλειας, αλλά οι κυβερνήτες δεν ακούν».

Στην πραγματικότητα η Άγκελα Μέρκελ, που έχει ονομαστεί και «Καγκελάριος του Κλίματος», λόγω των προσπαθειών της σχετικά με την εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών για την προστασία του κλίματος, βρίσκεται ενώπιον του ορατού κινδύνου η χώρα της να μην εκπληρώσει τους στόχους περιορισμού των ρύπων, αλλά από την άλλη αρνείται να προετοιμάσει το έδαφος για την μετάβαση σε λιγότερες ρυπογόνους πηγές. Γι αυτό και περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την καγκελάριο να μην έρθει στη Βόννη «με άδεια χέρια» και να μην αθετήσει τις υποσχέσεις της.

Η προβληματική της πυρηνικής ενέργειας

Μάλιστα η εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου die Zeit έγραψε πρόσφατα σε ένα καταγγελτικό άρθρο της ότι επ΄ αυτού η Μέρκελ δεν διαφέρει και πολύ από τον Ντόναλντ Τραμπ. «Τουλάχιστον ο Τραμπ είναι ειλικρινής» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Τις προάλλες η γερμανίδα καγκελάριος υποσχέθηκε ότι θα αναζητήσει «νέα μέτρα» για να μειώσει η Γερμανία κατά 40% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 σε σχέση με το 1990. Από την άλλη πλευρά ωστόσο υπερασπίστηκε τον βιομηχανικό πυρήνα της χώρας της λέγοντας ότι οι υπερασπιστές του κλίματος δεν θα έχουν κανένα κέρδος, εάν οι βαριές βιομηχανίες αλλάξουν έδρα και μετακομίσουν σε χώρες με πιο ελαστικούς περιβαλλοντικούς όρους.

H γερμανίδα καγκελάριος θα έχει σήμερα στο πλευρό της τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου καλύπτει το 78% της ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, είναι δηλαδή πρωταθλήτρια στον τομέα αυτό. Η συζήτηση για το κατά πόσο «πράσινη» είναι η πυρηνική ενέργεια είναι μακρά και διαφιλονικούμενη. Από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ αλλά κυρίως μετά την καταστροφή στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Φουκοσίμα έχει επέλθει μεταστροφή, την οποία δεν φαίνεται να συμμερίζεται και ο νέος γάλλος πρόεδρος. Για τη γερμανίδα καγκελάριο σήμαινε πάντως στροφή 180 μοιρών και την σταδιακή έξοδο από την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2022 με το κλείσιμο και τον 17 πυρηνικών εργοστασίων στη Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

Η νέα ΚΑΠ θα στοχεύει καλύτερα τους μικρούς και νέους γεωργούς, διευκολύνοντας έτσι την ανανέωση των γενεών

Οι περιβαλλοντικές - κλιματικές πτυχές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στο επίκεντρο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ εισάγει ένα νέο μοντέλο που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
X