ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΗΕ: Ενα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται από τον άνθρωπο

Tο 40% των αμφίβιων ειδών απειλείται με εξαφάνιση, το 33% των κοραλιών, των καρχαριών και περισσότερο από το 33% των θαλάσσιων θηλαστικών.

Newsroom Κ, Αθήνα

REUTERS, BBC

Σκέψεις και έντονη ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη προκαλεί μία έκθεση του ΟΗΕ, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, με κύριο αντικείμενο της την επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στην παγκόσμια χλωρίδα και πανίδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών (το 25% των ειδών) απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση, με την καταστροφική επίδραση του ανθρώπινου είδους στη φύση να κινείται πλέον με πρωτοφανείς ρυθμούς, καθώς η ανάγκη για όλο και περισσότερη τροφή και ενέργεια αυξάνεται αδιάκοπα. Ενδεικτικά, περίπου το 40% των αμφίβιων ειδών απειλείται με εξαφάνιση, παράλληλα με το 33% των κοραλιών, των καρχαριών και των συγγενών τους, και περισσότερο από το 33% των θαλάσσιων θηλαστικών.

Αυτή η αρνήτικη σχέση που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση είναι δυνατόν να ανακοπεί, τονίζει, ωστόσο, η έρευνα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει όμως να υπάρξει μία «μεταμόρφωση» σε κάθε τομέα αλληλεπίδρασης των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας όσο και στο επίπεδο του κάθε ατόμου προσωπικά.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα δημοσιεύθηκε ένα κείμενο 40 σελίδων, το οποίο τιτλοφορείται «περίληψη για τους πολιτικούς», και το οποίο αποτελεί μόλις ένα πολύ μικρό μέρος της ογκώδους έκθεσης, μεγέθους 1.800 σελίδων, η οποία χρειάστηκε τρία ολόκληρα χρόνια, για να ολοκληρωθεί και η οποία αποτελεί την πιο πλήρη έρευνα πάνω στη χρόνια επίδραση του ανθρώπινου πολιτισμού στη φύση. Σύμφωνα με το BBC, η συγκεκριμένη «περίληψη» είναι πιθανώς το πιο ισχυρό «κατηγορητήριο» προς το ανθρώπινο είδος, αναφορικά με το πως και πόσο έχει κακομεταχειριστεί το μοναδικό του σπίτι.

Σύμφωνα με το κείμενο, παρότι η Γη υπέφερε σχεδόν ανέκαθεν από τον άνθρωπο, τα τελευταία πενήντα χρόνια οι «γρατζουνιές» του παρελθόντος στο «σώμα» της Γης έχουν μετατραπεί σε «βαθιά σημάδια», με κίνδυνο να έχουν καταστροφικές συνέπειες και για τον ίδιο τον άνθρωπο στο μέλλον. Αυτό γιατί ο πληθυσμός του πλανήτη έχει διπλασιαστεί από το 1970, η παγκόσμια οικονομία έχει τετραπλασιαστεί, και οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές έχουν διευρυνθεί κατά δέκα φορές, με αποτέλεσμα η ευρεία εκκαθάριση δασικών περιοχών, κυρίως τροπικών, να είναι αναγκαία για τη χορήγηση τροφής, ένδυσης και ενέργειας στον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των ετών 1980 - 2000, περίπου εκατό εκατομμύρια εκτάρια τροπικών δασών χάθηκαν οριστικά, με κυριότερους «ενόχους» τους κτηνοτρόφους της Νότιας Αμερικής και τους πετρελαιοπαραγωγούς της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και τις ανεξέλεγκτες γεωργικές εργασίες σε όλο τον κόσμο. Ακόμη χειρότερη είναι η τύχη των υγρότοπων, με μόλις το 13% των υγρότοπων που υπήρχαν στον πλανήτη το 1700, να έχει μείνει «ζωντανό» στην αυγή του 21ου αιώνα. Στο μεταξύ, οι αστικές περιοχές αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, όντας σήμερα διπλάσιες απ' ό,τι ήταν το 1992.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, σημαντική είναι και η άυξηση της παγκόσμιας μόλυνσης, με την πλαστική ρύπανση να έχει δεκαπλασιαστεί από το 1980. Ακόμη, ετησίως περίπου 300 με 400 τόνοι βαρέων μετάλλων, διαλυτικών και τοξικών αποβλήτων καταλήγουν στη θάλασσα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X