ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιταχύνεται η άνοδος τιμών στην κτηματαγορά της Ισπανίας

Οι αξίες των κατοικιών αυξήθηκαν, με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4,5%

Kathimerini.gr

Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων οκτώ ετών, δηλαδή από το 2007 όταν και ξεκίνησε η κρίση στην κτηματαγορά, σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι αξίες των κατοικιών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4,5% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2015. Σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, η άνοδος άγγιξε το 0,7%.

Σε ανάλογο μήκος κύματος βρίσκονται και άλλες μετρήσεις της πορείας της αγοράς κατοικίας. Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες, η Tinsa, η οποία είναι η μεγαλύτερη εκτιμητική εταιρεία κατοικιών της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου, ανέφερε ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,9% τον φετινό Νοέμβριο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα η συνολική πτώση των τιμών από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, να διαμορφώνεται πλέον σε 41%. Πρόκειται για πτώση ανάλογη εκείνης που έχει καταγράψει και η ελληνική αγορά κατοικίας, όπου όμως οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν, καθώς δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τον καθοδικό τους κύκλο.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανοδική πορεία της αγοράς κατοικίας της Ισπανίας αναμένεται να συνεχιστεί και το 2016, παρότι επί του παρόντος η ανάπτυξη αυτή είναι ανομοιόμορφη και παρουσιάζει αρκετές διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών της Tinsa, πάντως, συνεχώς προστίθενται και νέες περιοχές που επιστρέφουν σε ανοδική τροχιά. Οι τιμές στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη ενισχύθηκαν κατά 3%, ενώ οι παραθεριστικές περιοχές που είναι δημοφιλείς μεταξύ των ξένων αγοραστών, καταγράφουν άνοδο της τάξεως του 1,4%. Πάντως, οι Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά σημείωσαν αύξηση τιμών της τάξεως του 0,2%.

Αναμφίβολα, όμως, η αγορά έχει σημειώσει μεγάλη πτώση τα τελευταία χρόνια, με τις παραθεριστικές περιοχές να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς η συνολική κάμψη αγγίζει το 48,2%, ενώ ο μέσος όρος της πτώσης στο σύνολο της χώρας αγγίζει το 41,3%. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν δείκτες τιμών εταιρειών που εξακολουθούν να καταγράψουν πτώση, έστω και μικρή, δείγμα του ότι ακόμα δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη η εικόνα στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται από τους αναλυτές της BBVA, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, οι προοπτικές για την αγορά κατοικίας είναι θετικές για το 2016. Εκτιμούν ότι η κτηματαγορά θα σταθεροποιηθεί, ενώ ορισμένοι τομείς θα καταγράψουν και αύξηση. Αλλωστε, ήδη αρκετοί σημαντικοί δείκτες καταγράφουν βελτίωση, όπως οι αγοραπωλησίες και οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, με αποτέλεσμα και οι τιμές να ενισχύονται σε αρκετές περιοχές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ