ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ώθηση στα ακίνητα από τα νέα κριτήρια για άδειες μετανάστευσης

Η τροποποίηση των κριτηρίων θα αυξήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένου, λένε οι επιχειρ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νέα δυναμική στην αγορά ακινήτων, με σημαντική αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό, αναμένεται να δώσουν οι βελτιώσεις που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στα κριτήρια της ταχείας διαδικασίας χορήγησης Άδειας Μετανάστευσης. Η δεύτερη αναθεώρηση των κριτηρίων, αντιμετωπίζει μια σειρά από αδυναμίες του συγκεκριμένου προγράμματος, οι οποίες περιόριζαν σε κάποιο βαθμό την ελκυστικότητά του.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι αλλαγές που έχουν επέλθει, θα αυξήσουν το ξένο αγοραστικό ενδιαφέρον το οποίο ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2015 είχε αρχίσει να καταγράφει σημαντική άνοδο (+25% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2014). Η βεβαιότητά μας αυτή προκύπτει από τις συνεχείς επαφές μας με ξένους αγοραστές και τις επιφυλάξεις που διατύπωναν επί κάποιων προνοιών, οι οποίες τώρα αντιμετωπίζονται πολύ ικανοποιητικά. Οι αλλαγές αυτές, για τις οποίες θέλουμε δημοσίως να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό Εσωτερικών και ευρύτερα την Κυβέρνηση, θα αποτελέσουν σημαντικό εφόδιο στην προσπάθεια των μελών μας για προσέλκυση αγοραστών από το εξωτερικό.

Αυξημένο και το εγχώριο ενδιαφέρον

Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι σημαντική άνοδο αναμένεται να καταγράψει και η εγχώρια αγορά, μετά την απλοποίηση των διαδικασιών παραχώρησης δανείων και τη σταθεροποίηση των τιμών σε πιο ελκυστικά επίπεδα. Ήδη, πριν ακόμη τις σχετικές ανακοινώσεις για απλοποιήσεις, καταγράφηκε αύξηση του ενδιαφέροντος για στεγαστικά δάνεια, το οποίο οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, ενώ οι τιμές κάποιων συγκεκριμένων κατηγοριών ακινήτων άρχισαν να αυξάνονται. Η ίδια η Κεντρική Τράπεζα, στην τελευταία της έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας, αναφέρει ότι οι τιμές των ακινήτων φαίνεται να έχουν φτάσει στο κατώτατο επίπεδο και πιθανόν να υπάρξει ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα, δεδομένων των ενδείξεων αυξημένης ζήτησης τόσο από ξένους όσο και από το εσωτερικό.

Ο τομέας ανάπτυξης γης και η κατασκευαστική βιομηχανία ανακάμπτουν συνολικά συμβάλλοντας τόσο στην προσπάθεια για ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας όσο και στην αύξηση των εσόδων του κράτους. Οι άδειες οικοδομής –σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας– αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015 κατά 25% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2014. Η αξία των προς ανέγερση οικοδομών κατέγραψε το 2015 αύξηση της τάξης του 24,7%. Ταυτόχρονα, η ανεργία στην κατασκευαστική βιομηχανία συνεχίζει να μειώνεται με ρυθμό εντονότερο από τη συνολική ανεργία, ενώ για πρώτη φορά ύστερα από πολλά τρίμηνα, ο τομέας των κατασκευών περιλαμβάνεται σε εκείνους που ωθούν την κυπριακή οικονομία προς τα πάνω.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ