ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προς σταθεροποίηση οι τιμές των ακινήτων

Ετήσια πτώση 1.8% στις τιμές των διαμερισμάτων και 0.3% στις τιμές των σπιτιών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νέες μειώσεις στις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο κατά το Δ’ τρίμηνο του 2015 καταγράφει ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της 25ης έκδοσης του Δείκτη που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες, και βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων καταγράφει σημαντικές μειώσεις παγκύπρια σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές, σε όλες τις κατηγορίες, παρόλο που o βαθμός πτώσης είναι χαμηλότερος από τα προηγούμενα τρίμηνα. Οι επαρχίες Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου παρουσίασαν σταθερότητα, καθώς έφτασαν στο κατώτερο σημείο. Παγκύπρια, οι τιμές για τα διαμερίσματα παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση 0.5%, ενώ σημειώθηκε μείωση στις τιμές για τα σπίτια κατά 0.1%. Η μεγαλύτερη πτώση παρουσιάστηκε στην Λεμεσό (1.4% για τα διαμερίσματα) και στη Λευκωσία (0.8% για τα σπίτια). Οι τιμές των αποθηκών έπεσαν κατά 2.3%, των καταστημάτων παρέμειναν σταθερές και των γραφείων αυξήθηκαν κατά 0.7%. Αύξηση της τάξης του 2,9% σημειώθηκε στα γραφεία στη Λευκωσία. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τέταρτο τρίμηνο του 2014, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 1.8%, των σπιτιών κατά 0.3%, των καταστημάτων κατά 2.4%, των γραφείων 0.9% και των αποθηκών κατά 2.2%.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία αύξηση 0.5% στα διαμερίσματα, 1.1% στα σπίτια, 0.2% στα γραφεία. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μείωση 0.2% στα καταστήματα και 1% στις αποθήκες. Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του τέταρτου τριμήνου του 2014, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 3.8% για τα καταστήματα, 2.6% για τις αποθήκες, 0.2% για γραφεία. Σε ετήσια βάση παρατηρήθηκε αύξηση 0.3% και 0.8% στα διαμερίσματα και στα σπίτια αντίστοιχα.

Ο Χαράλαμπος Πετρίδης, MRICS, ανέφερε: «Η πτωτική πορεία στις τιμές των ακινήτων συνεχίζεται σε ετήσια βάση, αν και ο ρυθμός της πτώσης των τιμών έχει περιορισθεί μειώνοντας έτσι τις ετήσιες απώλειες. Το θετικό που παρατηρείται κατά το 2015 εν σχέση με το 2014 και το 2013 είναι η αυξημένη εμπορευσιμότητα κατά 15% περίπου σε ετήσια βάση. Φαίνεται ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν ανακάμψει και οι μειώσεις των τιμών επαναφέρουν την δραστηριότητα στην αγορά. Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων κατά το 2016 αναμένεται με ενδιαφέρον να διαφανεί αν θα υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών, τουλάχιστον σε ορισμένους κλάδους, και σε ορισμένες περιοχές. Εν αναμονή των εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα κυρίως όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την αυστηρή πολιτική δανειοδότησης στην αγορά και τα σχετικά υψηλά επιτόκια, η κτηματαγορά βρίσκεται σε αναμονή. Θετική εξέλιξη αποτελεί η αυξητική τάση στις αγοραπωλησίες καθώς και η προσπάθεια για μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες με τη μέθοδο αντικατάστασης χρέους με ακίνητα (Debt for Asset Swap). Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης που έχει καταγραφεί κατά το 2015 αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το 2016, γεγονός το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο και στα ακίνητα».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ