ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλλάζουν τα φορολογικά βάρη

Μείωση φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας και αύξηση ΦΠΑ σε επαγγελματικές πωλήσεις οικοπέδων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Συνολική φοροελάφρυνση 58 εκατομμυρίων ευρώ θα φύγει από τις πλάτες ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα επιβάλλεται φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή ύψους 0,5 τοις χιλίοις στα ακίνητα ενδεχομένως με βάση τις εκτιμήσεις του 2013. Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται πλήρης κατάργηση του δημοτικού και κοινοτικού τέλους, δηλαδή του κτηματικού φόρου. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, έπειτα από την εξαγγελία της μείωσης του φόρου, «αυτό μειώνει τα φορολογικά έσοδα από την κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας από τα 103 εκατ. στα 45 εκατ., δηλαδή πέραν του μισού».

Μέσα στο «πακέτο» των αλλαγών περιλαμβάνεται και η μόνιμη μείωση των μεταβιβαστικών τελών στο 50%, όσον αφορά στις πωλήσεις ακινήτων. Τέλος, επεβλήθη Φόρος Προστιθέμενης Αξίας 19% στις αγοραπωλησίες των οικοπέδων, εάν ο πωλητής είναι επαγγελματικές εταιρείες του τομέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη, «με αφορμή υποχρέωσή μας που απορρέει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο για επιβολή ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες οικοπέδων οικοδομήσιμης γης στο πλαίσιο όμως εμπορικών συναλλαγών με συντελεστή 19%, πράξη που θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα για το κράτος περίπου 24 εκατ., έχουμε αποφασίσει ως αντιστάθμισμα που ξεπερνά κατά πολύ αυτό το νέο έσοδο, μεταξύ άλλων μείωση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας στο μισό τοις χιλίοις από ένα τοις χιλίοις που είχε αρχικά προταθεί και ταυτόχρονα πλήρη κατάργηση του δημοτικού και κοινοτικού τέλους επί της ακίνητης ιδιοκτησίας».

Διπλή ανάγνωση

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, εξέφρασε γραπτώς την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τον Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας στον ενιαίο συντελεστή 0,5‰ και παράλληλα να καταργήσει το δημοτικό και κοινοτικό τέλος που επιβαλλόταν επί αυτής. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παντελής Λεπτός, ο εξορθολογισμός, η απλοποίηση και η επαναφορά του συγκεκριμένου φόρου σε αισθητά πιο χαμηλά επίπεδα, ήταν πάγιο αίτημα του Συνδέσμου τα τελευταία δύο χρόνια. «Η μείωση του φορολογικού βάρους για ιδιώτες και επιχειρήσεις αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω αναθέρμανση του τομέα» τόνισε.

Δεν έλειψε βέβαια η εκδήλωση του προβληματισμού του Συνδέσμου για την απόφαση επιβολής ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες εμπορεύσιμων οικοπέδων. Υπογράμμισε ότι εκ πρώτης όψεως τη θεωρεί πρόωρη, καθότι τόσο η οικονομία όσο και ο κατασκευαστικός τομέας δεν έχουν σταθεροποιηθεί πλήρως. Τα κίνητρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση για αναθέρμανση του σημαντικού αυτού κλάδου της οικονομίας, αναφέρει ο κ. Λεπτός, άρχισαν τους τελευταίους μήνες να αποδίδουν ουσιαστικά. «Θα αξιολογήσουμε περαιτέρω τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης απόφασης πριν τοποθετηθούμε οριστικά, όμως ανησυχούμε μήπως λειτουργήσει ως αντικίνητρο, αποδυναμώνοντας την προσπάθεια για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ