ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διχάζουν τους τεχνοκράτες οι τιμές των ακινήτων

Υποτίμηση 4-16% βλέπει η ΕΚΤ, υπερτίμηση 4.7% η Κομισιόν

Από υποτίμηση 16% ως υπερτίμηση 5% είναι το εύρος των εκτιμήσεων των τεχνοκρατών για την αξία των ακινήτων στην Κύπρο σήμερα.

Σύμφωνα με τις ασκήσεις που διεξάχθηκαν από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αποτίμηση των τιμών κατοικιών σε πραγματικούς όρους το 2015 θα μπορούσε να κυμαίνεται από υποτίμηση 16% έως υπερτίμηση 5% ενώ σύμφωνα με μελέτη της Κεντρικής, οι τιμές κατοικιών σε ονομαστικούς όρους το 2015 βρίσκονταν περίπου στο σημείο ισορροπίας.
Αναλυτικότερα, μοντέλο που χρησιμοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταδεικνύει ότι οι τιμές κατοικιών στην Κύπρο από το τρίτο τρίμηνο του 2007 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2014 ήταν υπερτιμημένες, ενώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ήταν υποτιμημένες.

Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ στην εν λόγω έκθεση χρησιμοποιεί συμπληρωματικά και άλλες στατιστικές ενδείξεις για την αποτίμηση των τιμών των κατοικιών, έτσι ώστε να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται η αναλογία των τιμών-προς-εισόδημα ανά νοικοκυριό και η αναλογία τιμών-προς-ενοίκια. Όπως καταγράφεται στο Οικονομικό Δελτίο της Κεντρικής, σύμφωνα με την αξιολόγηση της ΕΚΤ, οι τιμές κατοικιών στην Κύπρο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 είναι υποτιμημένες μεταξύ 4%-16%.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η υπέρμετρη αύξηση των τιμών σημειώθηκε από τα μέσα του 2004 μέχρι και το 2010. Δεδομένου ότι οι τιμές κατοικιών σε πραγματικούς όρους μέχρι το εν λόγω τρίμηνο είχαν σημειώσει μείωση κατά 34,5% από το ψηλότερο σημείο, για να ολοκληρωθεί η διόρθωση της φούσκας πρέπει θεωρητικά οι τιμές σε πραγματικούς όρους να μειωθούν ακόμη 9,7% (4,7% σε ονομαστικούς όρους). Αυτό θα έφερνε τις τιμές κατοικιών σε επίπεδα αντίστοιχα του δευτέρου τριμήνου του 2006.

Την ίδια ώρα, από τη μελέτη που εκπονείται στην Κεντρική προκύπτει ότι το σημείο ισορροπίας στις τιμές κατοικιών βρίσκεται σε επίπεδα κατ’ ελάχιστο αντίστοιχα με αυτά του 2006, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2004 η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ, και άρα η οικονομία της υπέστη διαρθρωτική αλλαγή με θετικές επιδράσεις, ενώ ο υπέρμετρος δανεισμός στον τομέα των ακινήτων άρχισε αργότερα, το 2006.

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X