ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι τράπεζες μετατρέπονται σε developers με βούλα ΕΚΤ

Οι τράπεζες θα μπορούν να προχωρούν σε αναπτύξεις αν αυτό θα διευκολύνει την πώληση

Την πολύ-αναμενόμενη τροποποίηση του νόμου που θα δίνει στις τράπεζες μεγαλύτερη ελευθερία στον τρόπο χειρισμού των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Η τροποποιητική νομοθεσία δίδει σημαντικές δυνατότητες στις τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν πλέον να ενοικιάζουν ακίνητα ακόμα και να ξεκινήσουν έργα από την αρχή.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, πιστωτικό ίδρυμα που αποκτά ακίνητη ιδιοκτησία κατόπιν τέτοιου είδους διαδικασίας επιτρέπεται α) να επιλαμβάνεται εργασιών συντήρησης του ακινήτου, β) να ενοικιάζει το ακίνητο σε τρίτους υπό την προϋπόθεση ότι η ενοικίαση δεν μειώνει τη δυνατότητα πώλησής του ή γ) στις περιπτώσεις που έχει λάβει όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για πώληση του ακινήτου αλλά αυτές απέβησαν άκαρπες, να προβαίνει στην ολοκλήρωση ημιτελών έργων ή ανάπτυξη του ακινήτου προκειμένου αυτό να καταστεί εμπορεύσιμο βάσει σχετικής μελέτης βιωσιμότητας. Το σχέδιο νόμου ορίζει επίσης ότι, εάν ένα πιστωτικό ίδρυμα έχει αποκτήσει μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας κατόπιν διαδικασίας διακανονισμού οφειλών, επιτρέπεται να διορίσει παραλήπτη ή διευθυντή προκειμένου να προβεί στην εκκαθάριση της εταιρείας ή διευθυντή προκειμένου να διαχειρίζεται την εταιρεία με σκοπό τη διατήρηση της αξίας της μέχρι την εκποίησή της. Πιστωτικά ιδρύματα που κατά το διακανονισμό οφειλών αποκτούν μετοχικό κεφάλαιο άλλης εταιρείας πρέπει να διαθέτουν το εν λόγω μετοχικό κεφάλαιο εντός τριών ετών από την ημερομηνία απόκτησής του. Ωστόσο, κατόπιν αίτησης του πιστωτικού ιδρύματος, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) μπορεί να συμφωνήσει στην παράταση της τριετούς προθεσμίας λόγω εξαιρετικών περιστάσεων.

Ναι αλλά με προσοχή

Η ΕΚΤ παρατηρεί ότι το σχέδιο νόμου επεκτείνει το αντικείμενο των εργασιών των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς καθιστά ευρύτερο το πεδίο περιπτώσεων στις οποίες τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να ασκήσουν δραστηριότητες όταν αποκτούν ακίνητη ιδιοκτησία ή μετοχικό κεφάλαιο άλλης εταιρείας κατόπιν διαδικασίας διακανονισμού οφειλών. Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης πρότασης, λόγω του υψηλού αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο, αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά πιθανό τα πιστωτικά ιδρύματα να αποκτούν σημαντικό αριθμό ακινήτων και μετοχών κατόπιν διαδικασιών διακανονισμού οφειλών, πράγμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί». Η ευχέρεια των πιστωτικών ιδρυμάτων να ασκούν δραστηριότητες με αντικείμενο ακίνητα και μετοχές που αποκτούν, θα διευκολύνει τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Ωστόσο, η εμφάνιση ακίνητης ιδιοκτησίας και μετοχικού κεφαλαίου στις λογιστικές καταστάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα καταστήσει τη φερεγγυότητα και την κερδοφορία τους πιο ευάλωτη στις διακυμάνσεις της αξίας των ακινήτων και των τιμών των μετοχών. Η ΕΚΤ συνιστά στα πιστωτικά ιδρύματα να λαμβάνουν μέτρα επαρκούς προστασίας από τέτοιου είδους μεταβολές και να απασχολούν άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία στη διαχείριση χαρτοφυλακίων ακινήτων, καθώς ο τομέας αυτός δεν εμπίπτει στις βασικές τους δραστηριότητες.

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ