ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βελτιώνεται η εμπιστοσύνη στον τομέα των ακινήτων παγκοσμίως

Έρευνα της RICS αναφέρει πως η ανάκαμψη αφορά κυρίως αγορές της ΕΕ

ΚΥΠΕ

Η εμπιστοσύνη στον τομέα των ακινήτων βελτιώνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στις αγορές της ΕΕ, όπου η ζήτηση των επενδυτών αυξάνεται, σύμφωνα με τους επαγγελματίες ακίνητων με βάση το τελευταίο RICS Global Commercial Property Monitor.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του RICS, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016, η επενδυτική ζήτηση για τα εμπορικά ακίνητα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Μόναχο, η Φρανκφούρτη, το Βερολίνο, η Μαδρίτη και η Βουδαπέστη, που υποστηρίχθηκε από τις καλές οικονομικές συνθήκες και επωφελήθηκε από τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία παρείχε ένα μεγάλο ποσό ρευστότητας στην οικονομία.

Η κεφαλαιακή αξία αναμένεται να παραμείνει ισχυρή σε όλη την ΕΕ τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Όσο αφορά τα ενοίκια, οι δείκτες του RICS έχουν δείξει τα καλύτερα αποτελέσματα στην Ουγγαρία με τη ζήτηση να αυξάνεται στα γραφεία, το βιομηχανικό και το λιανικό τομέα για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο διαδοχικά. Το RICS αναμένει τα ενοίκια σε αυτή τη χώρα να ψηλώσουν κατά τους προσεχείς μήνες, ιδίως σε προνομιακά ακίνητα.

Έντονη δραστηριότητα από πλευράς ενοίκων και αύξηση των ενοικίων αναμένεται επίσης κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους στην Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, καθώς και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η επίδραση του Brexit

Η αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, και κυρίως στο Λονδίνο, που φάνηκε να έχει επηρεαστεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί και δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός των ερωτηθέντων σε όλη την Ευρώπη έχουν παρατηρήσει ότι επιχειρήσεις επιθυμούν να μεταφέρουν ορισμένα τμήματα τους μακριά από το Ηνωμένο Βασίλειο, ως αποτέλεσμα της ψήφου υπέρ του Brexit.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του RICS, πάνω από το 30% των ερωτηθέντων στην Πολωνία, Γερμανία και Ιρλανδία έχουν ήδη λάβει αιτήσεις από εταιρείες που επιθυμούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό μετά από την ψηφοφορία του Ιουνίου και σε μικρότερη κλίμακα οι ερωτηθέντες στην Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία.

Προστίθεται ότι οι προσδοκίες για νέα δραστηριότητα λόγω της μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων κατά τα επόμενα δύο χρόνια περίπου είναι ιδιαίτερα υψηλές στις πόλεις του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης.

Αναφέρεται ότι πέρα από την Ευρώπη, oι ενδείξεις είναι πολύ θετικές στη Νέα Ζηλανδία και σε ορισμένες πόλεις στην Ινδία. Ωστόσο, η αρνητική προοπτική της αγοράς σε ορισμένες περιοχές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, αντανακλά το δύσκολο, μακροπρόθεσμο σκηνικό.

Στη Ρωσία και τη Βραζιλία, ωστόσο, που έχουν δει την εμπιστοσύνη να έχει κλονιστεί σημαντικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια, με τις οικονομίες τους να έχουν περιέλθει σε βαθιά ύφεση, οι χρηματοδότες θεωρούν όλο και περισσότερο ότι η αγορά έχει φτάσει στον πάτο και θα αρχίσει να ανακάμπτει. Στη Ρωσία τα ενοίκια αναμένονται να παραμείνουν σταθερά το επόμενο έτος.

Όσο αφορά την αξία των εμπορικών ακινήτων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη η ιδιοκτησία παραμένει ιδιαίτερα φθηνή σε πόλεις όπως η Αθήνα και η Λισαβόνα στο παρόν στάδιο, ενώ η Νέα Υόρκη, το Τόκιο, η Ζυρίχη, η Γενεύη, οι Βρυξέλλες, το Μόναχο, το Τορόντο και το Παρίσι θεωρούνται ακριβές ή πολύ ακριβές αγορές. Η Μόσχα φαίνεται τώρα ότι σε γενικές γραμμές προσφέρει λογική αξία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X