ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:53
 

Οι πολιτογραφήσεις άνοιξαν την αγορά σε Λεμεσό και Πάφο

Αποδεδειγμένα πλέον τα ακίνητα στις παραλιακές πόλεις καταλήγουν σε πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σε πολίτες χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήγουν τα περισσότερα ακίνητα που πωλούνται σε αλλοδαπούς στην Κύπρο. Κατόπιν σχετικών βελτιώσεων στον τρόπο κωδικοποίησης του όρου «αλλοδαπός» στο σύστημα πληροφοριών γης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, από την αρχή του έτους έχουν κατατεθεί συνολικά 1.798 πωλητήρια έγγραφα για ακίνητα σε πολίτες εκτός της Ε.Ε., έναντι 815 πωλητήριων εγγράφων σε μη Κύπριους πολίτες εντός της Ε.Ε.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η απόσταση μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι διπλάσια, αλλά και πολλές φορές τριπλάσια. Τα περισσότερα πωλητήρια έγγραφα για ακίνητα που κατέληξαν σε χέρια αλλοδαπών εκτός της Ε.Ε. κατατέθηκαν τον Ιανουάριο του 2018, ενώ για πολίτες εντός της Ε.Ε., τον Ιούλιο. Μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο να έθεσε ένα όριο στα διαβατήρια που θα δίδονται στους ξένους επενδυτές και που συμμετέχουν στο Σχέδιο Πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών στα 700, αλλά βλέπουμε πως τα ακίνητα που πωλήθηκαν στους πρώτους επτά μήνες του έτους εκτός Ε.Ε. ξεπερνούν τα 700. Πώς εξηγείται αυτό; Για να λάβει ένας επενδυτής εκτός Ε.Ε. ένα ακίνητο και να γίνει επιλέξιμος στο πρόγραμμα των Πολιτογραφήσεων, το προπληρώνει στους εκάστοτε ντιβέλοπερς, ενώ παράλληλα ο καθορισμός του αναμενόμενου χρόνου εξέτασης της αίτησης που υποβάλλουν, από τρεις μήνες αυξήθηκε στους έξι.

Ταυτόχρονα, Λεμεσός και Πάφος φαίνεται από τα στοιχεία ότι είναι σαφώς οι πιο κερδισμένες πόλεις από το Σχέδιο. Συγκεκριμένα, για τη Λεμεσό και την Πάφο υπάρχουν σταθερά κάθε μήνα από την αρχή του έτους τα περισσότερα πωλητήρια έγγραφα είτε για αλλοδαπούς εντός της Ε.Ε., είτε για εκτός. Αναλυτικότερα, στη Λεμεσό έχουν κατατεθεί κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους 638 πωλητήρια έγγραφα από αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε., ακολουθεί η Πάφος με 608, η Λάρνακα με 322, η Αμμόχωστος με 155 και η Λευκωσία με 75. Από την άλλη, πολίτες εντός της Ε.Ε. που το ενδιαφέρον τους για ακίνητο στην Κύπρο μετουσιώθηκε σε πράξη, προτίμησαν την Πάφο με 412 συνολικά πωλητήρια έγγραφα, ακολουθεί η Λεμεσός με 143, η Αμμόχωστος με 114, η Λάρνακα με 77 και τέλος η Πρωτεύουσα με 65.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα συνολικά 5.366 πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί στα επαρχιακά κτηματολόγια παγκυπρίως στους πρώτους επτά μήνες του 2018, τα 2.613 αφορούν αλλοδαπούς αγοραστές εντός και εκτός Ε.Ε. Ποσοστιαία μεταφράζεται στο 48,6% των πωλητήριων εγγράφων που κατατέθηκαν.

Η Λευκωσία στις αναδιαρθρώσεις

Στοιχεία που δείχνουν και την εικόνα στις μεταβιβάσεις ακινήτων με βάση τις αναδιαρθρώσεις δανείων από το Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2017 έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Σύμφωνα με τα αυτά, 1.121 ακίνητα μεταβιβάστηκαν με βάση τις αναδιαρθρώσεις δανείων στην παραπάνω περίοδο, με το τίμημα πώλησής τους να φτάνει τα 575,7 εκατομμύρια ευρώ. Τα περισσότερα ακίνητα βρίσκονται στη Λευκωσία, 347 στον αριθμό, με το τίμημα πώλησής τους να φτάνει τα 240,8 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Λεμεσός με 333 ακίνητα και συνολική αξίας πώλησης τα 166 εκατ. ευρώ, η Λάρνακα με 260 ακίνητα με τίμημα 99,8 εκατ. ευρώ, η Πάφος με 108 ακίνητα τιμήματος 33,1 εκατ. ευρώ και τέλος η Αμμόχωστος με 73 ακίνητα και 35,7 εκατ. ευρώ.

Στο επτάμηνο

Οι πωλήσεις των ακινήτων σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017 αυξήθηκαν κατά 21%, ενώ οι συνολικές πωλήσεις για το 2018 παρουσιάζουν αύξηση 23%. Σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων ακινήτων, από την αρχή του έτους έχουν εκδοθεί 5.366 πωλητήρια έγγραφα, έναντι 4.349 στην αντίστοιχη περίοδο του 2017. Συγκεκριμένα για τον Ιούλιο του 2018, πωλήθηκαν 896 ακίνητα, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2017 που είχαν πωληθεί 739.

Τα περισσότερα ακίνητα που έχουν πωληθεί από την αρχή του έτους εντοπίζονται στη Λεμεσό, φτάνοντας στα 1.975 ενώ τον Ιούλιο αγοράστηκαν 314 ακίνητα. Συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, από την αρχή του έτους έχουν πωληθεί στη Λεμεσό 23% παραπάνω ακίνητα, καθώς στον Ιούλιο η αύξηση άγγιξε το 17% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017. Οι παραλιακές πόλεις έχουν την τιμητική τους, διότι και στην Πάφο παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις. Από την αρχή του έτους έχουν πωληθεί 1.270 ακίνητα έναντι 1.083 το πρώτο επτάμηνο του 2017. Ποσοστιαία μεταφράζεται σε 17% αύξησης. Τον Ιούλιο πωλήθηκαν 233 έναντι 184 τον Ιούλιο του 2017, δηλαδή 27% παραπάνω. Στη Λευκωσία έχουν πωληθεί από την αρχή του έτους 960 ακίνητα έναντι 708 στους πρώτους επτά μήνες του 2017, ενώ στην Λάρνακα έχουν πωληθεί φέτος 768 ακίνητα. Τέλος, στην Αμμόχωστο έχουν πωληθεί 393 ακίνητα σε σύγκριση με 252 το 2017 στην αντίστοιχη περίοδο.

Αυξάνονται οι άδειες

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις κατά τον Μάιο 2018 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) ανήλθαν στις 612. Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα 138,1 εκατ. ευρώ και το συνολικό εμβαδόν τις 142.000 τμ. Με τις άδειες αυτές, αναφέρει η Υπηρεσία, προβλέπεται να ανεγερθούν 541 οικιστικές μονάδες.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2018 εκδόθηκαν 2.596 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 2.368 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Πρόσθετα, η συνολική αξία των αδειών αυτών αυξήθηκε κατά 27,4% και το συνολικό εμβαδόν κατά 25,6%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε επίσης αύξηση, της τάξης του 23,5%.Οι τελευταίες αποφάσεις για τις πολιτογραφήσεις

-Καθορισμός ορίου στην αποδοχή υποβολής αιτήσεων στις 700 ανά έτος με έναρξη εφαρμογής από το 2018.
-Καθορισμός του αναμενόμενου χρόνου εξέτασης της αίτησης που υποβάλλεται στο πλαίσιο του Σχεδίου, στους έξι μήνες.
-Υιοθετείται κώδικας δεοντολογίας με σαφείς πρόνοιες για να αποφεύγονται υπερβολές και καταχρηστικές πρακτικές στη διαχείριση του Σχεδίου.
-Κάθε αίτηση υποβάλλεται σε ενισχυμένο έλεγχο διακρίβωσης των πραγματικών στοιχείων και δεδομένων (due diligence) με επιβάρυνση του αιτητή για το κόστος.
-Προσδιορίζεται ότι η χρονική περίοδος των τριών ετών διατήρησης της επένδυσης, στην περίπτωση που αφορά αγορά ακινήτου, θα ξεκινά μετά από την έκδοση πολεοδομικής άδειας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Στις κεντρικές φυλακές η απάντηση για τις παρεμβολές κινητών

«Στην προσπάθεια να απενεργοποιήσουν τα κινητά τηλέφωνα των φυλακισμένων που έχουν στην κατοχή τους παράνομα, ...»
Χάρις  |  22:58

Υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές

«Λυπάμαι που το σάπιο σωφρονιστικό μας σύστημα και οι άχρηστοι κρατικοί μηχανισμοί μας, αναγκάζουν ανθρώπους ...»
ναταλία  |  22:31

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

X