ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το κόστος της τράπεζας πρωταγωνίστησε στο EGM της Ελληνικής

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής, κ. Ε.Πολυκάρπου υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόνοια για μείωση του προσωπικού

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το κόστος της Ελληνικής Τράπεζας (cost to income) «πρωταγωνίστησε» κατά την πραγματοποίηση των εργασιών της 47ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας (EGM), παρά το ότι παρουσίασε στους μετόχους της δείκτες όπως κεφαλαιακή επάρκεια στο 22,3%, Δείκτη Απαίτησης Κάλυψης Ρευστότητας στο 477% και Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις προς περιουσιακά στοιχεία στο 2,8%.

Ταυτόχρονα, λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας, Δρ. Ευριπίδης Πολυκάρπου, υπογράμμισε ότι, υπάρχει πρόνοια για μείωση του προσωπικού μέσα στα στρατηγικά σχέδια της Ελληνικής Τράπεζας και ότι είναι αναπόφευκτη μια τέτοια κίνηση για να μειωθεί το 67% του cost to income που παρουσιάζει η Τράπεζα.

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων κατά το 47ου EGM της Ελληνικής που αφορούσαν το κόστος της τράπεζας, ο μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας κ. Φοίβος Στασόπουλος δήλωσε πως η νούμερο ένα προτεραιότητα της τράπεζας είναι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την διατήρηση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου από νέες υγιείς χορηγήσεις στα υφιστάμενα επίπεδα του 1,88%, αλλά υπογράμμισε και την ανάγκη τη μείωση του κόστους προς τα έσοδα (cost to income). Όπως δήλωσε ο κ. Στασόπουλος, αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες όσον αφορά τις προκλήσεις και τη στρατηγική της τράπεζας. Όπως εξήγησε, δύο είναι οι παράμετροι που μεταβάλουν το κόστος προς τα έσοδα (cost to income). Από τη μία τα έσοδα (income), δήλωσε, που δεν είναι εύκολο να μεταβληθούν από τη μία ημέρα στην άλλη σημαντικά, παρά το ότι γίνονται προσπάθειες εντός και εκτός με συνετά βήματα και από την άλλη υπάρχει η συνάρτηση του κόστους που στην περίπτωση της Ελληνικής το 50% του έχει σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό. Το κόστος αυτό, ο κ. Στασόπουλος εξήγησε ότι, δεν μειώνεται λόγω μιας αύξησης του προσωπικού, αλλά είναι αποτέλεσμα αύξησης κόστους του υφιστάμενου προσωπικού της Ελληνικής μέσω των ετήσιων προσαυξήσεων.

«Η αποτελεσματική διαχείριση όλων των κόστων, περιλαμβανομένου και αυτού του κόστους, είναι στρατηγικός πυλώνας. Από εκεί και πέρα, για να πετύχει ουσιαστική μείωση του κόστους αυτού, γίνεται μόνο με τη μείωση του προσωπικού. Αυτό όμως συνεπάγεται στο να είσαι σε θέση να λειτουργήσεις με μικρότερο αριθμό προσωπικού, άρα θα πρέπει να επιταχυνθούν οι αυτοματοποιήσεις, κεντρικοποιήσεις και ψηφιοποιήσεις των δραστηριοτήτων της τράπεζας, όσον αφορά στον αριθμό των καταστημάτων και να μειωθεί το transactional banking μέσω αποτελεσματικών εναλλακτικών καναλιών», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως το κόστος προς τα έσοδα της Ελληνικής Τράπεζας (cost to income), ανέρχεται στο 67%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση