ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Ήταν κερδισμένο στοίχημα που παραμείναμε στην Ευρώπη

Η Κύπρος είχε φτάσει σε μια οριακή κατάσταση το 2013 και δεν έγινε μόνο προσπάθεια για την σταθεροποίηση της οικονομίας

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στην Κύπρο το 2013 και στα χρόνια που ακολούθησαν, η Κύπρος έδωσε τη δική της μάχη για να παραμείνει στην Ευρώπη, ανέφερε κατά την ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στο 14th Cyprus Summit του Economist, τονίζοντας πως αυτό ήταν το στοίχημα. Η Κύπρος, σημείωσε, είχε φτάσει σε μια οριακή κατάσταση και δεν έγινε μόνο προσπάθεια για την σταθεροποίηση της οικονομίας του νησιού, και ήταν και μια προσπάθεια για να παραμείνει η Κύπρος στην Ενωμένη Ευρώπη με όλα όσα αυτό συνεπαγόταν. Ήταν ένα στοίχημα κατά τον Υπουργό το οποίο, μέσα από την συλλογική προσπάθεια, έγινε κατορθωτό, ώστε να σταθεί η χώρα ξανά στα πόδια της και να μπορεί σήμερα να συνεχίσει την προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία και την πρόοδο.

Λειτουργούμε στα όρια των δυνάμεών μας

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε πως στην περίοδο 2009-2014 η χώρα έχασε το 10.5% του ΑΕΠ της, ενώ την περίοδο 2015-2018 επανακτήσαμε το 15% του ΑΕΠ. Ανακόψαμε την πτώση και πραγματοποιούμε ισχυρά βήματα ανάκαμψης, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι η ανεργία μειώνεται. "Το διαθέσιμο εισόδημα, η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις σταδιακά αυξάνονται. Όταν, ακόμη, βλέπουμε ότι από το 2014 λειτουργούμε με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και από το 2016 με υγιές πλεόνασμα, σημαίνει ότι και η ανάπτυξη της οικονομίας είναι πιο υγιής και πιο βιώσιμη".

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί όπως είπε και η διαπίστωση ότι μετά την αλόγιστη πιστωτική επέκταση, μετά την διόγκωση του τραπεζικού μας συστήματος, μετά τον υπερδανεισμό και την φούσκα, έχουμε μια σταθερή αλλά αδιαμφισβήτητη πιστωτική συρρίκνωση και απομόχλευση. "Σημαίνει, με λίγα λόγια, ότι πλέον λειτουργούμε στα όρια των δυνάμεων μας και ότι η ανάπτυξη βασίζεται σε πολύ πιο στέρεα θεμέλια. Τέλος, τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις έχουν διαδεχτεί απανωτές αναβαθμίσεις, σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη προς την χώρα μας σταδιακά ανακτάται.

Ανισοσκέλιες

Εστιάζοντας στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, από το βήμα του Economist είπε πως οι προκλήσεις δεν προέρχονται τόσο από τις όποιες διαρθρωτικές αδυναμίες και ανισοσκέλιες. Σημείωσε πως υπάρχουν, αλλά εκτίμησε πως μέσα από τις προσπάθειες των τελευταίων ετών τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και μάλιστα αισθητά. Ο κίνδυνος, κατά τον Υπουργό, προέρχεται από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, πολιτικές επιλογές, που οδηγούν σε ανοικτή αμφισβήτηση πολύ βασικών πυλώνων της παγκόσμιας τάξης. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η οικονομική περιχαράκωση, ο οικονομικός εθνικισμός και προστατευτισμός, δεν προσφέρουν διέξοδο και ασφάλεια για κανένα κράτος και ότι μόνο μέσα από τη διεθνή συνεργασία, τη συνεννόηση και το ελεύθερο εμπόριο, είναι που θα μπορέσουμε να διατηρηθεί η προοπτική για την ανάπτυξη και την ευημερία.

Ανησυχία εξέφρασε ωστόσο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όπως είπε, περνά φάση έντονης αμφισβήτησης, τόσο εξωτερικής όσο και εκ των έσω. Και δυστυχώς δίνονται, άθελα, και αφορμές που επιτείνουν την αμφισβήτηση και την καχυποψία, συμπλήρωσε. "Δεν θεωρώ τόσο την εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης ως μια τέτοια αφορμή για καχυποψία και αντιευρωπαϊκή αμφισβήτηση. Σίγουρα όχι στην Κύπρο, όπου υπήρχε κατά την άποψη μου, μια σιωπηρή πλειοψηφία που έδειξε κατανόηση και προσέφερε στήριξη στην προσπάθεια εφαρμογής του Μνημονίου. Περισσότερο με προβληματίζει η τάση μεταφοράς όλο και περισσοτέρων εξουσιών σε μια κεντρικοποιημένη, απρόσωπη, ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Τόσο για λόγους ουσίας όσο και για λόγους διαδικασίας", υπογράμμισε.

Ο Υπουργός υπενθύμισε πως η βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν και πρέπει να παραμείνει φιλελεύθερη. Μια φιλελεύθερη προσέγγιση που όπως είπε, ανοίγει αγορές, ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό, προάγει την ελευθερία διακίνησης ανθρώπων, προϊόντων, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Έτσι είναι που απελευθερώνονται οι παραγωγικές δυνάμεις στις οικονομίες μας και σίγουρα όχι μέσα από την υπερβολική ρύθμιση, την υπερβολική κεντρικοποίηση και την αχρείαστη γραφειοκρατία, εξήγησε. "Πρέπει συνεπώς να ξανασκεφτούμε τα επόμενα μας βήματα, που θα καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματικά ισχυρή και αξιόπιστη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση

X