ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραδέχθηκε κενά κατηγόρησε παρόχους για καταχρήσεις

O Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Ερευνητική, ο Σαουδάραβας, ο γαμπρός του και το γραφείο του

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, σηματοδοτεί το τέλος της ενασχόλησης του ιδίου με τον συνεχιζόμενο δημόσιο θόρυβο για το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων. Αποχωρώντας από το συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία», όπου κατέθεσε για πάνω από δυο ώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε δυο ζητήματα. Το πρώτο ότι από τούδε και στο εξής δεν πρόκειται να ασχοληθεί άλλο με το τι έχει αφήσει πίσω η κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος και δεύτερον ότι οι πολιτογραφήσεις αποτελούν για την κυβέρνησή του παρελθόν.

Εντός της αιθούσης ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε πως «η κατάργηση του προγράμματος τον περασμένο Οκτώβριο δεν φαίνεται για την ώρα να προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά, η οποία δεν είναι του μεγέθους που παρουσιάζεται στον τύπο. Αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστία της χώρας». Ενώπιον της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια αναλυτική παρουσίαση του επενδυτικού προγράμματος από το 2013 μέχρι και την κατάργησή του. Παραδέχθηκε πως εκ των υστέρων διαπιστώθηκαν κενά και ελλείψεις, υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησής του, ενώ απαντήσεις έδωσε για τα περί εμπλοκής συγγενικών του προσώπων αλλά και για κάποιες περιπτώσεις πολιτογραφήσεων όπως του Σαουδάραβα.

Το δικηγορικό γραφείο

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην Ερευνητική Επιτροπή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η σχέση του με το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του, χαλάρωσε από την εποχή που ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Μύρωνα Νικολάτου αν γινόταν έλεγχος των πολιτογραφήσεων από το γραφείο του, όταν ήταν επικεφαλής ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε πως από το 1997 απέχει από τις εργασίες του δικηγορικού γραφείου.

ΜΥΡΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ: Είπατε για 57 πολιτογραφήσεις του δικηγορικού γραφείου που διαχειρίζονται οι κόρες σας. Πόσες πολιτογραφήσεις έγιναν πριν τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας και πόσες μετά;

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Όταν ήμουν πρόεδρος του Συναγερμού απείχα, εσείς το γνωρίζετε. Από 26 Φεβρουαρίου 2013 αποξενώθηκα των μετοχών. Πριν το 2013 εγκρίθηκαν 8 αιτήσεις και μετά την εκλογή μου 57 αιτήσεις. Το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά μου, ελέγχεται επιστάμενα από Δικηγορικό Σύλλογό, ΜΟΚΑΣ και άλλες υπηρεσίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε τα περί ευνοϊκών μεταχειρίσεων του δικηγορικού γραφείου αλλά και συγγενικών του προσώπων. Μάλιστα αναφέρθηκε σε μια περίπτωση όπου επικρίθηκε σφόδρα και αφορούσε συγγενικό του πρόσωπο από το οποίο, κατ’ ισχυρισμό επενδυτές που αιτούντο να πολιτογραφηθούν αγόραζαν αυτοκίνητα. Ο Νίκος Αναστασιάδης επικαλέστηκε συνέντευξη του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας στην οποία σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε απάντησε αρνητικά.

ΝΑ: Εάν ήθελα να ευνοήσω κάποιους αιτητές, προκαλώ οποιονδήποτε να πει ποιους ευνόησα. Τα περί εύνοιας είναι ένας από τους πολλούς μύθους που ακούστηκαν.

Οι Σεϋχέλλες και ο Σαουδάραβας

Από τα σημεία της κατάθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας με έντονο ενδιαφέρον, οι ερωτήσεις που δέχθηκε από τους Επιτρόπους για τις σχέσεις του με τον Σαουδάραβα, την πολιτογράφησή του και τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες.

ΜΝ: Υπάρχει διασύνδεση με τον Σαουδάραβα;

ΝΑ: Ουδέποτε υπήρξα δικηγόρος του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Από τα έγγραφα του ΥΠΟΙΚ, αντί του ελαχίστου ποσού επενδύσεων των 15 εκατ. επένδυσαν 20 εκατ. Μετά τα όσα είπε ο Γενικός Ελεγκτής, είπα στον ΥΠΕΣ να πάει για να του αφαιρέσει το διαβατήριο. Το πόρισμα Καλογήρου δεν βρήκε τίποτε για αυτή την περίπτωση. Πείτε κ. Καλογήρου αν βρήκατε κάτι το ποινικά κολάσιμο.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Κοιτάζοντας τα κριτήρια της εποχής, είχαμε άλλες περιπτώσεις. Αντί για έξι επενδύσεις έκαναν ενιαία επένδυση. Κάτι ανάλογο έγινε και σε άλλη περίπτωση. Σε μια άλλη περίπτωση είχαμε πει ότι δεν έπρεπε να δοθεί διαβατήριο σε συγγενικό πρόσωπο του Σαουδάραβα.

«Ο φίλος μου»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις του με τον Σαουδάραβα αλλά και την χρήση του ιδιωτικού του αεροπλάνου, τόσο για ταξίδια αναψυχής όσο και για υπηρεσιακά ταξίδια.

ΝΑ: Το πρώτο ταξίδι μου στις Σεϋχέλλες έγινε με δικά μου έξοδα, το 2015. Και βεβαίως τον γνωρίζω και βεβαίως έχω σχέση μαζί του. Αλλά δεν ωφελήθηκε. Από την σχέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το φίλο του Σαουδάραβα, το κράτος εξοικονόμησε 990 χιλιάδες ευρώ. Λόγω της διαπόμπευσής του, το συγκεκριμένο πρόσωπο υπέβαλε αίτηση αποποίησης της πολιτογράφησης. Έτσι μεταχειριζόμαστε τους επενδυτές το ίδιο έγινε και με άλλες επενδύσεις, όπως με την Wargaming.

ΠΑΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: Γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προχώρησε στην περίπτωση του Σαουδάραβα αλλά και κάποιων άλλων ειδικών περιπτώσεων, με τιμητικές πολιτογραφήσεις;

ΝΑ: Φαντασθήκατε αν ο Σαουδάραβας έπαιρνε διαβατήριο χωρίς επένδυση; Τότε θα θεωρείτο ότι ήμουν δωρολήπτης. Βεβαίως, θα μπορούσε. Έχει την ευχέρεια το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση το Σύνταγμα. Βάλαμε κριτήρια για διευθυντικά στελέχη.

ΠΙ: Αμφιβόλου νομιμότητας κ. Πρόεδρε.

ΝΑ: Αυτό δεν μπορώ να το σχολιάσω. Εμείς φροντίσαμε να τηρήσουμε τις διατάξεις του νόμου.

Σε κάποια στιγμή ο Νίκος Αναστασιάδης ερωτήθηκε από την Δήμητρα Καλογήρου και για τα 300 εκατ. απαντώντας με χαρακτηριστικό τρόπο.

ΝΑ: Είμαι έτοιμος να εξουσιοδοτήσω τον οποιονδήποτε να του παραχωρήσω τα 300 εκατ. Ούτε ξέρω πού βρίσκονται οι τράπεζες στις Σεϋχέλλες. Δεν ήταν μυστικό ταξίδι για να μην αναφερθώ στις αναρτήσεις των θυγατέρων μου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις από τα μέλη της Επιτροπής για την διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων επενδυτών από το Υπουργικό Συμβούλιο και το γιατί κάποια μέλη του, δεν απείχαν ένεκα σύγκρουσης συμφερόντων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως με βάση το Σύνταγμα δεν προεδρεύει του Υπουργικού Συμβουλίου μόνο όταν είναι εκτός Κύπρου και δεν έχει ψήφο. Όπως είπε, τόσο ο ίδιος όπως και οι Υπουργοί βασιζόταν στο εισηγητικό σημείωμα του Υπουργού Εσωτερικών που συνόδευε κάθε αίτηση.

ΝΑ: Οι εκθέσεις του ΥΠΕΣ δεν ανέφεραν παρόχους ή κατασκευαστές για να έχει γνώση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Υπουργός για να ζητήσει εξαίρεση.

ΜΝ: Ήταν ικανοποιητικός ο έλεγχος που γινόταν;

ΝΑ: Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να αναλώσει περισσότερο χρόνο συν ότι θα καταντούσε να ελέγχει κρατικές υπηρεσίες. Γινόταν μόνο για περιπτώσεις που υπήρχε εισήγηση για παρέκκλιση.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Υπήρχαν εταιρείες που έκαναν αίτηση για πολιτογραφήσεις και στενοί συγγενείς σας είχαν σχέσεις;

ΝΑ: Όχι κατηγορηματικά.

Η Δήμητρα Καλογήρου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διευκρινίσει εάν συγγενικό του πρόσωπο είχε εμπλοκή στις πολιτογραφήσεις, μέσω συνεργασίας του με άλλο γραφείο. Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε πως για τη συγκεκριμένη περίπτωση, η εταιρεία λειτουργούσε πολύ πριν ο ίδιος αποκτήσει συγγενική σχέση μαζί του. Ο κ. Κυριάκου συμπλήρωσε πως σε συγκεκριμένη επένδυση όπου εταιρεία υπέβαλε αίτηση για πολιτογράφηση μετόχων ή διευθυντών, το συγγενικό πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη ήταν διευθυντής.

Παρεμβάσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ότι παρενέβη για το θέμα των πολιτογραφήσεων σε οποιοδήποτε κρατικό όργανο ή αξιωματούχο. Σε έντονο ύφος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε :«Προκαλώ τον οποιονδήποτε να βγει και να πει αν το έπραξα». Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από τον Νίκο Αναστασιάδη να πει εάν τηλεφώνησε στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλλικιώτη, για περίπτωση Ρώσου επιχειρηματία την περίοδο που ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιβεβαιώνει την επικοινωνία όχι για παρέμβαση αλλά για να του υποδείξει να σταματήσουν οι διαρροές για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΜΝ: Κ. Πρόεδρε κάνατε άλλες παρεμβάσεις;

ΝΑ: Ποτέ σε καμία περίπτωση δεν παρενέβηκα. Έχω δώσει όρκο και προκαλώ τον οποιονδήποτε να πει αν παρενέβηκα.

Για τον θόρυβο με την απόσπαση συγγενικού του προσώπου από την Βουλή στο ΥΠΕΣ, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως ο ίδιος γνωρίζει πως το συγκεκριμένο πρόσωπο εργάζεται στην Υπηρεσία Ασύλου και όχι στις πολιτογραφήσεις.

«Έδιναν την εντύπωση πως η Κύπρος πουλούσε διαβατήρια»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς το τέλος της κατάθεσής του, παραδέχθηκε πως σταδιακά η κυβέρνησή του έπρεπε να αυστηροποιήσει το πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος. Το πράξαμε, συμπλήρωσε, αλλά όχι στο μέγεθος του 2018.

ΝΑ: Θέλω να σας ευχαριστήσω για το έργο που επιτελείτε. Μου δώσατε την ευκαιρία να πω για την ευκολία των όσων γράφονται στα κοινωνικά δίκτυα. Έδωσα απαντήσεις με ειλικρίνεια. Μπορεί το πρόγραμμα να προκάλεσε κάποια ζημιά, αλλά οι επιπτώσεις μπορούν με κατάλληλες κινήσεις να διορθωθούν. Υπήρχαν αρκετά προγράμματα που είχαν αδυναμίες που με κατάλληλους χειρισμούς έγιναν διορθώσεις.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στην κατάθεσή του, διευκρίνισε πως η μεγάλη ζημιά στο πρόγραμμα έγινε από τους παρόχους υπηρεσιών σε αιτητές πολιτογραφήσεων.

ΜΝ: Σε συνέντευξή σας (ΠΟΛΙΤΗΣ) είπατε ότι το ΚΕΠ έτυχε κατάχρησης. Πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό;

ΝΑ: Αφορούσε την αλόγιστη διαφήμιση, που έδινε την εντύπωση πως η Κυπριακή Δημοκρατία πουλούσε διαβατήρια. Στις πλείστες περιπτώσεις μιλούσαν για αγορά και όχι απόκτηση διαβατηρίων. Τους είχα προειδοποιήσει ότι με τη συμπεριφορά αυτή θα οδηγηθεί το πρόγραμμα σε κατάργηση. Με την τακτική αυτή, από παρόχους έγινε κατάχρηση του προγράμματος.

ΜΝ: Μπορείτε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις;

ΝΑ: Θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω, υπάρχουν και ζητήματα προσωπικών δεδομένων. Γνωρίζω και ονόματα και εταιρείες αλλά και δικηγορικά γραφεία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από ερώτηση της Δήμητρας Καλογήρου είπε πως θα γράψει τα ονόματα και εταιρείες και θα τα παραδώσει στην Επιτροπή.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X