ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:57
 

Ολλανδή Πρέσβειρα: «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για το Κυπριακό»

Η Μπρέχε Σβάχοφερ,αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ολλανδικής Προεδρίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ολλανδία, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2016, θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υποβοηθήσει την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Ολλανδή Πρέσβειρα στη Λευκωσία Μπρέχε Σβάχοφερ, επισημαίνοντας ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου είναι εκ των ων ουκ άνευ στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε σχέση με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, είπε ότι η ολλανδική προεδρία θα ενεργήσει ως «έντιμος μεσολαβητής» ώστε να διασφαλίζεται ότι τα συμφέροντα και των 28 κρατών μελών της ΕΕ λαμβάνονται υπόψη και ότι οι αποφάσεις της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τη δική της προεδρία, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα εργαστεί. Τόνισε παράλληλα ότι η όποια υποψήφια για ένταξη χώρα οφείλει να συμμορφώνεται με τα κριτήρια ένταξης που καθορίζει η ΕΕ.

Σε σχέση με τις προτεραιότητες της προεδρίας, η κ. Σβάχοφερ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μετανάστευση και τη διεθνή ασφάλεια, την καινοτόμο ανάπτυξη, την ενισχυμένη Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και σε θέματα ενέργειας.

Ερωτηθείσα πώς η Ολλανδική Προεδρία μπορεί να συμβάλει πιο ενεργά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δεδομένου ότι η μη επίλυση του προβλήματος επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις της ΕΕ με παράγοντες εκτός της Ένωσης, η Πρέσβειρα σημείωσε ότι «η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των Κυπρίων αλλά και της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας στην ολότητά της. Ως Προεδρία, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υποβοηθήσουμε τη λύση του κυπριακού προβλήματος.»

Κληθείσα να αξιολογήσει την πρόσφατη απόφαση των 28 για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπενθύμισε την απόφαση για «επανενεργοποίηση» της ενταξιακής διαδικασίας, και πρόσθεσε «η απόφαση για εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης για να περιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην ΕΕ λήφθηκε από όλα τα 28 κράτη μέλη και την Τουρκία, και ως εκ τούτου είναι μια απόφαση που κληρονόμησε η δική μας Προεδρία.»

«Θα εργαστούμε, μαζί με τα κράτη μέλη, την Επιτροπή, την κ. Μογκερίνι (Ύπατη Εκπρόσωπο) για να εφαρμόσουμε την απόφαση τους επόμενους έξι μήνες,» δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

Σε ερώτηση πώς η ΕΕ συμβιβάζει την άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Βρυξελλών που αφορούν την Κύπρο και την επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Άγκυρας, η Πρέσβειρα της Ολλανδίας επεσήμανε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα 28 κράτη μέλη σε σχέση με την Τουρκία αποτελούν για την Προεδρία τη βάση πάνω στην οποία θα εργαστεί η Χάγη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Η ...Πυθία μίλησε και όλοι έτρεξαν να δημοσιοποιήσουν τους χρησμούς της!!!»
Ai Em  |  09:53

Νέες απειλές Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

«Δεν ειναι μονο η αμερικη που πρεπει να παρει μετρα εναντιο της κινας αλλα και η ευρωπη η οποια κατεστρεψε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  11:33

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X