ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ φλερτάρουν με Νίκο Νικολαΐδη

Επιδιώκουν συνεργασία με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ στις επικείμενες εκλογές

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με το βλέμμα στραμμένο στις κινήσεις του βουλευτή της ΕΔΕΚ Νίκου Νικολαΐδη βρίσκονται ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επιδιώκοντας να εντάξουν τον μετριοπαθή βουλευτή της ΕΔΕΚ στο δικό τους ψηφοδέλτιο στις επικείμενες εκλογές.

Στα πολιτικά πηγαδάκια επικρατεί έντονη συζήτηση για το ότι ο Νίκος Νικολαΐδης μένει εκτός Βουλής στις εκλογές του Μάη, στην περίπτωση που ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επιλέξει τελικά να ηγηθεί του ψηφοδελτίου στη Λεμεσό, καθώς η Λεμεσός διαχρονικά εκλέγει μόνο έναν υποψήφιο.

Στα ανώτατα δώματα της ΕΔΕΚ κρατούν επτασφράγιστο μυστικό το πού θα κατέλθει ως υποψήφιος ο σοσιαλιστής πρόεδρος, απαντώντας λακωνικά πως η τελική απόφαση θα ληφθεί βάσει του τι είναι προς το συμφέρον του κόμματος.

Εκπρόσωπος της μετριοπάθειας
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Νίκος Νικολαΐδης, εκπρόσωπος της μετριοπαθούς τάσης της ΕΔΕΚ, έχει πολλές φορές βρεθεί απέναντι από τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Δεν ήταν μόνο το σκληρό μπρα ντε φερ των δύο ανδρών κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2011,  αλλά και η μετωπική σύγκρουση των δύο κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών. Πέραν τούτου, ο Νίκος Νικολαΐδης διαφώνησε και πρόσφατα με την ηγεσία του κόμματος για την απόφαση αποκήρυξης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Κρούσεις ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ για ψηφοδέλτιο
Κομματικοί κύκλοι από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ θεωρούν ως ατού το ενδεχόμενο ο Νίκος Νικολαΐδης να συμπλεύσει μαζί τους στις επικείμενες εκλογές, τόσο για τη μετριοπαθή του στάση στο Κυπριακό όσο και για τη δημοτικότητά του.

Ήδη πρόσφατα η ηγεσία του ΔΗΣΥ αποφάσισε στο επικείμενο καταστατικό συνέδριο να προτείνει την παράταση ενός μηνός για τη δημοσιοποίηση του ψηφοδελτίου, με κομματικούς κύκλους να αναφέρουν πως στόχος του προέδρου του ΔΗΣΥ είναι η επίτευξη συμμαχιών και συνεργασιών με πρόσωπα που ανήκαν σε άλλους πολιτικούς χώρους. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως επιδίωξη της ηγεσίας του κόμματος φαίνεται να είναι πρωτίστως ο βουλευτής Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, χωρίς να αποκλείουν και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη από τον χώρο του κέντρου.

Πέραν του ΔΗΣΥ και από το ΑΚΕΛ φαίνεται να κάνουν κρούσεις στον Λεμεσιανό βουλευτή ούτως ώστε να κατέλθει μαζί τους στο ψηφοδέλτιο. Άλλωστε, στο ΑΚΕΛ αναφέρουν πως ένας από τους στόχους του κόμματος στις επικείμενες εκλογές είναι να ανοίξουν παράθυρο προς το κέντρο.

Αρνείται ο Νικολαΐδης
Πάντως, παρά τις κρούσεις που φαίνεται να δέχεται ο Νίκος Νικολαΐδης, ο ίδιος αρνείται το ενδεχόμενο σύμπλευσής του με άλλο κόμμα πέραν της ΕΔΕΚ, έστω και αν ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επιλέξει τελικώς να ηγηθεί του ψηφοδελτίου από τη Λεμεσό. Ο ίδιος επισημαίνει στην «Κ» πως η  τελική απόφαση του Μαρίνου Σιζόπουλου θα κρίνει και τι κίνημα θέλουμε: «αν θέλουμε κόμμα με πλουραλιστικές προσεγγίσεις ή αν θα επικρατήσουν προθέσεις αποκλεισμού». Ο κ. Νικολαΐδης έχει ξεκαθαρίσει, πάντως, πως στο ενδεχόμενο που ο Μαρίνος Σιζόπουλος ηγηθεί στη Λεμεσό χωρίς σταυρό προτίμησης, ο ίδιος δεν θα κατέλθει ως υποψήφιος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση