ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωπαϊκές διαστάσεις προσλαμβάνουν τα οικονομικά της λύσης

Εμπλοκή όλων των Θεσμών και αλλεπάλληλες οι επισκέψεις στην Κύπρο

Μεγαλώνει ο κύκλος των εμπλεκόμενων σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» που αποσκοπούν στο να βρεθεί μια κατάλληλη φόρμουλα γύρω από τα οικονομικά της ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού. Τα κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, που επισκέπτονται την Κύπρο κυρίως για να διαμορφώσουν άποψη ως προς την κατάσταση της οικονομίας στα κατεχόμενα, δεν είναι τα μόνα. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη του κλιμακίου της Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ αναμένονται εκ νέου μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Έχουμε εμπλοκή όλων των Θεσμών», δήλωσε κυβερνητική πηγή στην «Κ» για να προσθέσει ότι «έχει συσταθεί κλιμάκιο της Κομισιόν, υπάρχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κλιμάκιο της Διεθνούς Τράπεζας και θα έρθουν και κλιμάκια από την ΕΚΤ για το σκοπό αυτό». Αυτό έρχεται προς επίρρωση των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα και που ήθελαν να υπάρχει έντονη κινητικότητα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και σε επίπεδο ευρωπαϊκών Θεσμών.

Το ζήτημα, άλλωστε, το έχει θίξει τόσο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, κ. Άιντε, όσο και τα Επιμελητήρια σε ελεύθερες περιοχές και κατεχόμενα. Πλέον, αποσαφηνίζεται, με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι όλοι οι μεγάλοι Θεσμοί σε ευρωπαϊκό, οικονομικό επίπεδο θα έχουν εμπλοκή και ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι μόνιμες. Αυτό σημαίνει πως η κάθοδος του κλιμακίου της ΕΚΤ  θα ασχοληθεί με τα τραπεζικά, το κλιμάκιο της Κομισιόν με την εναρμόνιση των κατεχομένων, αναλόγως το ΔΝΤ και η Διεθνής Τράπεζα. Τα πεδία αυτά μόνο ως απλά δεν κρίνονται από τους εμπλεκόμενους, εφόσον για παράδειγμα μόνο επί του κοινοτικού κεκτημένου «πρέπει να γίνουν άλματα και όχι απλώς βήματα», όπως τόνισε στην «Κ» αρμόδια πηγή.

Σύμφωνα και με τις πληροφορίες, κρίνεται πλέον ως μείζονος σημασίας η εμπλοκή όλων των προανεφερόμενων Θεσμών και τεχνοκρατών ώστε να δημιουργηθεί ένα οικονομικά βιώσιμο πλαίσιο που θα αποδίδει σε ενδεχόμενη λύση, κυρίως αναλογιζόμενοι τη διαφορετική οικονομική πραγματικότητα  που υπάρχει στα κατεχόμενα, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική σύνδεση με την Τουρκία. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που εξετάζονται κινήσεις όπως αυτή που έγινε μόλις πριν λίγες μέρες εκ μέρους της Άγκυρας με τον αρμόδιο αναπληρωτή πρωθυπουργό Τουγκρούλ Τουρκές να υπογράφει την παραχώρηση 62,5 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών προς τα κατεχόμενα.

Επί της ουσίας πρόκειται για ακόμη ένα σκαλοπάτι στην αέναη σκάλα του χρέους των κατεχομένων προς την Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ύψος του χρέους αυτού, υπολογίζεται σε μερικά δισεκατομμύρια, αλλά και τι προτίθεται να κάνει η Άγκυρα με τα ποσά που της οφείλονται. Το δημόσιο χρέος της χώρας υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ ενώ, τέλος, σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλο αγκάθι παραμένει στα κατεχόμενα και το θέμα της παραοικονομίας. 

Επίσκεψη από το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ
Το θέμα των οικονομικών μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, δεν είναι το μόνο από τα θέματα που συζητήθηκαν χθες στην επίσκεψη του βοηθού υφυπουργού του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Ο κ. Daleep Singh, ο οποίος θα βρίσκεται μέχρι και σήμερα στην Κύπρο, συζήτησε με τον κ. Χάρη Γεωργιάδη θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», η συνάντηση αυτή ήρθε ως συνέχεια των επαφών που είχε στις ΗΠΑ ο Χάρης Γεωργιάδης αλλά και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, με τα οικονομικά της λύσης να αποτελούν ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης.

Στο «περίμενε» η αξιολόγηση
Την ίδια ώρα, η πορεία της κυπριακής οικονομίας δεν αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να απασχολήσει την επόμενη σύνοδο του Eurogroup, οπότε και δεν θα υπάρξει επικύρωση της τελευταίας αξιολόγησης. Στα πλαίσια του επικαιροποιημένου μνημονίου που παρέλαβε η χώρα πριν δυο μέρες, παραμένουν τα προαπαιτούμενα που αφορούν την αποκρατικοποίηση της cyta και το διαχωρισμό της ΑΗΚ. Στο μεσοδιάστημα το Υπουργικό είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο, εφόσον όμως παραμένουν τα προαναφερόμενα, την Πέμπτη στη σύνοδο του Eurogroup, η συζήτηση αναμένεται να είναι βραχεία. Πάντως, και ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της ολοκλήρωσης του προγράμματος χωρίς την αξιολόγηση και την παραχώρηση της τελευταίας δόσης.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X